Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Johan Bengtsson-Palme prisas av Cancer- och Allergifonden

9 maj, 2019

Johan Bengtsson-Palme. Foto: Cecilia Hedström.

UTMÄRKELSE. Att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem både i Sverige och i världen. Johan Bengtsson-Palme, forskare vid avdelningen för infektionssjukdomar, undersöker hur antibiotika och även olika läkemedel påverkar miljön. Nu tilldelas han det nyinstiftade Lennart Sparell-priset av Cancer- och Allergifonden.

Ju mer antibiotika vi använder i samhället, desto snabbare ökar antibiotikaresistensen. Med ökad antibiotikaresistens blir infektioner svårare eller omöjliga att bota vilket i sin tur orsakar stort lidande och höga kostnader för sjukvården. Modern sjukvård är också beroende av effektiva antibiotika vid exempelvis cancerbehandlingar, transplantationer och operationer eftersom de innebär en ökad infektionsrisk. Antibiotikaresistenta bakterier kan överföras mellan människor, men också via djur, livsmedel och i vår miljö. Bakterier har dessutom den speciella förmågan att de kan dela med sig av sina gener till andra bakterier. På det sättet kan de sprida antibiotikaresistens genom att byta gener med varandra.

Orenat avloppsvatten från läkemedelsproduktion

– Antibiotika kommer ut i vår miljö på en rad olika sätt. Mycket kommer via förskrivning och behandling inom sjukvården och en annan stor del är via boskapsuppfödning. En tredje källa är via de fabriker som tillverkar antibiotika, framförallt i Asien eftersom majoriteten av alla läkemedel produceras där. Genom orenat eller dåligt renat avloppsvatten från produktionsanläggningarna kommer stora mängder antibiotika ut i miljön, frågan är vilka effekter det har på utvecklingen av antibiotikaresistens, säger Johan som är verksam vid  avdelningen för infektionssjukdomar, institutionen för biomedicin.

WHO listar idag antibiotikaresistens som ett av de största hoten mot global hälsa och utveckling. Fortsätter den negativa trenden kommer fler människor i framtiden att dö i samband med infektioner och kostnaderna för hälso- och sjukvård kommer att öka dramatiskt.

Det är sannolikt lättare att dämpa utvecklingen av antibiotikaresistens i världen genom att minska utsläpp från läkemedelstillverkningen, än att minska användningen av antiobiotika, menar Johan Bengtsson-Palme.

– Det är ett komplext problem. Vi använder förmodligen för mycket antibiotika idag, men det är svårt att säga vad som är lagom mycket. Samtidigt som den fattigare delen av världens befolkning inte har tillgång till den antibiotika de skulle behöva så använder den rikare halvan ofta antibiotika i onödan. Det är tufft att minska användningen av antibiotika inom sjukvården även om det går, och även om en minskning av utsläppen av antibiotika via tillverkningsanläggningar och avloppsvatten inte heller är problemfri vore det lättare att minska utsläppen där. Dessutom skapar det inte mer mänskligt lidande eller etiska problem, däremot kostar det pengar, säger Johan.

Johan Bengtsson-Palme är biolog i grunden efter att ha läst molekylärbiologiprogrammet på Göteborgs universitet. Efter en kurs i bioinformatik insåg Johan att kombinationen av biologi, datorer och programmering var hans grej och doktorsavhandlingen kom att handla om effekterna av antibiotika i olika miljöer.

2011 blev han doktorand i Joakim Larssons forskargrupp på Sahlgrenska akademin.

– Under min tid som doktorand arbetade jag med mikrobiologi och mikrobiell ekologi, med särskild inriktning på antibiotikaresistens hos bakteriesamhällen. För att undersöka detta använde vi bioinformatik och metagenomik, det vill säga storskalig sekvensering av DNA från alla bakterier i ett prov. Bland annat har vi analyserat prover tagna i Indien av bakteriesamhällen som lever i närheten av antibiotikaproduktionsanläggningar. Men vi arbetade också med bakterier i svenska reningsverk. Vi vet idag att stora utsläpp av antibiotika kraftigt påverkar miljön och bakterierna som lever i den, men vi vet egentligen inte vilka effekter nivåerna som släpps ut via svenskt avloppsvatten har på bakterier i miljön. Vi vet inte heller om de höga nivåerna som släpps ut från läkemedelsproduktion direkt kan påverka människor, berättar Johan.

Post-doc i USA

Efter doktorandtiden bar det av till USA för en post-doc vid University of Wisconsin-Madison där Johan studerade invasionsprocesser i mikrobiella samhällen och hur de påverkas av antibiotikaexponering.

Jo Handelsman

– Jag hade turen att få jobba med Jo Handelsman som gjort banbrytande forskning på bakterier i miljön. Hennes forskning på 90-talet lade grunden till de metoder som mitt doktorandprojekt baserades på. Hon är en extremt nytänkande och skarp forskare. Det var en oerhört stimulerande miljö att jobba i.

Johan Bengtsson-Palme är den förste att tilldelas Cancer- och Allergifondens pris till minne av Lennart Sparell, en av stiftelsens grundare som gick bort 2018. Priset tilldelas forskare, eller andra, inom cancer och/eller allergiområdet eller närliggande områden, som vågat tänka annorlunda och som vågat utmana rådande paradigm.

– Det är förstås en stor ära att tilldelas detta pris, väldigt roligt och stimulerande. Det är alltid svårt att bedöma sin egen gärning och forskning, så det är verkligen uppmuntrande att få den här typen av erkännande och jag tar det som ett kvitto på att det finns värden i att tänka lite utanför boxen. I vår forskargrupp har vi tänkt kring risker med antibiotikaexponering som inte så många andra inom området tar upp, säger Johan.

Framöver hoppas Johan på att hans forskning ska bidra till internationella regleringar när det gäller produktion av läkemedel, något som idag till stor del saknas.

– Forskning ska vara användbar, vi vill att våra resultat ska användas som underlag för politiska beslut. Det är policyfrågor och regleringar som behöver diskuteras och fattas beslut om för att komma till rätta med utsläppen av medicin och antibiotika i vår miljö.

Cancer- och Allergifondens motivering till Lennart Sparell-priset 2019:
Att bakterier med förmåga att orsaka sjukdomar i ökande grad blir motståndskraftiga mot antibiotika är en av vår tids stora hälsoutmaningar.  Johan Bengtsson-Palme tilldelas det nyinstiftade priset till Lennart Sparells minne för sin forskning kring hur ekologiska och evolutionära skeenden i den yttre miljön bidrar till uppkomsten av antibiotikaresistens med åtföljande negativ påverkan på människors hälsa.

Priset, som är på 125 000 kronor, kommer att delas ut under en prisceremoni den 10 juni i Stockholm.

Av: Elin Lindström
Taggat med: antibiotikaresistens, Cancer- och allergifonden, Centre for Antibiotic Resistance Research, institutionen för biomedicin, Priser och utmärkelser

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor