SAMVERKAN. Kungl. IngenjörsVetenskaps Akademien, IVA, publicerar nu för första gången sin 100-lista som lyfter fram intressant forskning med potential för näringslivet. I ett av projekten på listan samarbetar forskare vid Sahlgrenska akademin med RISE och Högskolan i Borås för att ta fram en bekväm tröja med inbyggda sensorer som mäter symtom hos personer med bland annat epilepsi och Parkinsons sjukdom.
IVA presenterar sin 100-lista med anledning av att akademin i år fyller hundra år, och kommer fortsätta presentera liknande listor varje år de närmsta tio åren. Flera projekt på listan har kopplingar till Sahlgrenska akademin, bland annat Bärbara sensorer i smarta textiler (wearITmed).
– Det känns mycket hedrande och roligt att IVA ser potentialen i vårt projekt. Bärbar teknologi är ju ett växande område både forskningsmässigt och kommersiellt. Med de befintliga kommersiella produkterna kan man inte utveckla och validera de specifika applikationer vi inom sjukvården är intresserade av. Vårt projekt är generiskt, vilket innebär att tröjan med sensorer ska kunna användas för en rad olika patientgrupper och då behöver teknologin skräddarsys både vad gäller algoritmer och sensorernas placering., säger Kristina Malmgren, professor i neurologi vid sektionen för klinisk neurovetenskap och huvudman för projektet.
Snygg och bekväm tröja
WearITmed är ett tvärvetenskapligt projekt som utvecklar en avancerad tröja med inbyggda sensorer, som kan övervaka rörelser, andning och hjärtfrekvens hos personer med epilepsi, Parkinsons sjukdom eller stroke. Projektet drivs med stöd från SSF, tillsammans med samarbetspartners från RISE Research Institute och Textilhögskolan i Borås. Förutom Kristina, som ansvarar för epilepsi i projektet, ingår även Filip Bergqvist med sin expertis inom Parkinsons sjukdom, och Katharina Stibrant Sunnerhagen och Margit Alt Murphy, som båda är experter inom stroke.
Projektet har pågått i snart fem år, och har kommit långt, berättar Kristina:
– Vi har en tröja som är snygg, i bekvämt tyg och som är tvättbar med all elektronik på plats, frånsett batteriet, vilket är unikt. Ska det fungera för patienterna måste det vara enkelt! Vi har hunnit mycket långt med algoritmer för rörelse och puls. Vi arbetar nu med att lägga till och utvärdera sensorer för andra fysiologiska variabler som elektrodermal aktivitet, syrgasmättnad och förändringar i blodtryck.
Bättre diagnostik
Projektet ser en enorm potential, eftersom tröjan gör det möjligt att mäta patienternas symtom i deras vardag och inte bara vid de glesa och korta besöken på sjukhus eller mottagning.
– Genom att kartlägga symtomen bättre kan diagnostiken förbättras och terapeutiska insatser optimeras. Vi vet genom våra fokusgruppsstudier att patienterna är positiva till att på detta sätt inkluderas, säger Kristina Malmgren och tillägger att forskarna inom projektet också ser en stor potential i att utveckla andra applikationer än de vi nu arbetar med:
– Vi planerar till exempel ett fortsättningsprojekt inom obstetrik tillsammans med Bo Jacobsson och Henrik Hagberg för att mäta fosterrörelser.
IVA:s 100-lista är en del av akademins projekt Research2Business (R2B), som ska främja samverkan mellan forskare, näringsliv och samhälle. Projektet drivs i samarbete med Vinnova, PRV, Teknikföretagen, Svenskt Näringsliv, KK-stiftelsen och Sveriges högskolor och universitet.
Den 20 mars presenterade forskarna från 100-listan sin forskning för ett 100-tal företag på den nya mötesplatsen R2B Summit som hölls på IVA i Stockholm den 20 mars. Inbjudna talare var bland andra AI-entreprenören Anita Schjöll Brede, informationsteknologiprofessorn Amy Loutfi samt näringsministern Ibrahim Baylan.
Temat för årets lista är digitalisering. Här kan du läsa hela listan: https://www.iva.se/projekt/research2business/100listan/
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
Annie Palstam skriver
Mycket intressant projekt!
Värt att nämna också Dongni Johanssons disputation vid Sahlgrenska akademin, den 3 maj, med sin avhandling ”Garment integrated multimodal sensors for monitoring epilepsy and Parkinson’s disease” vilken baseras på projektet.