Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Eric Hanse: Praktiska utmaningar innan vi kan skörda frukterna av våra byggprojekt

24 maj, 2019

KRÖNIKA. Förstudier och programarbeten för projekten på Medicinareberget går framåt och visionen för Östra sjukhuset börjar ta form. I sin krönika ger vicedekan  Eric Hanse en lägesrapport från byggprojekten både på Medicinareberget och på Östra sjukhuset.

Vår utredningsförstudie för forsknings- och utbildningslokaler på Östra sjukhuset har nyligen blivit klar. Denna förstudie bygger på ett antagande att sjukvårdsverksamheten på Östra kommer att vara dubbelt så stor om tjugo år och utgår från att även akademins närvaro på Östra bör öka och behöver synliggöras.

Mötesplats för studenter och forskare från olika discipliner

Utredningsförstudien föreslår att forskningen och undervisningen på framtidens Östra kommer att finnas på tre nivåer; i direkt anslutning till vårdavdelning/mottagning, kliniknära och centralt. Den centrala ”hubben” skulle då också kunna fungera som en mötesplats för studenter och forskare från olika discipliner. Förstudierapporten presenterades för Sahlgrenska akademins prefektråd 22 maj för att sedan tas upp på styrelsen 5 juni. För dig som är intresserad av att läsa mer finns i rapporten Lokalprogram för Sahlgrenska sjukhuset på SU Östra sjukhuset.

Projektet för utveckling av Östra sjukhuset är alltså mycket omfattande och kommer att sträcka sig över lång tid. I dagsläget är bara ombyggnaden av barnkliniken under produktion och det är för tidigt att säga vilka år de andra aktiviteterna kommer att starta.

säkrast att vi vänjer oss vid tanken att det kommer att bli stökigt

Läget är likadant på Medicinareberget, där hittills Naturvetenskap Life är det enda som har startat i och med markarbetena. Framför oss ligger både nybyggnation och renoveringar av befintliga lokaler på campus och det är säkrast att vi vänjer oss vid tanken att det kommer att bli stökigt på Medicinareberget under lång tid framåt.

Framtidens forskare kommer att behöva tillgång till forskningsinfrastruktur som möjliggör teknikutveckling och ytor för eventuell tillväxt. Mellan åren 2001 och 2018 har antalet anställda vid Sahlgrenska akademin växt med drygt tjugo procent, från 1475 till 1787 anställda personer, något vi idag ser konsekvenser av i form av trånga lokaler. I en utredning om forskningslokaler i framtiden räknar vi med en fortsatt tillväxt. Vi kommer snart att kunna delge rapporten Lokalprogram forskningslokaler i sin helhet här på Akademiliv.

en samverkanskultur som är värd att bevara och utveckla

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är utan tvekan vår viktigaste samarbetspartner och redan idag utför vi arbete i den andre partens lokaler. Vi har modeller för hur vi delar på kostnaderna och det är en samverkanskultur som är värd att bevara och utveckla. I projektet Sahlgrenska Life tar vi ännu ett steg i den riktningen. Även i projekt Naturvetenskap Life för vi en liknande dialog. Vi delar samma vision om att använda vissa av de nya lokalerna gemensamt.

Ännu en förstudie pågår och den gäller EBM där första delen snart avslutas. Här kommer att presenteras olika förslag för att möta framtidens ökade behov av gnagare samt att förebygga infektioner bland djuren.

tre olika arbetsgrupper som fokuserar på varsitt område

För några verksamheter väntar en flytt innan året är slut och arbetet med att finna ersättningslokaler har varit intensivt och är ännu inte riktigt klart. Vi kommer att kommunicera det så snart de sista pusselbitarna är på plats. Nyligen lämnade Göteborgs stad besked om att om vi får lov att sätta upp paviljonger med placering på parkeringen vid Lundberglab som ett exempel på ett konkret steg framåt.

Om vi tittar på projektet Sahlgrenska Life så har programarbetet för hus 1 kommit en bit längre än det för hus 2, 3 och Odontologen. De samlade programarbetena förväntas vara klara mot slutet av året. Som många känner till så har Higab som äger odontologhuset funderat över sitt framtida ägande. Oavsett vad som händer så deltar de fortsatt i programarbetet. I Sahlgrenska Life-projektet finns det tre olika arbetsgrupper som fokuserar på varsitt område. En grupp tittar på lösningar för de translationella klustren, vilka inkluderar patientnära forskning inom metabolism, inflammation och cancer. En annan fokuserar på kliniska träningscentra och undervisningslokaler medan den tredje undersöker hur man kan skapa miljöer för näringslivssamverkan.

projekt för att förbättra campus- och studentmiljön på Campus Medicinareberget

Under tiden som de stora byggprojekten planeras arbetar vi också med förbättringar som går fortare att genomföra. Lokalförsörjning på Fastighets- och serviceenheten driver just nu, på uppdrag av campusrådet och vårt råd för lokaler, två projekt för att förbättra campus- och studentmiljön på Campus Medicinareberget som även omfattar Geovetarcentrum och Botanhuset. Det ena projektet fokuserar på studentmiljö och utbildningslokaler och kommer att starta med en översyn av Medicinarelängans lunchrum, grupprum och gemensamma ytor. Man tittar här också på möjligheten att, som en pilot, modernisera någon av våra större undervisningssalar. Det andra projektet fokuserar på campusmiljön utomhus på Medicinareberget och ser över belysning, skyltning och gångstråk bland annat. Student- och verksamhetsrepresentanter deltar i båda projekten.

Det är med andra ord mycket på gång, men mycket ligger rätt långt ini framtiden och innan vi kan skörda frukterna av de satsningar vi nu har påbörjat så har vi en hel del praktiska utmaningar att hantera.

Eric Hanse

 

Så här håller du dig uppdaterad om byggprojekt på Medicinareberget:

  • Information relaterat tillpågående byggprojekt publiceras på Akademiliv varannan vecka.
  • Byggnationer på Medicinareberget sida på Medarbetarportalen som samlar text, bild & film. Här hittar du även vanliga frågor och svar.
  • Frågor om byggen mailas till medicinareberget@gu.se Kommunikationsenheten ser till att frågan besvaras av rätt aktör.
  • Frågor som rör verksamhetsplanering och hur konsekvenser av byggverksamhet ska hanteras riktas till cheferna.

Av: Elin Lindström
Taggat med: bygginformation, Campus Medicinareberget, EBM, Eric Hanse, krönika, Medicinareberget, Medicinarebergets framtid, Naturvetenskap Life, odontologen, Östra sjukhuset, Sahlgrenska Life, SU/Östra

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor