Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Kunnig panel svarade på barns frågor om kroppen under Vetenskapsfestivalen

9 april, 2019

Fråga doktorn, som samarrangeras av Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ingår i Vetenskapsfestivalens skolprogram för mellanstadieelever. I år hade sju klasser från olika skolor anmält sig till de tre passen som genomfördes torsdagen den 4 april.

 

SAMVERKAN. Kan man se cancer? Vad händer när man äter mycket godis? Gör det ont att klippa navelsträngen? Det är några av alla spännande frågor från tredjeklassarna i Västerhedsskolan och Ängåsskolan till årets Fråga Doktorn-panel under Vetenskapsfestivalen.

Ett knappt hundratal nioåringar dundrade in Arvid Carlssons hörsal på Sahlgrenska akademin på torsdagsmorgonen.  De mottogs av en laddad expertpanel ledd av Carl Johan Behre, kardiologläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som i många år haft detta prestigefyllda uppdrag. Vid hans sida fanns i år Nastassia Hilding, anestesisjuksköterska inom Neurosjukvården, Sandra Jernmark, läkare inom Barnmedicin och Cajsa Fabricius, tandläkare.

Det var händer som ständigt viftade och ett stort allvar och koncentration hos frågarna under den timme Fråga doktorn varade. Första frågan handlade om varför man får tandvärk och Cajsa Fabricius ritade upp de olika lagren av en tand och passade på att informera om att ”sursura godisar” och läsk fräter upp emaljen.

Kissar syra

På följdfrågan vad som händer när man äter mycket godis förklarade Cajsa Fabricius att de goda bakterierna i munnen inte tål socker och dör och de elaka bakterierna äter sockret och kissar ut syra som gör hål på tänderna. Det fick Carl Johan Behre att utbrista:
– Usch vad äckligt. Blev ni sugna på godis nu?

Kan man byta hjärna? Nej det går inte. Men ett nytt hjärta kan man faktiskt få.
– Vi gör 50 sådana hjärtbyten varje år på vårt sjukhus, sa Carl Johan Behre.
– Var kommer hjärtat ifrån?
Den självklara följdfrågan ledde till att en möjlighet att informera om donation. ”När någon dör kan en annan människa få liv genom att man bestämmer sig för att ge bort sitt hjärta eller sin njure. ”

Bulor och blåmärken

Nastassja Hilding kunde svara på att en hjärna väger 1,4 kg, nästan som en och en halv liter mjölk. Och Sandra Jernmark förklarade att man inte har någon känsel i navelsträngen så det gör inte alls ont för babyn när den klipps.
– Men vart tar den vägen?
– Den skrumpnar ihop och ramlar av efter 5-6 dagar och så blir det bara ett sår. Inte heller på insidan kan man se navelsträngen, blodkärlen som har gått till mamman och som barnet fått näring genom, drar ihop sig och försvinner.

Flera frågor handlade om blåmärken och varför man får bulor i huvudet medan man får blåmärken på kroppen. Varför myggbett kliar och hur det kommer sig att man blir allergisk mot pollen krävde också sin förklaring.

Svåra frågor

Hur länge kan man leva om hjärtat stannar hörde till de mer dramatiska frågorna. Carl-Johan Behre kunde i egenskap av hjärtläkare förklarar att när hjärtat stannar svimmar man efter 8-10 sekunder.

– Men det betyder inte att man är död. Det är hjärnan som styr när man är död.
– Hjärnan måste ha blod för att fungera så varje minut är viktig, inflikar Nastassia Hiliding från sitt neuroperspektiv.
– Efter 4-5 minuter mår hjärnan väldigt dåligt och det är nog nästan omöjligt att överleva om hjärnan inte fått blod på fem minuter, fortsatte doktor Behre.

Och så var det frågan om cancer syns? Ja hudcancer kan synas som sår. Och ibland kan cancer kännas som en liten knöl.  Men oftast märker man cancer genom att man inte mår bra och känner att något är fel.
– Vanligast är tarmcancer och då kan man bajsa blod. Då skickar man in en liten kamera i tarmen och titta efter. Kanske tar man en tång och nyper en liten bit av förändringen. Det kallas biopsi. Ibland är det kanske inte cancer i tumören, den kan vara snäll också, säger Carl Johan Behre och förklarar att tiden nu är ute och att inga fler frågor kunde få svar.

Lite besvikelse kunde skönjas bland dem som inte fick ställa sin fråga. Men en frukt och det soliga vårvädret utanför blev lite plåster på såren.

TEXT OCH FOTO: KATARINA HALLINGBERG / SAHLGRENSKA UNIVERITETSSJUKSHUSET

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Barn och ungdom, Fråga doktorn, Samverkan, vetenskapsfestivalen

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor