Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Jesper Löve, Gunilla Priebe och Solveig Lövestad. Foto: Karin Allander.

Nytt masterprogram i folkhälsovetenskap

16 maj, 2019

UTBILDNING. Till hösten startar ett nytt internationellt masterprogram i folkhälsovetenskap med två inriktningar – hälsoekonomi och jämlik hälsa. Programmet får en unik profil, tydligare koppling till arbetsmarknaden och riktar sig till studenter från hela världen.

Den nya inriktningen mot jämlik hälsa blir unik i Sverige. Inget annat masterprogram i Sverige har en motsvarande specialisering. Jesper Löve är programansvarig för det nya programmet, tillsammans med Solveig Lövestad. Han menar att den nya inriktningen fyller ett stort behov.

– Fokus på jämlik hälsa och problemen med ojämlikheter i hälsa mellan olika grupper har ökat de senaste åren. Det gäller både internationellt och nationellt. Den förra regeringen tillsatte till exempel en nationell kommission inom området, säger han.

Verktyg för att skapa förändring

Att skillnaderna i hälsa ökar även i Sverige syns inte minst lokalt. I Göteborg kan skillnaden i medellivslängd mellan rika och fattiga stadsdelar skilja nio år. Det nya programmet ska dock inte bara fokusera på hur man kartlägger och förstår olikheter i hälsa. Det blir också ett större fokus på åtgärder.

– Tyngdpunkten inom folkhälsa och epidemiologi, inte minst inom forskningen, har ofta varit att kartlägga riskfaktorer och ojämlikhet. Nu vill vi plocka upp nästa del på ett tydligare sätt. Vad är det som leder till förändring och vilka barriärer finns mot förändring i en viss riktning? säger Jesper Löve.

Att fokus på utveckling av policy och interventioner behöver öka har påtalats av internationella folkhälsoaktörer som till exempel WHO. Det har också framkommit i samtal med svenska arbetsgivare och i intervjuer med före detta studenter, enligt Gunilla Priebe. Hon var tidigare studierektor och har ansvarat för utvecklingen av det nya masterprogrammet.

– De vill ha en större del av folkhälsoarbetet täckt, från att göra kartläggningar och utveckla metoder, till att implementera olika insatser och interventioner. Och särskilt hur myndigheter och organisationer kan arbeta för att påverka utvecklingen, säger hon.

På så sätt får programmet en ännu tydligare koppling till det som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Många från hälso- och sjukvården

En annan nyhet är att programmet får folkhälsovetenskap som huvudområde. Det tidigare huvudområdet hälsoekonomi blir istället en inriktning. Tanken är att både öka och bredda möjligheterna till fördjupning.

– Vi märkte att de studenter som var intresserade av hälsoekonomi ville fördjupa sig ännu mer i just det ämnet, samtidigt som det fanns behov av också täcka in andra teman. Det här upplägget möjliggör det och att vi kan lägga till ytterligare inriktningar i framtiden, säger Gunilla Priebe.

Det gamla masterprogrammet i folkhälsa med hälsoekonomi läggs vilande, liksom kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap. Det senare beror dels på lågt söktryck och dels på att folkhälsoämnets komplexa natur lämpar sig bättre för masternivå, en slutsats som har dragits i flera delar av Sverige.

– Majoriteten av dem som söker till masterprogrammet har en hälsovetenskaplig profession i grunden och har jobbat ett antal år. De har identifierat problem, ofta inom hälso- och sjukvården, som man borde angripa på en mer strategisk eller preventiv nivå, säger Gunilla Priebe.

Samtidigt är hon noga med att poängtera att ämnet folkhälsovetenskap är bredare än hälso- och sjukvården och att det engagerar allt från ekonomer till statsvetare.

– Målgruppen är egentligen alla som är intresserade av att jobba för ett samhälle där människor kan leva och må bra, säger hon.

Ett populärt program

Det nya masterprogrammet har goda förutsättningar att bli populärt. Utbildningen riktar sig både till nationella och internationella studenter. Det gamla masterprogrammet hade ett av de starkaste söktrycken på universitetet.

– Vi har en väldigt internationell profil. Bland de 44 studenter vi antog förra hösten fanns 19 nationaliteter. Vi hade lika många studenter som var födda i Sverige, som i Bangladesh, säger Jesper Löve.

Att studentgruppen är så blandad medför en del utmaningar, men är framförallt en tillgång.

– Det bidrar mycket till lärandet när de berättar om sina erfarenheter. Hälso- och sjukvården och socialförsäkringssystemen ser väldigt olika ut i olika länder, om de ens finns. Det ger en god grund för att studenterna ska utveckla en förståelse för hur man kan arbeta för hälsa i olika samhällssystem, säger Jesper Löve.

Det nya masterprogrammet ges vid institutionen för medicin, men involverar både Humanistiska fakulteten, Samhällsvetenskapliga fakulteten och Handelshögskolan. Studenterna läser en och en halv termin tillsammans, innan de specialiserar sig inom respektive område.

TEXT OCH FOTO: KARIN ALLANDER

Läs mer om det nya masterprogrammet.

Av: Elin Lindström
Taggat med: hälsoekonomi, institutionen för medicin, jämlik hälsa, masterprogram, masterprogram i folkhälsovetenskap, Ny utbildning, utbildning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor