Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Diana Swolin Eide får energikick av forskningen

11 juni, 2019

Diana Swolin Eide är universitetssjukhusöverläkare i barnmedicin och docent. Hon disputerade 1997 vid Göteborgs universitet med avhandlingen ”Effects of Growth Hormone and Steroids in Human Osteoblast-like Cells”, och är sedan 2011 docent i pediatrik. Förra året blev hon adjungerad universitetslektor vid Sahlgrenska akademin. Hon är sektionschef vid barnmedicin och tjänstgör som överläkare vid sektionen barnendokrinologi samt barnnefrologi. Hon forskar om barns benmetabolism, bentäthet och tillväxt.

PERSONPORTRÄTT. Diana Swolin Eide uppskattar möjligheten att kombinera forskningen med att träffa patienter. Hon är överläkare och docent inom barnmedicin, och tack vare ALF-medel kan hon ägna en stor del av sin arbetstid åt forskning: ”Det känns väldigt roligt att forska och jag får massor av energi inför mötet med patienterna”.

Diana Swolin Eide är överläkare i barnmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och adjungerad universitetslektor vid Sahlgrenska akademin. Hon är också forskare. Det fungerar tack vare det avtal om ekonomiska medel, ALF, som finns mellan svenska staten och sju av Sveriges landsting om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården.

Lust att forska

Diana Swolin Eide kom redan som student in i preklinisk forskning om mänskliga benceller. Intresset för skelettet har hon behållit genom åren, i sitt arbete som överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, inom Barn- och ungdomsmedicin, där hon idag också är ST/FoU-sektionschef.

Även viljan och lusten att forska har hängt i. Nu arbetar hon med translationell forskning om barn och ungdomars skelettutveckling och bentäthet.  Hur identifierar och förhindrar vi osteoporos hos barn och ungdomar? Hon har tittat på särskilda sjukdomsgrupper som barn med muskelsjukdomar, njursjukdomar och övervikt respektive anorexi och undervikt.

– Nu studeras nya sjukdomsgrupper, som prematurfödda barn och barn med typ1-diabetes, två grupper som ökar i samhället, säger Diana Swolin Eide.

Barns bentäthet

Hon beskriver studier av benmarkörer som bildas i skelettets celler och de ämnen som bildas ur dessa celler som man kan mäta i blodet. På så vis kan man få mer kunskap om vad som händer i skelettet och kan lättare ställa diagnos.

Sverige är det land i världen som har mest osteoporos och internationellt sett ökar intresset kring barns bentäthet och benhälsa, berättar hon.

– Att just göra något tidigt är angeläget, i första hand för patienten, men även ur ett samhällsperspektiv och för kostnaderna i vården. Här hoppas jag kunna bidra med det prekliniska tänket i den kliniska forskningen och när jag arbetar som barnläkare.

Att just ha möjlighet att kombinera forskningen med att träffa patienter är något som Diana Swolin Eide uppskattar. Det är här ALF-tjänsten kommer in. ALF är det avtal om ekonomiska medel som finns mellan svenska staten och sju av Sveriges landsting om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Under 2019 fick Västra Götalandsregionen 493 miljoner kronor, varav cirka hälften gick till forskares projekt.

– I en krävande klinisk specialitet med tung jourbörda hade jag inte överlevt som forskare annars. Det finns inte längre luft i systemet när man arbetar som läkare. Då hade jag kanske fått avsluta min forskning efter att jag disputerat.

Halvtidsforskare

Idag har Diana Swolin Eide har en så kallad högre klinisk ALF-tjänst för docenter. Det innebär att hon kan forska på halvtid i två år, med möjlighet till förlängning.

– Jag kan alltså jobba dagtid och behöver inte uteslutande använda kvällar och nätter eller gå jour på lördagar för att kunna använda komptiden som fritidsforskare, vilket inte håller i längden. Det är helt fantastiskt!

Diana Swolin Eide genomför en undersökning. Bilden är tagen från den film som Barnmedicin spelat in för att beskriva sin verskamhet, på Dianas initiataiv (du hittar en länk till filmen längst ned i reportaget om Diana). Fotograf var Robert Emilsson.

Inte bara att det kan vara utmattande för personen, men forskning på en viss nivå kräver en större insats som inte går att leverera på fritiden.  I sin nuvarande sits kan Diana Swolin Eide söka egna ALF-medel för att anställa en forskningssjuksköterska, som då också får ett mer varierat arbete och  kanske smak för forskning.

Hon har också kunnat anställa andra läkare som inte provat på forskning tidigare, någon som disputerat och arbetar mot sin docentur och någon som är på väg att disputera.  Och en administratör som löpande sköter alla uppdateringar och rapporteringar som måste göras i nya IT-systemen och få hjälp med nya ansökningar. Forskning är ett teamarbete, menar hon.

– Tack vare detta har jag producerat flera artiklar än någonsin. Det känns väldigt roligt att forska och jag får massor av energi inför mötet med patienterna, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är en helt rätt strategi att inte bara ge forskningsbidrag till stora väletablerade grupper utan att även vattna med forskningspengar på oss docenter.  Då kan vi få det att blomma omkring oss genom att engagera flera människor som kan bli en del av forskningsmiljön. Det ger i slutändan stort output som också kommer patienterna tillgodo.

Inspiration i läkararbetet

En annan energikick i forskningen är det stora internationella kontaktnätet som kommer per automatik i utbytet inom forskarvärlden.

– Det ger ett internationellt perspektiv på vårdyrket med möjlighet att träffar andra vårdprofession i andra länder. Det är fantastiskt stimulerande och ger en sådan möjlighet att hämta hem nyheter direkt in i den patientnära mottagningen, säger Diana Swolin Eide och avslutar:

– Så forskningen är verkligen oerhört viktig för min inspiration i läkararbetet och ALF har varit helt avgörande för att jag skulle fortsätta forska och inte behövt sluta efter att jag blivit docent.

Om du vill veta mer om Barnmedicins verksamhet och framtida utveckling kan du titta på den film som nyligen blivit klar, på initiativ av Diana Swolin Eide: https://www.youtube.com/watch?v=I0VUHZ7tgj8&t=21s

TEXT: KATARINA HALLINGBERG / SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

Av: Elin Lindström
Taggat med: ALF-forskartjänster, ALF-medel, barnmedicin, benskörhet, bentäthet, Centrum för pediatrisk tillväxtforskning, institutionen för kliniska vetenskaper, Klinisk forskning, osteoporos, pediatrik, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor