PEDAGOGISK UTVECKLING. Årets pedagogiska pristagare vid Sahlgrenska akademin är Sara Sjöberg, som bland annat utvecklat den valbara kursen i vårdfarmaci där apotekarstudenter arbetar personcentrerat med patientfall, tillsammans med studenter från andra vårdutbildningar.
Sara Sjöberg är anställd vid Klinisk farmakologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon är också en uppskattad lärare på apotekarprogrammet, som nominerades till priset av en av sina studenter.
– Jag brinner för min profession. För att stärka professionen måste vi tänka långsiktigt, och börja med studenterna. Det är enormt viktigt att ge dem de allra bästa förutsättningarna inför deras kommande yrkesliv, säger Sara Sjöberg när jag ber henne förklara vad som driver hennes engagemang som lärare.
Mer än kursmål
Sara Sjöberg nominerades till priset av en av de studenter som tagit den valbara kursen Vårdfarmaci genom interprofessionellt lärande. Studenten, som nu avslutar termin 8 på apotekarprogrammet, vill uppmärksamma Sara Sjöberg eftersom hon tycker det är tydligt att läraren tycker om att undervisa och träffa studenter: ”Det märks att målet med kursen inte bara är att uppnå kursmålen utan också att ge en bred kunskap om hur en apotekare kan bidra till ökad säkerhet i vården samt att förbereda oss studenter på vidare utbildning inom ämnet klinisk farmaci”, skriver studenten i sin nominering.
Dubbelt kursansvarig
Sara Sjöberg är ansvarig för två valbara kurser på termin 8 på apotekarprogrammet. Den första kursen, Fördjupad farmakoterapi, tog hon fram för att studenter i Göteborg skulle ha möjlighet att komplettera med kunskap som krävdes för att kunna läsa den ettåriga påbygggnadsutbildningen i klinisk farmaci som erbjuds vid Uppsala universitet. I den andra kursen, Vårdfarmaci genom Interprofessionellt lärande, ingår Sahlgrenska akademins programövergripande satsning på interprofessionellt lärande, där studenter som läser vid olika vårdyrken möts, samarbetar och får lära av varandra. Kursen Vårdfarmaci genom Interprofessionellt lärande gavs första gången som en pilot våren 2018, och innebär bland annat att apotekarstudenter och studenter från andra program samarbetar problembaserat kring patientfall. Kursen omfattar också auskultation, där apotekarstudenter från följa med erfarna sjuksköterskor på vårdavdelningar, något som uppskattats av studenterna: ”som apotekarstudenter [i Göteborg] får vi VFU-placering och se hur en vårdavdelning fungerar, något som tidigare har saknats under utbildningen”, skriver studenten i sin nominering. Auskultationen följs upp med reflektions- och diskussionsseminarier.
Lära mer om personcentrerad vård
Det pedagogiska priset ger förutom äran också en summa att användas till pedagogisk förkovran. Sara Sjöberg har ännu inget rakt svar på hur hon vill använda dessa medel, men skulle själv vilja fördjupa sig inom hur apotekare kan förhålla sig till personcentrerad vård:
– Sedan några år tillbaka har vi ett nätverk för farmaceuter i region och kommun, som nu vuxit så mycket att vi just håller på att formellt bilda en förening. I samband med ett av våra möten nyligen stötte jag på några apotekare som forskar inom personcentrerad vård och läkemedelsanvändning i Kalmar. Det är roligt när man hittar grupper i framkant, och jag hoppas kunna lära mer av dem och kanske bjuda hit dem, funderar Sara Sjöberg, och tillägger att dessa forskare från Kalmar också samarbetar med forskare från Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet.
Gillar att jobba nära kliniken
Själv läste Sara Sjöberg det biovetenskapliga läkemedelsprogrammet, följt av forskarutbildning vid Wallenberglaboratoriet. Hon disputerade senare med en avhandling om molekylen CD44 och dess inverkan på åderförkalkning. Hon kompletterade sin grundutbildning så att hon fick sin apotekarlegitimation, och i glappet mellan disputationen och en tvåårig postdoktorperiod i USA fick hon möjlighet att göra praktik inom klinisk farmakologi på läkemedelsupplysningen, vilket gjorde det ännu mer klart för henne att hon trivs bäst med att arbeta närmare klinik och patienter.
Ända sedan hon kom tillbaka från USA har hon arbetat inom klinisk farmakologi på SU.
– Jag trivs väldigt bra med mitt arbete och har stor bredd i mina arbetsuppgifter. Vi möter inga patienter, utan har en mer stödjande funktion. Vi driver bland annat läkemedelsinformationscentralen LUPP, som utreder frågor från vården rörande läkemedelsbehandling och jag föreläser mycket på avdelningar om allt från farmakologi till gällande behandlingsriktlinjer, berättar Sara Sjöberg.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
Maria Björkevik skriver
Härligt, grattis Sara, mycket väl värt!
Bahra Murselovic skriver
Fantastiskt Sara! Jätte grattis!!!
Michaela Moonen skriver
Stort grattis Sara! Fortsätt att inspirera och sprida din kunskap!
Sofia Karlsson skriver
Grattis Sara!
Ann Klintberg skriver
Grattis Sara!
Så fint betyg åt din kompetens och glöd!
Margareta Filipsson skriver
Grattis Sara!
Roligt att höra att det gått så bra för dig och lycka till i fortsättningen.
Från före detta Wallenberglab.