UTBILDNING. I april 1969 examinerades den första gruppen barnmorskor som utbildade sig vid det då nyöppnade Östra sjukhusets kvinnoklinik. 50 år senare, den 8 maj 2019 träffades 17 av dessa barnmorskor för att fira.
När de här barnmorskorna påbörjade sin utbildning fanns endast två barnmorskeutbildningar i landet, en i Stockholm och en i Göteborg. Därför förlades delar av den praktiska utbildningen även till andra sjukhus i regionen såsom Uddevalla och Borås. Denna grupp barnmorskor var de sista som examinerades när utbildningen fortfarande var statlig och under medicinsk ledning (med egen professor) samt under tillsyn av Medicinalstyrelsen. Utbildningen var 15 månader lång och var en integrerad del av en treårig sjuksköterskeutbildning. 1969 övergick barnmorskeutbildningen till att vara en yrkesskola tillsammans med andra vårdutbildningar under tillsyn av Skolöverstyrelsen.
Både likheter och skillnader
Mycket har ändrats under de 50 år som gått. Bland annat berättade barnmorskorna hur de fick förhöra sig med rektorn vid sjuksköterskeskolan om de kunde passa som barnmorskor innan ansökan fick skickas in.
Nu återförenades barnmorskeeleverna från 1969 den 8 maj på Östra Sjukhuset och fick en rundvisning på förlossningsavdelningen. En sak som som kändes likt från elevtiden var hur de som studenter fick skynda på med en förlossning för att det fanns en ny kvinna som väntade. Samma fenomen är aktuellt idag, berättade barnmorskorna som nu arbetar på förlossningen.
Utbildning förr och nu
De firande barnmorskorna fick också en presentation av Anna-Karin Ringqvist och Liselotte Bergqvist om arbetet idag med att förbättra vården för förstföderskan. Ingela Lundgren, professor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, visade runt och berättade om utbildningen förr och nu och berättade om aktuell forskning inom barnafödande. En annan av deltagarna i gruppen var professor emerita Kyllike Christensson från Karolinska institutet. Hon var den elfte barnmorskan att disputera och den första att bli professor i barnmorskans huvudämne ”Reproduktiv och perinatal hälsa”.
De övriga barnmorskorna har arbetat från norr till söder i landet och även internationellt med alla barnmorskans olika verksamhetsområden. Många delar av barnmorskearbetet liknar det som var rådande 50 år tillbaka men det finns också mycket som har förändrats väsentligt och breddats som exempelvis preventivmedelsrådgivning, ungdomsmottagning, abortvård, smärtlindring och amningsstöd. Barnmorskans roll relaterat till kvinnohälsa har fått ännu större betydelse och gehör samtidigt som den också kan liknas dåtidens roll av en distriktsköterskebarnmorska.
TEXT: LOVISA AIJMER