Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Arkivbild med läkarstudenter som övade på det då nyinvigda KTC, i maj 2009. Foto: Johan Wingborg.

Klartecken för den nya, förlängda läkarutbildningen – startar hösten 2021

22 mars, 2019

UTBILDNING. Hösten 2021 startar det nya läkarprogrammet i Sverige, som blir en termin längre än dagens utbildning och som leder till läkarlegitimation vid examen. I torsdags beslutade regeringen att ändra högskoleförordningen. Sahlgrenska akademins läkarprogramkommitté arbetar redan med ett förslag till utbildningsplan, och hoppas kunna presentera ett preliminärt förslag inom några månader.

Agneta Ekman, ordförande för läkarprogramkommittén vid Sahlgrenska akademin välkomnar beslutet efter många års osäkerhet om när programmet ska starta:
– Läkarprogrammet har i flera år sysselsatt sig med tanken på ett nytt program och en arbetsgrupp arbetar nu med att ta fram ett preliminärt förslag på en utbildningsplan som förhoppningsvis ska vara klart före sommaren.

Många utmaningar

Förändringen av läkarutbildningen är genomgripande, och påverkar hela utbildningen från första termin till färdig specialist. Inte sedan slutet av 1960-talet har läkarutbildningen genomgått en så stor förändring. Alla de lärosäten som ska utbilda läkare från och med hösten 2021 måste ansöka om ny examensrätt, vilket prövas av Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Agneta Ekman är ordförande för Sahlgrenska akademins läkarprogramkommitté.

Agneta Ekman menar att förändringen medför många utmaningar, och att alla nuvarande kurser kan få räkna med att förändringar kommer att ske:
– De längre kliniska placeringarna måste beredas plats både i programmet och i sjukvården, där det ju redan i nuläget är trångt inom vissa discipliner. I den nya utbildningen läggs större fokus på öppen- och primärvård, vilket vi måste bygga upp en bra organisation för. En annan fråga vi måste arbeta med är övergångsregler mellan den gamla och den nya utbildningen, säger Agneta Ekman.

Enligt regeringsbeslutet ska läkarstudenter som börjat sin utbildning före den 1 juli 2021 få slutföra utbildningen enligt de gamla reglerna – med kravet att de tar sin examen senast december 2029.

Basvetenskap integreras med klinik

Det nya programmet kommer bland annat att innebära en större integrering mellan basvetenskaper och kliniska ämnen, och de kliniska ämnena kommer dessutom att introduceras tidigare. För de stora kliniska ämnena kommer studenterna att ha färre men längre placeringar inom olika verksamheter. Kurserna behöver därför planera om den verksamhetsförlagda utbildningen.

– Förhoppningsvis kommer detta att underlättas av terminskurser vilket gör att vi kan få en jämnare och bättre fördelning av studenterna i regionen, säger Agneta Ekman som menar att samarbetet mellan akademin och sjukvårdens verksamheter måste stärkas när det gäller till exempel handledarutbildning och kommunikation:
– Studenternas kliniska kompetens kommer att bedömas löpande för att säkerställa att de nationella målen uppfylls och att de färdigutbildade läkarna kommer att fungera väl i sjukvården.

Mer studentaktivering

Den nya läkarutbildningen omfattar ett nytt examensmål, medicinskt beslutsfattande, vilket inte tidigare examinerats i den utsträckning som nu ska ske.

– Vi får snegla på bastjänstgöringens innehåll så att våra studenters progression dockar in på ett bra sätt i deras nästa utbildningsfas. Samtidigt är det viktigt att målen som gäller vetenskap och ett vetenskapligt förhållningssätt uppfylls, så att våra studenter är väl förberedda för att exempelvis kunna gå vidare med forskarutbildning, säger Agneta Ekman.

Även pedagogiken inom utbildningen till läkare kommer att utvecklas, eftersom Sahlgrenska akademin strävar mot mer studentaktiverande undervisning, vilket också kommer att bli en omställning för kurserna. Den nya utbildningen kommer bland annat ge möjlighet till valbara kurser för individuell fördjupning, och läkarprogramskommittén hoppas också få till stånd en större klinisk stationstenta i slutet av utbildningen.

Långvarig utredning

Frågan om att modernisera läkarutbildningen har utretts sedan 2010, och de första förslagen lades fram av utredaren Stefan Lindgren 2013. Staten tar nu hela ansvaret för utbildningen fram till läkarlegitimation och utbildningen förlängs så att den motsvarar totalt sex års studier.

– Människor ska alltid ha tillgång till en bra vård, oavsett vem man är eller var man bor. Därför är det viktigt att vi får en ny läkarutbildning på plats som rustar blivande läkare med de verktyg, kunskaper och kompetenser som kommer att ge människor snabbare vård, bättre patientsäkerhet och i grunden en mer jämlik hälsa, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i regeringens pressmeddelande.

AT ersätts av BT

Den moderniserade utbildningen ska förbereda den blivande läkaren för framtidens hälso- och sjukvård och betonar mål som patientsäkerhet, kvalitet och prioriteringar, bemötande av patienter och deras närstående samt hälsofrämjande förhållningssätt. Även etiska principer och deras tillämpning i hälso- och sjukvården betonas. I december 2018 beslutade riksdagen att allmäntjänstgöringen (AT) ska fasas ut och ersättas av bastjänstgöring (BT) från år 2020, vilket är en av förutsättningarna för införandet av den sexåriga läkarutbildningen. I första skedet är det utlandsutbildade läkare som kommer göra bastjänstgöring, och av de läkare som utbildas i Sverige kommer den första kullen som tidigast påbörja sin bastjänstgöring 2027.

Ändringen i Högskoleförordningen träder i kraft den 1 juli 2019 och bestämmelserna ska tillämpas på utbildning som startar efter den 30 juni 2021. Det innebär att den nya läkarutbildningen kommer att kunna starta tidigast höstterminen 2021.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: examenstillstånd, högskoleförordningen, institutionen för biomedicin, institutionen för kliniska vetenskaper, institutionen för medicin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, läkarprogrammet, läkarprogrogramskommittén, läkarutbildning, läkarutbildningsutredningen, regeringen

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor