UTBILDNING. Hösten 2021 startar det nya läkarprogrammet i Sverige, som blir en termin längre än dagens utbildning och som leder till läkarlegitimation vid examen. I torsdags beslutade regeringen att ändra högskoleförordningen. Sahlgrenska akademins läkarprogramkommitté arbetar redan med ett förslag till utbildningsplan, och hoppas kunna presentera ett preliminärt förslag inom några månader.
Agneta Ekman, ordförande för läkarprogramkommittén vid Sahlgrenska akademin välkomnar beslutet efter många års osäkerhet om när programmet ska starta:
– Läkarprogrammet har i flera år sysselsatt sig med tanken på ett nytt program och en arbetsgrupp arbetar nu med att ta fram ett preliminärt förslag på en utbildningsplan som förhoppningsvis ska vara klart före sommaren.
Många utmaningar
Förändringen av läkarutbildningen är genomgripande, och påverkar hela utbildningen från första termin till färdig specialist. Inte sedan slutet av 1960-talet har läkarutbildningen genomgått en så stor förändring. Alla de lärosäten som ska utbilda läkare från och med hösten 2021 måste ansöka om ny examensrätt, vilket prövas av Universitetskanslersämbetet (UKÄ).
Agneta Ekman menar att förändringen medför många utmaningar, och att alla nuvarande kurser kan få räkna med att förändringar kommer att ske:
– De längre kliniska placeringarna måste beredas plats både i programmet och i sjukvården, där det ju redan i nuläget är trångt inom vissa discipliner. I den nya utbildningen läggs större fokus på öppen- och primärvård, vilket vi måste bygga upp en bra organisation för. En annan fråga vi måste arbeta med är övergångsregler mellan den gamla och den nya utbildningen, säger Agneta Ekman.
Enligt regeringsbeslutet ska läkarstudenter som börjat sin utbildning före den 1 juli 2021 få slutföra utbildningen enligt de gamla reglerna – med kravet att de tar sin examen senast december 2029.
Basvetenskap integreras med klinik
Det nya programmet kommer bland annat att innebära en större integrering mellan basvetenskaper och kliniska ämnen, och de kliniska ämnena kommer dessutom att introduceras tidigare. För de stora kliniska ämnena kommer studenterna att ha färre men längre placeringar inom olika verksamheter. Kurserna behöver därför planera om den verksamhetsförlagda utbildningen.
– Förhoppningsvis kommer detta att underlättas av terminskurser vilket gör att vi kan få en jämnare och bättre fördelning av studenterna i regionen, säger Agneta Ekman som menar att samarbetet mellan akademin och sjukvårdens verksamheter måste stärkas när det gäller till exempel handledarutbildning och kommunikation:
– Studenternas kliniska kompetens kommer att bedömas löpande för att säkerställa att de nationella målen uppfylls och att de färdigutbildade läkarna kommer att fungera väl i sjukvården.
Mer studentaktivering
Den nya läkarutbildningen omfattar ett nytt examensmål, medicinskt beslutsfattande, vilket inte tidigare examinerats i den utsträckning som nu ska ske.
– Vi får snegla på bastjänstgöringens innehåll så att våra studenters progression dockar in på ett bra sätt i deras nästa utbildningsfas. Samtidigt är det viktigt att målen som gäller vetenskap och ett vetenskapligt förhållningssätt uppfylls, så att våra studenter är väl förberedda för att exempelvis kunna gå vidare med forskarutbildning, säger Agneta Ekman.
Även pedagogiken inom utbildningen till läkare kommer att utvecklas, eftersom Sahlgrenska akademin strävar mot mer studentaktiverande undervisning, vilket också kommer att bli en omställning för kurserna. Den nya utbildningen kommer bland annat ge möjlighet till valbara kurser för individuell fördjupning, och läkarprogramskommittén hoppas också få till stånd en större klinisk stationstenta i slutet av utbildningen.
Långvarig utredning
Frågan om att modernisera läkarutbildningen har utretts sedan 2010, och de första förslagen lades fram av utredaren Stefan Lindgren 2013. Staten tar nu hela ansvaret för utbildningen fram till läkarlegitimation och utbildningen förlängs så att den motsvarar totalt sex års studier.
– Människor ska alltid ha tillgång till en bra vård, oavsett vem man är eller var man bor. Därför är det viktigt att vi får en ny läkarutbildning på plats som rustar blivande läkare med de verktyg, kunskaper och kompetenser som kommer att ge människor snabbare vård, bättre patientsäkerhet och i grunden en mer jämlik hälsa, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i regeringens pressmeddelande.
AT ersätts av BT
Den moderniserade utbildningen ska förbereda den blivande läkaren för framtidens hälso- och sjukvård och betonar mål som patientsäkerhet, kvalitet och prioriteringar, bemötande av patienter och deras närstående samt hälsofrämjande förhållningssätt. Även etiska principer och deras tillämpning i hälso- och sjukvården betonas. I december 2018 beslutade riksdagen att allmäntjänstgöringen (AT) ska fasas ut och ersättas av bastjänstgöring (BT) från år 2020, vilket är en av förutsättningarna för införandet av den sexåriga läkarutbildningen. I första skedet är det utlandsutbildade läkare som kommer göra bastjänstgöring, och av de läkare som utbildas i Sverige kommer den första kullen som tidigast påbörja sin bastjänstgöring 2027.
Ändringen i Högskoleförordningen träder i kraft den 1 juli 2019 och bestämmelserna ska tillämpas på utbildning som startar efter den 30 juni 2021. Det innebär att den nya läkarutbildningen kommer att kunna starta tidigast höstterminen 2021.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN