VETENSKAPLIGT MÖTE. I förra veckan samlades drygt 200 forskare inom både materialvetenskap och livsvetenskap för det nordiska mikroskopsällskapets årliga möte. Mötet, som hölls i Konferenscentrum Wallenberg, gav nya idéer om både om hur olika mikroskopiska tekniker kan användas och hur de kan kombineras för att nå längre inom sin forskning. Scrolla ned för fler bilder!
Konferensen SCANDEM 2019 var det nordiska mikroskopisällskapets årliga konferens, den sjuttionde i ordningen. Konferensen tar sig an avbildning, med en bred spännvidd. Den startades med en endagsworkshop, och pågick mellan 11-14 juni.
Konferensen introducerades av Eric Hanse, vicedekan för infrasktruktur och lokaler:
– Redan när jag själv inledde min forskarbana för trettio år sedan imponerades jag över hur avancerad mikroskopitekniken var och den detaljrikedom vi kunde få fram. Jag minns att jag då tänkte att vi nog kommit så långt det gick när det gällde mikroskopi, men utvecklingen har sedan dess gjort enorma framsteg, och området fortsätter att utvecklas och ge nya möjligheter till avbildning som vi tidigare inte trott var möjligt, sade Eric Hanse, som också konstaterade att Sahlgrenska akademin i CCI har en mikroskopifacilitet som är värd att vara stolt över.
Träffa kollegor
Julia Fernandez-Rodriguez, som är föreståndare för corefaciliteten CCI, var också lokal värd för mötet. Hon menade att mötet gav möjlighet för deltagarna att utmana sina hjärnor, bygga nätverk och underhålla befintliga relationer:
– Vi kan se fram emot att få lära oss om nya tekniker, men minst lika viktigt är att vi får nätverka med kollegor och skapa nya kontakter, sade hon bland annat under sitt inledande anförande.
De parallella sessionerna under mötet handlade exempelvis om multimodal mikroskopi, snabb superupplöst mikroskopi i realtid, funktionell avbildning, avancerad imaging och diffraktion. Bland de ämnen som avhandlades fanns också artificiell intelligens (AI), maskininlärning och dataanlays.
Nobelglans
Strax över 210 personer deltog vid mötet. De inbjudna talarna var totalt 23 stycken, och ytterligare 18 personer presenterade olika bidrag under mötet. Mötet omfattade också en stor posterutställning och en utställning där 28 olika företag visade upp sina produkter och tjänster.
En av det inbjudna talarna var Nobelpristagaren Stefan W Hell, professor och föreståndare för Max Planck Institute for Biophysical Chemstry i Tyskland, som var en av de tre som fick nobelpriset i kemi 2014 för att de utvecklat superupplöst fluorescensmikroskopi. Professor Hell gav sin presentation på torsdagsmorgonen, efter en introduktion av prorektor Mattias Goksör.
Inleddes med workshop
När det nordiska mikroskopsällskapet tidigare förlagt sin årliga konferens i Göteborg är det Chalmers som varit värd för mötet, men denna gång var det alltså Sahlgrenska akademin som arrangerade. Stor kraft hade ägnats åt att skapa ett balanserat program med intressant innehåll både för forskare inom materialvetenskap och inom Life Science. Konferensen inleddes med workshopen CLEM (Correlative Light and Elecytron Microscopy) för 25 av mötets deltagare.
The Nordic Microscopy Society arbetar för främjande av mikroskopi i Norden. Namnet SCANDEM står för sällskapets ursprungliga namn, Skandinaviens samhälle för elektronmikroskopi. När sällskapet vidgades till att omfatta mikroskopi en bredare mening 2002 byttes namnet, men inte akronymen.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN