Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Anna Martner i ett av laboratorierna på Sahlgrenska Cancer Center. Brevid henne arbetar Alexander Hallner, som är postdoktor i Kristoffer Hellstrands grupp.

Anna Martner får Senior Investigator Award från Cancerfonden

25 mars, 2019

BIDRAG. Anna Martner, som leder en forskargrupp vid Sahlgrenska Cancer Center, får nu Cancerfondens Senior Investigator Award. Bidraget finansierar hennes lön på heltid under sex år. Därmed blir hon den femte forskaren från Göteborgs universitet som får denna tjänst. Just nu arbetar hennes grupp med att förbereda en klinisk studie som kanske kan bidra till bättre behandling vid cancer i bukspottkörteln.

– Det är fantastiskt roligt att Cancerfonden vill satsa på mig, säger Anna Martner, som är docent i immunologi vid institutionen för biomedicin.

Kroppens försvar mot cancer

Anna Martner disputerade för tio år sedan med en avhandling i infektionsimmunologi och var därefter postdoktor i tumörimmunologi vid Sahlgrenska Cancer Center. Ett bidrag från Vetenskapsrådet gav henne chansen att genomföra en andra postdoktoral period vid Moffitt Cancer Center i Tampa, Florida, där hon arbetade med myeloid-deriverade suppressorceller, eller MDSC. Denna celltyp ökar i antal vid nästan alla cancersjukdomar, och hindrar kroppens immunförsvar från att bekämpa cancerceller.

Anna fortsatte att studera MDSC när hon kom tillbaka till Göteborg 2012, och hon fick tack vare bidrag från Vetenskapsrådet, SSMF, Cancerfonden och Hasselbladsstiftelsen möjlighet att etablera en egen forskargrupp. Sedan dess har två doktorander disputerat under Annas handledarskap, och hennes grupp består idag av två postdoktorer och tre doktorander.

– Forskningen har flutit på ganska bra, konstaterar Anna och fortsätter:
– Vi fokuserar på tumörimmunologi med en tydlig translationell ansats. En stor del av vårt arbete handlar om det syreradikalproducerande enzymet NOX2, som uttrycks av MDSC och av blodcancerceller vid myeloisk leukemi. Vårt arbete baseras i hög grad på analys av immunfunktioner i prover från cancerpatienter, men vi bedriver även studier av immunmodulerande substanser, såsom NOX2-hämmare, i musmodeller för blodcancer och solid cancer.

Cancerläkemedel framforskat i Göteborg

Akut myeloisk leukemi (AML) är en allvarlig form av blodcancer, och även om den inledande behandlingen med kemoterapi ofta fungerar bra är det vanligt att sjukdomen kommer tillbaka. I Europa finns idag ett godkänt läkemedel, Ceplene, som används för att förebygga återfall i AML och som har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin.

Ceplene hindrar myeloida celler från att producera syreradikaler, vilket tros underlätta kroppens immunsvar mot leukemiceller, men mekanismerna är inte helt klarlagda. En del av arbetet i Anna Martners grupp handlar om att bättre förstå verkningsmekanismen för läkemedlet:

– Ceplene hämmar NOX2, och om vi kan förstå hur detta minskar risken för återfall i leukemi kan det leda till utveckling av än mer effektiv behandling. Sådan kunskap kan också bidra till att identifiera vilka patienter som har störst nytta av behandlingen, säger Anna.

Anna Martner

Möjlig behandling vid bukspottkörtelcancer

I ett annat projekt tar Anna Martner fasta på att NOX2 och syreradikaler tycks spela en roll i den ogynnsamma inflammation som uppstår när cancer i bukspottkörteln opererats bort:

– Vi har använt en musmodell för att försöka återskapa den inflammation som blir följden av en större operation, säger Anna.

I mössen har de sett att antalet aktiverade NOX2-positiva celler som producerar mycket syreradikaler och hämmar immunceller ökar, och samtidigt noterar forskarna en ökad benägenhet för metastasering i mössen. I denna djurmodell förebygger Ceplene effektivt inflammation och metastasering.

– Vi vill undersöka om behandling med Ceplene kan minska risken för uppkomst av metastaser vid bukspottkörtelcancer, berättar Anna som betonar att projektet än så länge bara är i sin linda:
– Det finns stort behov av bättre behandling vid cancer i bukspottkörteln, och vi har skrivit en etikansökan för en klinisk studie tillsammans med kirurger vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger Anna.

Gästforskare vid MIT

Till hösten planerar Anna Martner att ta några månaders sabbatical som gästforskare i Robert Weinbergs grupp vid MIT i Boston. Professor Weinberg studerar vad som ger cancerstamceller deras unika egenskaper och vilka mekanismer som får cancerceller att metastasera.

– På senare år har Robert Weinberg studerat hur inflammation påverkar metastasering, och det vill jag lära mig mer om, säger Anna och tillägger:
– Det ska bli spännande och lärorikt att få arbeta med en av världens mest kända cancerforskare.

TEXT OCH FOTO ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Akut myeloisk leukemi (AML), bidrag och priser, bukspottskörteln, cancerbehandling, Cancerfonden, institutionen för biomedicin, myeloisk leukemi, pancreascancer, Priser och utmärkelser, Sahlgrenska Cancer Center (SCC), Senior Investigator Award, translationell forskning, tumörimmunologi

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Johan Sandberg: Human MAIT cells in health and viral disease

Hybrid meeting – in Lecture Hall Arvis Carlsson or online via Zoom.

  • Hybrid webinar 15:00-16:00, Thursday June 1st.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAY 23]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Akademistatistik hjälper dig med statistiken

Akademistatistik erbjuder statistisk och hälsoekonomisk expertis till forskare och doktorander som arbetar vid Sahlgrenska akademin och i Västra Götalandsregionen. Här får du råd inom alla aspekter, från projektformulering till de analyser som krävs för tidskriftspublicering.

  • Om du vill boka tid, använd deras onlinebokningssystem.
  • Mer information om Akademistatistik finns på deras hemsida.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Första födseln efter livmodertransplantation med enbart robotkirurgi

26 maj, 2023

KLINISK FORSKNING. För första gången i världen har ett barn fötts efter en livmodertransplantation genomförd med enbart robotkirurgi på både donat … [Read More...]

Storsatsning på innovationskluster lyfte invigning av GoCo House

25 maj, 2023

SAMVERKAN. Med applåder och guldkonfetti invigdes hjärtat i GoCo Health Innovation City, GoCo House. Samtidigt offentliggjorde Vinnova en m … [Read More...]

Rätt behandling till rätt patient med ledgångsreumatism

25 maj, 2023

BIDRAG. De flesta som drabbas av ledgångsreumatism blir hjälpta av tillgängliga läkemedel. Men det finns patienter som inte svarar på de vanliga b … [Read More...]

Vårdmiljöforskare på lunchträff i riksdagen

25 maj, 2023

SAMVERKAN. Nyligen mötte representanter från forskargruppen OUT-FIT vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa bland annat riksdagsledamöter oc … [Read More...]

Hörandeförsamlingen röstade på Carina Mallard som ny prorektor

23 maj, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Prorektorkandidaten Carina Mallard fick en majoritet av hörandeförsamlingens röster vid dagens sammanträde i Vasaparken. Res … [Read More...]

De fick pedagogiska ALF-medel

23 maj, 2023

PEDAGOGISK UTVECKLING. Nu är det klart vilka personer som tilldelats Pedagogiska ALF-medel mot läkarprogrammet 2023 - 2024 samt Pedagogiska A … [Read More...]

Juan Lantero Rodriguez skrev Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2022

22 maj, 2023

UTMÄRKELSE. Juan Lantero Rodriguez, numera postdoktor på Sektionen för psykiatri och neurokemi, får det fakultetsövergripande priset Årets avhan … [Read More...]

Entusiastiska efter lyckat Soapbox Science

22 maj, 2023

POPULÄRVETENSKAP. Även årets Soapbox Science event under Vetenskapsfestivalen måste beskrivas som mycket lyckat. Uppskattningsvis totalt 300 åhö … [Read More...]

Malin Lindén och Aron Onerup får Assar Gabrielssons pris 2023

22 maj, 2023

PRISER. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Malin Lindén till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Aron Onerup till … [Read More...]

Motion tycks skydda mot stora hjärnblödningar

22 maj, 2023

NY STUDIE. Personer som drabbas av hjärnblödning får mätbart mindre blödningar om de motionerat regelbundet före insjuknandet. Det visar en studi … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor