Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Kunnig panel svarade på barns frågor om kroppen under Vetenskapsfestivalen

9 april, 2019

Fråga doktorn, som samarrangeras av Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ingår i Vetenskapsfestivalens skolprogram för mellanstadieelever. I år hade sju klasser från olika skolor anmält sig till de tre passen som genomfördes torsdagen den 4 april.

 

SAMVERKAN. Kan man se cancer? Vad händer när man äter mycket godis? Gör det ont att klippa navelsträngen? Det är några av alla spännande frågor från tredjeklassarna i Västerhedsskolan och Ängåsskolan till årets Fråga Doktorn-panel under Vetenskapsfestivalen.

Ett knappt hundratal nioåringar dundrade in Arvid Carlssons hörsal på Sahlgrenska akademin på torsdagsmorgonen.  De mottogs av en laddad expertpanel ledd av Carl Johan Behre, kardiologläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som i många år haft detta prestigefyllda uppdrag. Vid hans sida fanns i år Nastassia Hilding, anestesisjuksköterska inom Neurosjukvården, Sandra Jernmark, läkare inom Barnmedicin och Cajsa Fabricius, tandläkare.

Det var händer som ständigt viftade och ett stort allvar och koncentration hos frågarna under den timme Fråga doktorn varade. Första frågan handlade om varför man får tandvärk och Cajsa Fabricius ritade upp de olika lagren av en tand och passade på att informera om att ”sursura godisar” och läsk fräter upp emaljen.

Kissar syra

På följdfrågan vad som händer när man äter mycket godis förklarade Cajsa Fabricius att de goda bakterierna i munnen inte tål socker och dör och de elaka bakterierna äter sockret och kissar ut syra som gör hål på tänderna. Det fick Carl Johan Behre att utbrista:
– Usch vad äckligt. Blev ni sugna på godis nu?

Kan man byta hjärna? Nej det går inte. Men ett nytt hjärta kan man faktiskt få.
– Vi gör 50 sådana hjärtbyten varje år på vårt sjukhus, sa Carl Johan Behre.
– Var kommer hjärtat ifrån?
Den självklara följdfrågan ledde till att en möjlighet att informera om donation. ”När någon dör kan en annan människa få liv genom att man bestämmer sig för att ge bort sitt hjärta eller sin njure. ”

Bulor och blåmärken

Nastassja Hilding kunde svara på att en hjärna väger 1,4 kg, nästan som en och en halv liter mjölk. Och Sandra Jernmark förklarade att man inte har någon känsel i navelsträngen så det gör inte alls ont för babyn när den klipps.
– Men vart tar den vägen?
– Den skrumpnar ihop och ramlar av efter 5-6 dagar och så blir det bara ett sår. Inte heller på insidan kan man se navelsträngen, blodkärlen som har gått till mamman och som barnet fått näring genom, drar ihop sig och försvinner.

Flera frågor handlade om blåmärken och varför man får bulor i huvudet medan man får blåmärken på kroppen. Varför myggbett kliar och hur det kommer sig att man blir allergisk mot pollen krävde också sin förklaring.

Svåra frågor

Hur länge kan man leva om hjärtat stannar hörde till de mer dramatiska frågorna. Carl-Johan Behre kunde i egenskap av hjärtläkare förklarar att när hjärtat stannar svimmar man efter 8-10 sekunder.

– Men det betyder inte att man är död. Det är hjärnan som styr när man är död.
– Hjärnan måste ha blod för att fungera så varje minut är viktig, inflikar Nastassia Hiliding från sitt neuroperspektiv.
– Efter 4-5 minuter mår hjärnan väldigt dåligt och det är nog nästan omöjligt att överleva om hjärnan inte fått blod på fem minuter, fortsatte doktor Behre.

Och så var det frågan om cancer syns? Ja hudcancer kan synas som sår. Och ibland kan cancer kännas som en liten knöl.  Men oftast märker man cancer genom att man inte mår bra och känner att något är fel.
– Vanligast är tarmcancer och då kan man bajsa blod. Då skickar man in en liten kamera i tarmen och titta efter. Kanske tar man en tång och nyper en liten bit av förändringen. Det kallas biopsi. Ibland är det kanske inte cancer i tumören, den kan vara snäll också, säger Carl Johan Behre och förklarar att tiden nu är ute och att inga fler frågor kunde få svar.

Lite besvikelse kunde skönjas bland dem som inte fick ställa sin fråga. Men en frukt och det soliga vårvädret utanför blev lite plåster på såren.

TEXT OCH FOTO: KATARINA HALLINGBERG / SAHLGRENSKA UNIVERITETSSJUKSHUSET

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Barn och ungdom, Fråga doktorn, Samverkan, vetenskapsfestivalen

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Akademiliv tar ledigt under påsklovet, och därför kommer inget ordinarie nyhetsbrev onsdag 12 april.

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAR 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Se bilderna från den högtidliga doktorspromoveringen

27 mars, 2023

AKADEMISK HÖGTID. Fredagen den 24 mars höll universitetet 2022 års doktorspromovering. Bland de nya doktorer som fick sina insignier hade över hun … [Read More...]

Agneta Holmäng: Välkomna till den kollegiala diskussionen på Akademimötet den 4:e maj!

27 mars, 2023

  KRÖNIKA. Förhoppningsvis blir det mer kollegiala diskussioner om viktiga frågor för hela fakulteten på Akademimötena framöver, s … [Read More...]

Tre juniora forskare får totalt 13,8 miljoner från Cancerfonden

27 mars, 2023

BIDRAG. Tre juniora vid Göteborgs universitet får forskningsfinansiering från Cancerfonden i dess senaste utlysning: Elinor Bexe Lindskog vid In … [Read More...]

Sahlgrenska akademin uppmärksammade de nya hedersdoktorerna

24 mars, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Det blev en lyckad och festlig tillställning på Medicinareberget när våra blivande hedersdoktorer Michael Treschow och Jens N … [Read More...]

Två prorektorskandidater går vidare – båda från Sahlgrenska akademin

24 mars, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Rekryteringsgruppen har nu hållit intervjuer med prorektorskandidater. Gruppen föreslår till universitetsstyrelsen att Ca … [Read More...]

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

23 mars, 2023

AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på … [Read More...]

17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet

22 mars, 2023

BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Re … [Read More...]

Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre

22 mars, 2023

NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet. … [Read More...]

Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum

21 mars, 2023

INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lö … [Read More...]

Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom

21 mars, 2023

JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Un … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor