BIDRAG. Alessandro Camponeschi, forskare vid avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, har fått en tvåårig postdoktoral tjänst av Barncancerfonden, med start nu i höst. Han är en av totalt fem forskare vid Göteborgs universitet som fick bidrag från fonden.
Projektet handlar om akut lymfatisk leukemi (ALL), som är en av de vanligaste cancerformerna hos barn. Idag överlever omkring 85 procent av de barn som drabbas.
– Tyvärr sträcker sig behandlingen över flera år vilket inte bara påverkar barnet med leukemi, utan även familjen, med långa tider på sjukhus och lite tid för eventuella syskon. Barnen behandlas med kemoterapi, en tuff behandling som innebär en ökad risk för infektioner, och även ökar risk för senare sekundär cancer och andra icke önskvärda effekter, säger Alessandro Camponeschi.
Akut lymfatisk leukemi kommer i många former och delas in i olika subgrupper. Den vanligaste formen kallas B-cell-prekursor ALL, där för många omogna vita blodkroppar återfinns i benmärgen och, ibland, även i blodet. I projektet vill Alessandro Camponeschi och hans kollegor öka kunskapen om de genetiska och immunologiska förändringar som ses i akut lymfatisk leukemi, med fokus på just B-cell-prekursor (BCP) ALL.
– Vi behöver förstå dessa förändringar bättre, för att kunna söka efter alternativa behandlingar, säger Alessandro.
Gruppen, som leds av professor Lill Mårtensson-Bopp, kombinerar cell- och molekylärbiologiska studier där de jämför patientprover från barn med BCP-ALL med motsvarande celler från friska individer. Gruppen har tidigare visat att flera av subtyperna har ’fastnat’ i ett visst differentieringsstadium, och att dessa stadier skiljer sig mellan de olika subtyperna. De har också funnit att uttrycket av många gener tycks vara densamma som i den normala motsvarigheten, samtidigt som regleringen av ett flertal molekyler är förändrad, av vilka en del förväntas vara viktiga för uppkomsten av respektive subtyp av BCP-ALL.
– Vi förväntar oss att dessa studier kommer att leda till ökad förståelse för uppkomsten av BCP-ALL och förhoppningsvis även leda till upptäckt av nya biomarkörer och behandlingsmål, säger Alessandro.
De fem forskare vid Göteborgs universitet som fick bidrag från Barncancerfonden är:
Tanmoy Mondal
Projekttitel: Mänskliga trunk neurallist celler: Ett modellsystem för att förstå neuroblastomutveckling
Forskarassistenttjänst, heltid 4 år
Lene Karlsson
Projekttitel: Betydelsen av mängden kvarvarande leukemiceller efter induktionsbehandling av barn med AML.
Kliniska forskarmånader, 3 månader per år under 3 år
Alessandro Camponeschi
Projekttitel: Mekanismer viktiga för uppkomsten av leukemi hos barn
Postdoktortjänst i Sverige, heltid 2 år
Kathrin Pfeifer
Projekttitel: Analys av ALK-mutationer med användning av CRISPR manipulerade Drosophila och celllinjer
Postdoktortjänst i Sverige, heltid 2 år
Ahmed Waraky
Projekttitel: Mekanismer för pediatrisk akut myeloid leukemi
Postdoktortjänst i Sverige, heltid 2 år
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: CHRISTINA LUNDQVIST