UTMÄRKELSE. Madeleine Rådinger, docent vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, har tagit emot årets stora stipendium från Svenska föreningen för Allergologi (SFFA). Stipendiet ger henne 200 000 kronor till hennes projekt om molekylär karaktärisering av allergisk och icke-allergisk astma.
Madeleine Rådinger, som även är tillförordnad ordförande för Krefting Research Centre vid Göteborgs universitet gläds över priset:
– Det betyder otroligt mycket, eftersom det är flera förebilder inom fältet som fått det tidigare. Jag känner mig både hedrad och ödmjuk inför priset, säger hon.
Presenterade gruppens forskning
Priset delades ut i KI:s Aula Medicum under SFFA:s vårmöte i början av april.
– Många av Sveriges duktiga allergologer, forskare och astmaläkare var på plats och det var verkligen jätteroligt att jag fick möjlighet att presentera min forskning för kliniker inom området, berättar Madeleine, vars presentation handlade om de frågeställningar, hypoteser och resultat som hon och hennes grupp arbetar med:
– Vi arbetar med molekylär karakterisering av allergisk och icke-allergisk astma. Det innebär bland annat att vi tittar på prover både från luftvägar och från blodet för att hitta molekylära karakteristiska i immunceller från olika astmasubgrupper.
I framtiden kan forskningen alltså komma att leda till nya sätt att identifiera och särskilja olika typer av astma. I motiveringen till skriver SFFA att Madeleine Rådingers projekt i kan komma att underlätta valet av behandling för patienter med olika subtyper av astma, eftersom de molekylära mekanismerna kan kopplas till kliniska data.
Välkaraktäriserade astmatiker
I forskargruppen ingår två postdoktorer och två studenter, där den ena är baserad på AstraZeneca, och dessutom en forskare som arbetar halvtid i gruppen.
Ett av deras forskningsspår är en fortsättning på ett arbete de publicerade för några år sedan, där de var först med att beskriva vilken betydelse mikroRNA, som är små genreglerande molekyler, har i regleringen av medfödda lymfoida celler i luftvägarna från allergiska möss. Gruppen går nu vidare och kopplar fynden till männsiskor, genom de astmasubgrupper som finns representerade i West Sweden Asthma Study.
– Vår astmakohort West Sweden Asthma Study ger oss väldigt spännande data från väl karakteriserade astmatiker. Här kan fynden kopplas till kliniska data vilket är superviktigt. Det mest utmanande är att hänga med i metodutveckling och hantera stora data set för bioinformatik analyser, konstaterar Madeleine.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: TEET PULLERITS