PRIS. Caroline Feldthusen, som forskar om trötthet hos personer med ledgångsreumatism, får årets vårdforskningsstipendium från Reumatikerförbundet. Caroline Feldthusen är specialistfysioterapeut på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och postdoktor inom vård vid långvariga tillstånd vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, knuten till Centrum för perosncentrerad vård (GPCC).
– Det är verkligen en stor ära att få denna utmärkelse men framför allt är det en bekräftelse på att det vi gör faktiskt är av betydelse för dem som lever med en reumatisk sjukdom och det är det viktigaste, kommenterar Caroline Feldthusen i ett pressmeddelande från Reumatikerförbundet.
Hennes forskning om trötthet hos personer med reumatoid artrit, eller ledgångsreumatism, ska leda till att vården dessa patienter utvecklas i Västra Götalandsregionen. Ungefär hälften av personer med reumatisk sjukdom har uttalad eller svår trötthet och många av patenterna menar att tröttheten till och med kan vara svårare att hantera än smärtan. Eftersom läkemedelsbehandling av reumatiska sjukdomar blivit bättre, förhindras ofta ledförstörelse och funktionsinskränkning , och många personer med reumatisk sjukdom förväntas av sin omgivning kunna leva som andra. Men tröttheten kan vara ett stort hinder för dessa personer, som exempelvis kanske inte orkar träna trots att forskning visat att fysisk aktivitet är viktigt vid reumatisk sjukdom.
– Tröttheten har visats påverka en person både fysiskt, mentalt och emotionellt. De som beskriver störst inverkan av tröttheten är personer med många sociala roller som ska få ihop tid och energi till både arbete, familj samt ta hand om sig själv och träna. Och det är detta som vår forskning handlar om.
Win-win
Förutom postdoktor vid instituitionen för vårdvetenskap och hälsa representerar Caroline Feldthusen yngre forskare i styrgruppen för Centrum för personecnetrerad vård, GPCC. Hon är själv övertygad om att resultatet av vården blir mcyket bättre om en patient och en behandlare gemensamt resnonerar kring vad som kan vara den bästa behandlingen och hur behandlingen ska utföras.
– Om vi ”slår våra kloka ihop” blir det så mycket bättre än om vi jobbar var för sig. Och att hela teamet är med, patient, närstående och alla yrkeskategorier, i olika konstellationer beroende på vilka behov och resurser som både patienten och vården har. Patienten får en vård utifrån det som är viktigt för hen och vården kan undvika att lägga resurser på sådant som patienten inte är i behov av. För mig är personcentrerad vård win-win, säger Caroline Feldthusen.
Ett stipendium för yngre forskare
Vårdforskningsstipendiet är på 25 000 kronor och delas årligen ut av Reumatikerförbundet. Stipendiaten ska vara en sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut eller kurator inom området reumatologi eller rörelseorganens sjukdomar som disputerat under de senaste åren. Forskningen ska ha bidragit till att utveckla behandling eller metoder som fått, eller kan förväntas få, klinisk betydelse i vård eller rehabilitering för personer med sjukdomar i rörelseorganen såsom artrit, artros, långvarig smärta med mera.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN / REUMATIKERFÖRBUNDET
FOTO: REUMATIKERFÖRBUNDET