FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Både våra behov av forskningsmiljöer och generella trender inom Life Science ligger till grund för den utredningsförstudie om framtidens forskningslokaler som nu är klar. Förstudien har siktet inställt mot 2030, och bilden som framträder av våra framtida forskningsmiljöer är ganska annorlunda jämfört med dagens.
Sahlgrenska akademin har tagit hjälp av en arkitektbyrå för att genomföra en utredningsförstudie som handlar om framtidens forskningslokaler. Syftet är att identifiera de långsiktiga behoven och planera för utveckling av lokaler på ett optimalt sätt.
Det har gått nästan tjugo år sedan Sahlgrenska akademin skapades, genom sammanslagningen av de tre fakulteterna för medicin, odontologi och vårdvetenskap. Sedan dess har verksamheten växt, men utan att någon ny lokalyta har tillkommit. I dagsläget sitter vissa verksamheter trångt och delar av lokalerna är inte längre ändamålsenliga. De nyaste byggnaderna är från tidigt 2000-tal och innan 2030 bedöms Medicinarelängan behöva en omfattande ombyggnation.
Från våta till torra labb
Sedan de nyaste byggnaderna ritades har det hänt en hel del även i utvecklingen av ny teknologi inom Life Science. Med uppkopplade instrument och datorsimuleringar kan en del av arbetet som tidigare skedde i labben göras vid skrivbordet. Det har alltså skett en förskjutning från så kallade ”våta labb”, där man hanterar kemikalier och gaser till ”torra labb” och ytor för skrivarbete i nära anslutning till labben.
En annan trend är att möteslokaler och lokaler för samverkan blir fler eftersom transdisciplinära forskningssamarbeten bedöms öka i framtiden. Däremot är den tidigare normen med eget arbetsrum inte längre självklar i framtiden. Utvecklingen går emot egen arbetsplats i öppnare miljöer kompletterat med gästarbetsplatser för de som har tillfälliga behov.
Stor flexibilitet
– I planeringen behöver vi ta i beaktande att förändringstakten är hög och för att inte bygga in begränsningar i vår planering behöver vi skapa lokaler med så stor flexibilitet som möjligt. Det är också viktigt att vara kostnadsmedvetna och i så hög grad som möjligt samutnyttja kostsam infrastruktur både på lokal och gemensam nivå. Därför bör vi sannolikt ta höjd för en utökning av ytorna för Core facilities, säger Eric Hanse.
I förstudiens slutsatser återfinns ett par olika scenarier. Det ena går ut på att Sahlgrenska akademin stannar i befintliga lokaler och kompletteras med de lokaler som Naturvetenskapliga fakulteten lämnar 2023. Det andra handlar om nybyggnationer alternativt omfattande anpassningar av dagens lokaler. Studien blir nu underlag för fortsatta diskussioner.
Här kan du läsa den kompletta förstudierapporten (PDF, 3,75MB): https://gubox.box.com/s/wli1gf5ipzduw7cx0vy0k8jj87ej6qig
TEXT: HELEN EASTERLING