Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Universitetets yttrande om Styr- och resursutredningen (Struten)

28 juni, 2019

REMISSVAR. Den 11 juni fastställde Göteborgs universitets styrelse sitt yttrande över den av regeringen beställda Styr- och resursutredningen (Struten). Bland annat ställer sig GU positivt till ett samlat utbildnings- och forskningsanslag, en ökad bastilldelning samt en större betoning av den akademiska friheten. Flera förslag behöver dock utvecklas ytterligare och implementeringen bör ske stegvis, i nära dialog med lärosätena och andra berörda parter, menar GU.

Bland annat föreslår Struten ett samlat anslag för utbildning och forskning, där lärosätena själva bestämmer hur medlen ska fördelas. GU ställer sig bakom förslaget men betonar att det samlade anslaget inte får användas för att kompensera för en otillräcklig finansiering.
För utbildning föreslår Struten ett tvådelat anslag, där den ena delen är fast och den andra avräknas mot antalet helårsstudenter. Schablonersättningar och helårsprestationer försvinner alltså, enligt förslaget.

Istället för takbelopp föreslås lärosätena få fasta utbildningsmål.

Viktigt att samarbeta med berörda aktörer

Att regeringen har ett särskilt behov att styra dimensioneringen av vissa utbildningar, exempelvis inom skola och hälso- och sjukvård, håller GU med om. I sitt svar framhåller GU också vikten av att samarbeta med andra berörda aktörer i samhället när det gäller dessa utbildningar.

GU betonar dock att lärosätena för övrigt bör få ansvara själva för utbildningsutbudet och fördelningen av resurser mellan olika områden. Dessutom menar GU att ytterligare utredningar på lärosätesnivå krävs för att tydliggöra exempelvis vilka möjligheter ett lärosäte har att omförhandla de fastställda målen samt för att utreda vilka effekterna blir om lärosätet inte uppnår sina mål. GU menar även att någon form av samordning av resurstilldelningen till olika utbildningar måste göras så att inte samma utbildning ges väldigt skilda förutsättningar vid olika lärosäten.

Anslag av forskningsmedel

Endast drygt 40 procent av de statliga forskningsmedlen går idag direkt till lärosätena; övriga cirka 60 procent fördelas av de statliga forskningsfinansiärerna. GU påpekar i sitt yttrande att detta förhållande begränsar lärosätenas handlingsutrymme, inte minst eftersom många finansiärer dessutom har krav på medfinansiering, och försvårar sambandet mellan utbildning och forskning.

För att komma till rätta med obalansen mellan externa och interna anslag föreslår Struten ökade anslag samt en omfördelning av forskningsmedlen så att hälften ges till forskningsfinansiärerna och hälften till lärosätena. GU ställer sig positivt till ökade resurser men avvisar förslaget att minska tilldelningen till forskningsfinansiärerna.

Struten föreslår även en allmän översyn av den statliga externa forskningsfinansieringen, något som GU välkomnar.

GU stöder även Strutens förslag om en samlad proposition för högre utbildning och forskning vart fjärde år som bygger på fyraåriga överenskommelser mellan departementet och de skilda lärosätena.

Förändringar i högskolelagen

Struten innebär även flera förändringar av högskolelagen. Bland annat föreslår utredningen att högskolelagen ska slå fast att en lärartjänst normalt innehåller både utbildning och forskning. GU stöder detta förslag liksom tanken att högskolelagen ska fastställa lärosätenas ansvar för fort- och vidareutbildning samt utvidga innebörden av lärosätenas samverkan med det omgivande samhället.

Lärosätenas roll – självständiga och reflekterande

GU välkomnar också Strutens förslag att högskolelagen ska betona lärosätenas roll som självständiga och kritiskt reflekterande krafter i samhället. Att ändamålet och förutsättningarna för högskolans verksamhet står i centrum för lagstiftningen är en viktig grundförutsättning för att kunna etablera det ramverk för en långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan som utredningen föreslår, menar GU.

Fakta

Idag bestäms anslaget för utbildning på grund- och avancerad nivå dels av antalet helårsstudenter, dels av antalet helårsprestationer. Anslagets storlek är begränsat av ett takbelopp. Olika utbildningar har olika schablonmässigt satta prislappar.

Statliga medel till forskning och forskarutbildning utgörs dels av ett basanslag, som går direkt till lärosätena, dels av medel till statliga forskningsfinansiärer, som forskarna måste söka i konkurrens.

Struten föreslår att dagens system ersätts med ett enda anslag för både utbildning och forskning. Utbildningsmedlen föreslås bestå av en fast del och av en rörlig del, som avräknas av antalet helårsstudenter. Dagens schablonmässiga prislappar för olika utbildningar tas bort, liksom prestationskravet. Istället för ett takbelopp får lärosätena ett fast utbildningsuppdrag.

Struten föreslår också att statliga medel för forskning omfördelas så att hälften ges som direkta anslag och hälften ges via forskningsfinansiärerna.

Ärendets beredning

Göteborgs universitet har beretts möjlighet att inkomma med yttrande på betänkandet En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6, också kallad Struten), med Pam Fredman, Göteborgs universitets tidigare rektor, som utredare.

Ärendet har beretts av Universitetsledningens stab. Samtliga fakulteter, universitetsbiblioteket, Gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitets studentkårer och de nationella enheterna har getts möjlighet att inkomma med synpunkter. Universitetsstyrelsen fastställde det slutgiltiga yttrandet den 11 juni.

Alla remissvar finns samlade på Regeringskansliets sida

AV: EVA LUNDGREN
FOTO: JOHAN WINGBORG

Av: Elin Lindström
Taggat med: remissvar, struten, Styr- och resursutredningen (Struten)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor