Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Två Wallenberg Scholars till Sahlgrenska akademin

25 mars, 2019

BIDRAG. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har utnämnt professorerna Fredrik Bäckhed och Maria Falkenberg vid Göteborgs universitet till Wallenberg Scholars. Programmet har skapats för att ge toppforskare möjlighet att arbeta långsiktigt och forskningsanslaget till var och en är 18 miljoner kronor.

Det är femte gången som Wallebergsstiftelserna utlyser programmet Wallenberg Scholars. Med programmet vill stiftelserna ge forskare möjlighet till fri, nyfikenhetsdriven och långsiktig forskning. De beviljade anslagen löper över fem år, varefter det finns möjlighet till förlängning. Programmet startade 2009 och efter årets utnämning av 22 nya scholars finns nu 63 aktiva på landets universitet.

Två av de nya heter Fredrik Bäckhed och Maria Falkenberg, båda etablerade forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Fredrik Bäckhed

Betydelsen av hur diabetesbehandling påverkar tarmen

Fredrik Bäckhed är professor i molekylärmedicin och hans forskning har tidigare visat att det finns en koppling mellan tarmens bakterieflora och utvecklingen av bland annat fetma och diabetes typ 2. Etablerade behandlingsformer för diabetes typ 2 är dels läkemedlet metformin, dels fetmaoperation.

– Båda metoderna påverkar tarmfloran, men kunskapen är ännu begränsad om hur den förändrade tarmfloran bidrar till behandlingseffekterna. Det vill jag tillsammans med min forskargrupp ta reda på mer om, säger Fredrik Bäckhed.

Gruppen arbetar utifrån hypotesen att båda behandlingarna påverkar tarmen på liknade vis och att en förändrad bakteriemiljö kan förklara både positiva och negativa effekter.

Fredrik Bäckheds grupp ska därför utforska hur tarmfloran bidrar till effekterna av behandling med metformin. De vill även ta reda på hur de vanligaste fetmaoperationerna, gastric sleeve och gastric bypass, påverkar tarmfloran. Båda är kirurgiska ingrepp där magens storlek minskas, men i gastric bypass kopplas tarmarna om så att maten inte passerar stora delar av magen och övre delen av tunntarmen.

En vidare hypotes är att metformin och fetmaoperation påverkar tarmfloran på liknande sätt, och forskargruppen ska därför undersöka om förändringarna bidrar till behandlingarnas anti-diabetiska effekter. Till sist ska de analysera hur tarmslemhinnan reagerar på behandlingarna och om tarmfloran påverkar.

– Först och främst så är det ett stort erkännande för det arbete forskargruppen gjort inom området. Att sedan få detta långsiktiga och stora stöd till vår forskning gör att vi kan satsa ännu mer på att klargöra hur tarmfloran påverkas av och kan påverka effekten av dessa behandlingar, säger Fredrik Bäckhed.

Maria Falkenberg

Cellernas kraftverks betydelse för sjukdomar

Mitokondrien är en för allmänheten ganska okänd del av cellen. Den är dock livsviktig för oss eftersom den producerar cellens bränsle och därför fått benämningen cellens kraftverk. Mitokondrien har ett eget DNA som är helt skilt från övrigt genetiskt material i cellen.

Om ett barn föds med skador i mitokondriens DNA kan det leda till svåra sjukdomar, och forskning har också visat att skadat mitokondrie-DNA är kopplat till vanligt åldrande och flera åldersrelaterade sjukdomar. Störd mitokondriefunktion kan också ha kopplingar till vanligt förekommande sjukdomar som diabetes och Parkinsons.

Maria Falkenberg, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap, studerar hur olika skador på det här specifika DNA:t uppstår och om de kan bromsas. Tillsammans med sin forskargrupp studerar hon hur mitokondriellt DNA kopieras och hur denna process regleras.

– Vi vill ta reda på vad som bestämmer antalet kopior av mitokondriellt DNA i en cell och varför skador verkar ansamlas på vissa ställen vilket gör att symtomen kan vara så olika mellan olika människor, och till och med skilja sig åt mellan vävnader i samma person, säger Maria Falkenberg.

På sikt kan studierna få betydelse för utveckling av nya läkemedel. Dels gäller det läkemedel som riktar sig mot de sjukdomar som kan uppstå på grund av skador i mitokondriens DNA, dels förbättringar av andra läkemedel som har den oönskade bieffekten att de skadar mitokondriens DNA och då kan ge upphov till nya sjukdomar.

– Det här känns helt fantastiskt! Detta anslag betyder att mina medarbetare och jag kommer att kunna fortsätta att fokusera på viktiga, långsiktiga frågeställningar. Vi kan starta nya, riskabla projekt som vi annars inte hade vågat ge oss på, säger Maria Falkenberg.

Samtliga Wallenberg Scholars vid Göteborgs universitet
2019 Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin
2019 Maria Falkenberg, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap
2012 Thierry Coquand, professor i data- och informationsteknik
2012 Richard Neutze, professor i biokemi
2012 Patrik Rorsman, professor i fysiologi
2011 Andrew Ewing, professor i analytisk kemi
2009 Thomas Nyström, professor i mikrobiologi
2009 Bo Rothstein, professor i statsvetenskap

Läs mer om Wallenberg Scholars

TEXT: ULRIKA LUNDIN
FOTO: JOHAN WINGBORG

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, institutionen för biomedicin, institutionen för medicin, KAW, mitokondrier, tarmflora, Wallenberg Scholars

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor