BIDRAG. Davide Angeletti, som sedan ett år tillbaka är forskarassistent på institutionen för biomedicin, får nu ett av de mest prestigefyllda anslag som en ung europeisk forskare kan få – ERC Starting Grant. Anslaget ger honom drygt 15 miljoner kronor till hans grundläggande forskning om antikroppars och B-cellers immunologiska mekanismer.
I förlängningen kan Davide Angelettis forskning sannolikt bidra till att vi får bättre vacciner mot influensa, så att människor i riskgrupper inte behöver ta nya vacciner varje år, och så att världen står bättre rustad om vi får en ny pandemi. Men det är tydligt att det är grundforskning som är Davides passion, och det är där fokus för hans forskning ligger. Han vill klarlägga de skillnader som finns mellan olika B-celler, i deras respons mot yttre hot, som beror på ett fenomen som kallas immunodominans.
Många, små mutationer
Proteiner som uttrycks i Influensaviruset muteras ofta, och även om det då bara är en liten del av proteiner som ändras känner inte våra antikropparna igen det. Immunsvaret som aktiveras känner bara igen få delar av antigener som den kommer i kontakt med, förklarar Davide. För att jag ska hänga med plockar han upp en penna vid sin lilla whiteboard och ritar ett viktigt influensaprotein, som en svamp:
– Det är bara på svampens hatt som antikroppar reagerar på patogener efter att immunsvaret startar. Vår kortsiktiga mål är att försöka förstå varför det är så. Varför är inte svampens fot likvärdig med dess hatt?
För att försöka besvara frågan arbetar han både med djurmodeller och cellodlingar, och använder sig bland annat av en modern teknik som kallas single-cell sequencing. Han har också tillgång till en särskild modell för influensavirus, som han var med och utvecklade under sin tid som postdoktor vid National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) i Washington DC.
Följer antikropparnas utveckling
Längre in i projektet ska Davide och hans kollegor också undersöka blodprover från människor som drabbats av influensa och vaccinerats.
– Ett samarbete som jag påbörjade under min tid på NIH ger bland annat tillgång till en studie med blodprover från invånare i några byar i Vietnam, som gör det möjligt att följa utvecklingen av antikroppar i samband med att viruset förändras. Vi hoppas att samarbetet ska leda till ett sätt att förutse vilket immunsvar vi kommer att få av vaccination hos människor som tidigare vaccinerats för att kunna utveckla nya sätt att rikta immunsvaret mot delar av virusproteiner som den inte känns igen, det vill säga svampens fot, berättar Davide.
God kollegial stämning
Sin grundutbildning fick Davide Angeletti i sitt hemland Italien, han disputerade vid KI och var sedan under flera år postdoktor vid NIH i Washington. Han trivs bra i Göteborg konstaterar Davide, när jag träffar honom på hans kontor på sjätte våningen i det biomedicinska höghuset på Medicinareberget. Tillsammans med sin familj sökte han sig tillbaka till Sverige från USA, och här har både Davide och hans fru Aishe, även hon forskare på institutionen, fått ett varmt välkomnande:
– Vi har en stor institution, men avdelningen är precis lagom stor och den kollegiala stämningen är mycket god. Människorna är vänliga och intresserade, och hjälper varandra mycket både med tillgång till instrument och i diskussioner, säger Davide, som nu planerar att expandera sin grupp på alla nivåer, med både doktorander och postdoktorer, med de EU-medel han får.
Han framhåller det fina stöd han fått från Forsknings- och innovationskontoret (FIK) för att ansökan och intervjuerna skulle bli så bra som möjligt:
– Särskilt Dubi Eliasson engagerade sig mycket i ansökan. Hon har själv bakgrund som postdoktor inom vaccinforskning här i Göteborg, och dessutom kunnig i vilka aspekter av ansökan som är särskilt intressanta för Europeiska forskningsrådet. Diskussionerna med henne har betytt oerhört mycket för att jag nu fått anslaget, säger Davide, som berättar att han också fick möjlighet till intervjuträning, både lokalt med FIK och av Vetenskapsrådet i Stockholm.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: JOHAN WINGBORG