SAMVERKAN. Kan man se cancer? Vad händer när man äter mycket godis? Gör det ont att klippa navelsträngen? Det är några av alla spännande frågor från tredjeklassarna i Västerhedsskolan och Ängåsskolan till årets Fråga Doktorn-panel under Vetenskapsfestivalen.
Ett knappt hundratal nioåringar dundrade in Arvid Carlssons hörsal på Sahlgrenska akademin på torsdagsmorgonen. De mottogs av en laddad expertpanel ledd av Carl Johan Behre, kardiologläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som i många år haft detta prestigefyllda uppdrag. Vid hans sida fanns i år Nastassia Hilding, anestesisjuksköterska inom Neurosjukvården, Sandra Jernmark, läkare inom Barnmedicin och Cajsa Fabricius, tandläkare.
Det var händer som ständigt viftade och ett stort allvar och koncentration hos frågarna under den timme Fråga doktorn varade. Första frågan handlade om varför man får tandvärk och Cajsa Fabricius ritade upp de olika lagren av en tand och passade på att informera om att ”sursura godisar” och läsk fräter upp emaljen.
Kissar syra
På följdfrågan vad som händer när man äter mycket godis förklarade Cajsa Fabricius att de goda bakterierna i munnen inte tål socker och dör och de elaka bakterierna äter sockret och kissar ut syra som gör hål på tänderna. Det fick Carl Johan Behre att utbrista:
– Usch vad äckligt. Blev ni sugna på godis nu?
Kan man byta hjärna? Nej det går inte. Men ett nytt hjärta kan man faktiskt få.
– Vi gör 50 sådana hjärtbyten varje år på vårt sjukhus, sa Carl Johan Behre.
– Var kommer hjärtat ifrån?
Den självklara följdfrågan ledde till att en möjlighet att informera om donation. ”När någon dör kan en annan människa få liv genom att man bestämmer sig för att ge bort sitt hjärta eller sin njure. ”
Bulor och blåmärken
Nastassja Hilding kunde svara på att en hjärna väger 1,4 kg, nästan som en och en halv liter mjölk. Och Sandra Jernmark förklarade att man inte har någon känsel i navelsträngen så det gör inte alls ont för babyn när den klipps.
– Men vart tar den vägen?
– Den skrumpnar ihop och ramlar av efter 5-6 dagar och så blir det bara ett sår. Inte heller på insidan kan man se navelsträngen, blodkärlen som har gått till mamman och som barnet fått näring genom, drar ihop sig och försvinner.
Flera frågor handlade om blåmärken och varför man får bulor i huvudet medan man får blåmärken på kroppen. Varför myggbett kliar och hur det kommer sig att man blir allergisk mot pollen krävde också sin förklaring.
Hur länge kan man leva om hjärtat stannar hörde till de mer dramatiska frågorna. Carl-Johan Behre kunde i egenskap av hjärtläkare förklarar att när hjärtat stannar svimmar man efter 8-10 sekunder.
– Men det betyder inte att man är död. Det är hjärnan som styr när man är död.
– Hjärnan måste ha blod för att fungera så varje minut är viktig, inflikar Nastassia Hiliding från sitt neuroperspektiv.
– Efter 4-5 minuter mår hjärnan väldigt dåligt och det är nog nästan omöjligt att överleva om hjärnan inte fått blod på fem minuter, fortsatte doktor Behre.
Och så var det frågan om cancer syns? Ja hudcancer kan synas som sår. Och ibland kan cancer kännas som en liten knöl. Men oftast märker man cancer genom att man inte mår bra och känner att något är fel.
– Vanligast är tarmcancer och då kan man bajsa blod. Då skickar man in en liten kamera i tarmen och titta efter. Kanske tar man en tång och nyper en liten bit av förändringen. Det kallas biopsi. Ibland är det kanske inte cancer i tumören, den kan vara snäll också, säger Carl Johan Behre och förklarar att tiden nu är ute och att inga fler frågor kunde få svar.
Lite besvikelse kunde skönjas bland dem som inte fick ställa sin fråga. Men en frukt och det soliga vårvädret utanför blev lite plåster på såren.
TEXT OCH FOTO: KATARINA HALLINGBERG / SAHLGRENSKA UNIVERITETSSJUKSHUSET