KONFERENS. Det första Gothenburg Cancer Meeting (GCM2019) hölls nu den 6–7 maj. Mötet organiserades av Sahlgrenska Cancer Center (SCC) på Wallenberg konferenscentrum på Medicinareberget i Göteborg. [Fler bilder längst ned]
Här kan du läsa en summering från mötet på SCC:s hemsida: https://cancercenter.gu.se/gothenburg-cancer-meeting-2019/summary-of-conference
Syftet med detta första möte har varit att lyfta fram det breda spektrum av cancerforskning som bedrivs i Göteborg och skapa en plats för interaktion mellan forskarna, berättar Jonas Nilsson, som är föreståndare för Sahlgrenska Cancer Center (SCC):
– Talarna kommer från olika discipliner som täcker grundforskning till translationell och klinisk forskning. Ett stort antal olika enheter har representanter med bland talarna, bland annat Sahlgrenska akademin, Naturvetenskapliga fakulteten, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers.
Ett strategiskt forskningsområde vid GU
Sedan omkring tio år är cancer ett strategiskt forskningsområde vid GU. I samband med detta startade centrumbildningen Sahlgrenska Cancer Center. Sedan dess har området växt betydande och ett stort antal nya grupper har startat i Göteborg, inte bara på SCC utan även i andra miljöer.
– Idén med mötet har varit att alla ska kunna skaffa sig en överblick av forskning i nya och redan etablerade grupper och att vi skall kunna lyfta idéer om hur framtida samverkansformer skulle kunna se ut. För att välja ut forskare för presentationer och session chairs har listan av beviljade medel från Cancerfonden använts som en del av urvalet, samt en försäkran om representation av olika discipliner och miljöer, sa Jonas Nilsson.
För att inte bara ha väldigt korta presentationer var några framstående forskare valts ut som Session Chairs istället för talare.
Paneldebatt om utmaningar och mål
Cancerforskningen i Göteborg visualiserades inte bara med presentationer och posters, utan även med en paneldebatt med där beslutsfattare i miljöer där cancerforskare verkar deltog, bland annat Sahlgrenska akademins dekan Agneta Holmäng och sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg.
– Panelen diskuterade framtida utmaningar och utveckling för cancerforskningen i väst och inom forskningsmiljöer som SCC. Även betydelsen av samverkan och i vilka former vi skulle kunna tänka oss detta i formaliserad regi, berättar Jonas Nilsson.
Panelen fick bland annat svara på vilka för- och nackdelar de såg med forskningscentra och vad nya byggnader kan ge forskningen. Även betydelsen av lokaler och faciliteter för forskningen diskuterades, och vad som är bäst när det gäller finansieringen inom centrumbildningar.
Claes Gustafsson, professor och viceprefekt för institutionen för biomedicin, menade att nya tjusiga lokalerna är mindre viktiga, och att det är forskningen i sig och kvalificerade forskare som är viktigast. Så även om centrumbildningar är bra för translationell forskning, gynnar detta inte alla forskare. Han sa också att forskning som bedrivs av medel som finansernas via enskilda forskares stipendier och bidrag borgar för hög kvalitet eftersom det förutsätter duktiga forskare. Om ett centrum istället skulle få ansvara för finanserna såg han en risk för att forskningen på sikt skulle utarmas, när forskarna rör på sig mellan olika attraktiva verksamheter.
Andra tyckte att bra byggnader och samlade lokaler ändå erbjuder närhet mellan forskare och övriga aktörer och inbjuder till utbyte i vardagen. De menade att närhet mellan vården och forskningsmiljöer ger tid för forskare som också är kliniker att träffa både patienter och andra forskare under en dag.
– Fakulteten är stolt över SCC, som lyckats få mycket finansiering. Sahlgrenska Cancer Center är ett gott exempel på samarbete, där de olika institutionerna på Göteborgs universitet arbetar stöttande för SCC, sade Agneta Holmäng.
Hon tog också upp att samarbetet mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och regionen har utvecklats bra. Och hennes känsla var att det är lättare att få finansiering när man pratar om ett center, samtidigt som hon såg en risk med att centrumbildningar kan bli isolerade öar som inte bidrar i utbildningen. Hon och flera andra menade här att det är viktigt att verka för ett stabilt återflöde av forskare som kan knytas till den akademiska världen.
– Att sitta tillsammans ”makes people talk” och kan göra att man exempelvis lättare får studenter intresserade av forskningen, sade Ann-Marie Wennberg
Framtida Comprehensive Cancer Center
Peter Naredi, professor och prefekt vid institutionen för kliniska vetenskaper, kunde se fördelar med nya anpassade byggnader som kan tillgodose bredden och både inkludera basvetenskap och translationell forskning.
Som ett gott exempel här tog han upp de så kallade Comprehensive Cancer Centers (CCC) som är under utveckling även här i Sverige, och där just Sahlgrenska akademin i partnerskap med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och andra aktörer nu gemensamt vill ackreditera sig och få möjlighet att utveckla Sahlgrenska Comprehensive Cancer Center. Som ackrediterad garanterar man hög kvalitet inom alltifrån forskning och utbildning till klinisk verksamhet, administration, personalvård och informationshantering.
– Som CCC-ackrediterad visar vi att vi är med och påverkar kvaliteten på vården och förbättra resultaten får våra patienter. Vi kommer jobba med kvalitet och utökade möjligheter för hela kedjan, från utbildning för personal och patienter, prevention för allmänheten, via både preklinisk och klinisk translationell forskning till vård och kostnadseffektivitet, sa Peter Naredi.
Idag finns 19 sådana center i Europa, varav två i norden, ett i Oslo och ett i Helsingfors.
Att utgå från målgruppernas behov
Nyckelområden som bland annat Johanna Svensson pratade om var de nya innovativa patientanpassade behandlingsformer som kommer öka överlevnaden och samtidigt ställa nya krav på personalen. Både vad det gäller tekniskt kunnande samt nya problemställningar och behov för att höja livskvalitén för patienter och deras anhöriga. Kostnaderna kommer till en början vara högre men borde plana ut på sikt.
Det nämndes också att vi måste jobba utifrån våra målgruppers behov, det vill säga patienternas och samhällets.
Alla var eniga om att framtiden också ligger i patientcentrad vård, där patienterna får engagera sig mer och vara med och utforma vården.Tomas Björk-Eriksson pratade om just fördelar med ett nationellt samarbete, där man arbetar tillsammans med patient och familj. Detta är viktigt för att utveckla en mer jämlik cancervård i hela landet.
– Genom vår bredd och vår styrka inom cancerområdet, som både har fokus på vården men även är starkt kopplad till forskningen inom bland annat prostatacancer och bröstcancer har vi förutsättningar att bli ledande i Sverige inom flera cancerområdet än dessa, sade Ann-Marie Wennberg.
Många deltagare visar på stort intresse
Mötet hade 280 anmälda vilket är nästan lika stort som ett nationellt cancermöte, trots att talarna bara var lokala. Detta antyder att intresset för cancerforskning i Göteborg är mycket stort.
– Självklart hoppas vi även att samtal och samverkan även stärktes vid kaffepauser, postermingel och middagen också. Om folk nu är nöjda med mötet så skulle detta kunna vara något som blir återkommande, avslutar Jonas Nilsson.
Utdelning av Assar Gabrielssons pris 2019
Efter paneldebatten delades ”AG-Priset 2019” ut. Priset delas ut till avhandlingar i cancerforskning och då inom två olika områden. Det var Urban Wass, senior vice president Research & Innovation policy, Volvo Group och ordförande i stiftelsen Assar Gabrielssons fond, som delade ut priset. Mottagare av det kliniska cancerforskningspriset i år blev kirurgen och forskaren Maria Frånlund, avdelning för kirurgi vid institutionen för kliniska vetenskaper, och Mikael Montelius, avdelningen för radiofysik vid institutionen för kliniska vetenskaper, mottog priset för basal cancerforskning. Pristagarna höll båda en kort presentation kring sin forskning.
Ansvariga för mötet är organisationskommittén bestående av Jonas Nilsson, samt professor Göran Stenman, forskningsadministratör Yael Zukovsky Fitoussi och docent Lars Ny (SU/GU).
Mötet sponsras av Sahlgrenska Cancer Center (SCC), BioCARE, Assar Gabrielssons fond (AG-Fond), Regionalt cancercentrum väst (RCC), samt Albert Ekmans stiftelse för kirurgisk forskning.
Program mm om Gothenburg Cancer Meeting finns på SCC’s webbplats
TEXT: SUSANNE LJ WESTERGREN
FOTO: ANNA-LENA LUNDQVIST