Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Äldres rätt till kultur

23 april, 2019

Alla har rätt till kultur även de som inte kan ta sig till kulturinstitutioner själva. Då kan kultur via digitala kanaler vara en lösning. I det aktuella projektet har man valt att kombinera live med digitalt. Det fysiska mötet mellan kulturutövare och publik kan inte ersättas av enbart digitalt kulturutbud.

FORSKNING. Digital kultur kan få äldre att må bättre. Det är en hypotes för ett unikt forskningsprojekt som leds från institutionen för vårdvetenskap och hälsa. De intervjuar pensionärer, personal och anhöriga om deras upplevelse av klassisk musik.

Det blåser snålt och regnet hänger i luften. Våren dröjer med sin värme, men inne på Södergårdens äldreboende i Örkelljunga är stämningen varm.  Två spelemän underhåller med musik och berättelser om skomakaren August Strömberg i Gät, en person som funnits i verkligheten. Publiken skrattar gott och applåderar när den sista folkvisan klingat ut.

Anders och Ulla Karlsson blir intervjuade av Helle Wijk på äldreboendet Tallgården. Foto: Anna Rehnberg.

Att musiken väcker minnen bland åhörarna blir tydligt när Helle Wijk och Eva Ung Jakobsson efter framträdandet intervjuar varsin trio bestående av en pensionär på äldreboendet, anhörig och personal efter framträdandet.

– Vi får så mycket berättelser till oss, säger Helle Wijk.

– Jag sjöng i kör som ung. På cykeln hem efter varje körövning sjöng jag för full hals, minns Ulla 93 år och ler.

Tillgång till kultur är en mänsklig rättighet enligt FN – även när ålder och sjukdom gör att man inte längre kan ta den till sig. Då kan kultur via digitala kanaler fylla en viktig funktion.

Ulla 93 år och hennes som Tomas skriver på ett samtycke att intervjun får användas till forskning. Helle Wijk ser till att pappren för etiskt tillstånd blir korrekt ifyllda.
Musiken väcker minnen: ”Jag minns ett besök i Göteborg för några år sedan, en varm sommardag nära älven. Plötsligt kände jag en stark doft av tjära och poff var jag tillbaka hos min mormor i Höganäs som barn. Jag förstod att dofter kan väcka minnen för jag hade nog inte kunnat minnas detta annars. Det är förmodligen samma med musik, det framkallar ljudminnen”, säger Tomas.

Idag har alla med tillgång till digitala medier möjlighet att se och lyssna på musikframföranden via exempelvis Kulturarenan, GSO play och Musik i Syd channel.

Evidens kan ge mer kultur för äldre

Betaniastiftelsen, som driver Kulturarenan, har tagit initiativ till ett tvåårigt projekt i Västra Götalandsregionen och Region Syd. Tanken är att undersöka om digital kulturtillgång har betydelse för välbefinnande och existentiell hälsa bland vård- och omsorgstagare, deras närstående och personal inom vård och omsorg.

– Förhoppningen är att projektet ska bidra till att fler inom äldreomsorgen får upp ögonen för möjligheterna med kulturutbud på nätet, säger Ulrika Gudmundsson Schönberger, musikproducent på Musik i Syds satsning Musik i vården.

Att få kulturens betydelse för äldres livskvalitet beforskat kan innebära en välbehövlig statushöjning hoppas Ulrika Gudmundsson Schönberger, musikproducent för Musik i Vården.

– Om vi får evidens för kulturens betydelse för välbefinnandet innebär det en välbehövlig statushöjning av kultur inom vården. Det är guld värt att få detta beforskat, anser Ulrika.

Uppträder på äldreboenden

Projektet går till så att musiker ur Göteborgs Symfoniker, GSO, uppträder på fem äldreboenden i Västra Götaland och Musik i Syd på sex i Region Syd. Liveuppträdandet kombineras med en förinspelad föreställning eller konsert. Musik i Syd visar den inspelade föreställningen digitalt några dagar tidigare och följer sedan upp med en föreställning av samma musiker på plats. GSO kombinerar levande musik med en förinspelad konsert under ett och samma uppträdande. När solisten Liv Dahrén spelar harpa live, spelar hela Symfoniorkestern med på storbildskärm.

Betaniastiftelsen deltog i ett liknande projekt om digital kulturtillgång i Norrbotten 2014-2016, men då deltog inga forskare.

– Därför tog de kontakt med oss, säger Helle Wijk. Vi kan utforska upplevelsen och innebörden med vetenskapliga metoder.

En känsla av lugn

Hon och Eva är båda sjuksköterskor och professorer med lång erfarenhet av bland annat personcentrerad vård och vård för äldre. De använder en kvalitativ metod med öppna samtalsfrågor. Hur upplevde du konserten? Vilka känslor väckte den? Beskriv hur musiken kändes i kroppen? Andra tankar runt musikupplevelsen? Svaren spelas in, skrivs sedan ner ordagrant och analyseras som en helhet.

– Den kvalitativa metoden ger oss möjlighet att borra under ytan utifrån olika innebörder och teman, säger Eva.

Här använder de sig av WHO:s åtta dimensioner av existentiell hälsa, bland annat ”upplevelser av mening med livet”, ”känslor av lugn” och ”kontakt med något större som ger trygghet och optimism”.

Eva Jakobsson Ung genomför en gruppintervju med Gerda 91, hennes dotter Marielle och undersköterskan Linda. Gerda minns när hon dansade som ung. ”Musiken är identitetsstärkande. Man blir en person med historia, inte bara en som bor på äldreboende”, säger Eva Ung Jakobsson.

Eva ger ett exempel:

– En anställd på ett äldreboende blev helt betagen av harpan. Det kändes som om axlarna föll ned, lugn och harmoni infann sig, berättar Eva.

Ökar tillgång till kultur

Det är inte första gången sammanhanget mellan kultur och hälsa studeras. Det är samarbetet mellan vårdforskare, musikinstitutioner, Betaniastiftelsen och den digitala tekniken som gör projektet unikt.

– Om projektet visar positivt resultat hoppas vi att det ska spridas även till andra områden där människor har svårt att ta sig till kulturarenorna, exempelvis inom psykiatrin och kriminalvården, säger Helle.

”Kan man bygga in kulturen som en del i verksamheten blir det något man delar, kulturen blir en del av vårdfilosofin”, säger Helle, som ser möjligheterna med att ta vara på det digitala kulturutbudet. Hon och Eva besöker totalt elva äldreboenden.

Dagen går mot sitt slut och de båda vårdprofessorerna sätter sig i Helles bil för att återvända till Göteborg. Nu har de snart besökt alla äldreboenden och kan börja sammanställa sitt stora intervjumaterial. Det ska bli en vetenskaplig artikel på engelska och en populärvetenskaplig rapport på svenska. Två blivande specialistsjuksköterskor kommer också att använda materialet till sitt examensarbete. Har de då själva någon musik- eller kulturupplevelse som etsat sig fast?

– Jag har alltid spelat piano. Jag minns när jag var 6–7 år och något jag övat på verkligen satt i kroppen, det var lycka, säger Helle.

För Eva var det en Bruce Springsteen konsert på Ullevi en varm sommardag 2009.

– Jag minns att jag tänkte ”Dör jag nu så dör jag lycklig”.

 

TEXT OCH FOTO: ANNA REHNBERG / FRILANSJOURNALIST
Texten publiceras i samarbete mellan Akademiliv och GU Journalen.

 

 

Jonas Åkerlund spelar för de äldre på fem äldreboenden i Region Syd, som ett led i det forskningsprojekt Helle och Eva leder.

FAKTA
Syfte: Undersöka om reell och digital kulturtillgång har betydelse för välbefinnande och existentiell hälsa för pensionärer på äldreboenden, deras anhöriga samt vårdpersonal.
Pågår: 2018–2020
Medverkande: Forskarna Helle Wijk och Eva Ung Jakobsson vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Göteborgs Symfoniker och Musik i Syd. Betaniastiftelsen, som utvecklar sjukvård och omsorg utan vinstsyfte. Rapporten kommer att distribueras till samtliga äldreboenden som anmält sitt intresse för att delta i studien.
Finansiering: Familjen Kamprads Stiftelse

Digitala kulturkanaler fritt tillgängliga för alla med tillgång till digitala medier:

http://kulturarenan.se/

https://www.gso.se/gsoplay/

http://www.musikisydchannel.se/

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: äldreboende, äldrevård, digital kultur, Familjen Kamprads Stiftelse, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, klassisk musik, kultur, kultur och hälsa

Kommentarer

  1. Henrik Sjövall skriver

    24 april, 2019 vid 05:35

    Mycket bra! Minns att vi var på ett äldreboende, en gammal man som ansågs helt omöjlig att nå började plötsligt dansa med en undersköterska när de spelade argentinsk tango! Det gäller att hitta de där dörrarna som fortfarande går att öppna, och släppa in ljuset.

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor