Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Fem projekt fick pedagogiska utvecklingsmedel

19 mars, 2019

En tandhygieniststudent i arbete på utbildningskliniken. Foto: Johan Wingborg.

PEDAGOGISK UTVECKLING. Fem projekt för pedagogisk utveckling kommer nu att genomföras med medel från Utbildningsrådet.  Ett av projekten är ett möte mellan utbildningarna till sjuksköterska och till tandhygienist, där blivande sjuksköterskor får fördjupad utbildning inom oral hälsa och blivande tandhygienister får träna på att informera och instruera kring munvård.

För 2019 har Utbildningsrådet (UR) beslutat att dela ut totalt 450 000 kronor i medel för pedagogisk utveckling. Av totalt arton sökande får fem projekt medel. Störst bidrag, 156 000 kronor, går till ett projekt om interprofessionellt lärande om oral hälsa och munvård för studenter på sjuksköterskeprogrammet och tandhygienistprogrammet.

Annica Almståhl. Foto: Elin Lindström Claessen.

Inom projektet utvecklas ett nytt kursmoment där sjuksköterskestudenter på sin tredje termin får ökad förståelse för den orala hälsans betydelse och vilja, och även säkerhet att göra munbedömningar. Kursmomentet består av en föreläsning av en lärare från tandhygienistprogrammet för studenter på sjuksköterskeprogrammets tredje termin, följt av en workshop där tandhygieniststudenter på sin femte och sjätte termin visar tandersättningar, munhygieniska hjälpmedel, produkter för muntorrhet, instrument för munbedömning. Studenterna kommer också få träna på att utföra munvård på varandra.

Kunskap, samarbete, kommunikation

Zahra Ebrahimi. Foto: Cecilia Hedström.

I sin ansökan till UR skriver Annica Almståhl och Zahra Ebrahimi att sjuksköterskan har en viktig roll för att upptäcka oral ohälsa och patienters behov av hjälp och stöd med munvård inom sjukvården, och att det är viktigt att hen har tillräckliga kunskaper för att kunna göra bedömningar och tillkalla tandvård om det behövs. Eftersom tandhygienister arbetar med uppsökande tandvård på exempelvis sjukhus och äldreboenden är det också viktigt att de kan samarbeta med vårdpersonal på ett bra sätt, och att de kan ge råd och rekommendationer för en förbättrad oral hälsa hos patienter.

Tanken är att projektet ska leda till ett nytt permanent kursmoment i både tandhygienistprogrammet och sjuksköterskeprogrammet.

Kartlägger kunskap om läkemedelsbehandling

Inom ett annat projekt som nu får medel för pedagogisk utveckling ska läkarstudenternas kunskaper inom läkemedelsbehandling kartläggas, inför deras roll som läkare då de efter examen ska förskriva läkemedel och ansvara för patienters läkemedelsbehandling. Kartläggningen ska ske genom ett skriftligt test för studenter på termin 11 på läkarprogrammet. Resultaten från kartläggningen kan bli ett underlag för utveckling av undervisning i läkemedelsbehandling på läkarprogrammet, inte minst i den kommande nya 6-åriga läkarutbildningen där studenterna får förskrivningsrätt direkt efter examen. Projektledare är Anna Eriksson, universitetslektor och överläkare inom klinisk farmakologi.

Prov för nästan klara biomedicinska analytiker

Camilla Hesse, programansvarig för biomedicinska analytikerprogrammet, ska i ett projekt utarbeta ett nationellt slutprov för biomedicinska analytikerstudenter som ska säkerställa att samtliga studenter når de nationella examensmålen. Resultaten från proven kan användas av de olika utbildningarna som ett underlag i kvalitetssäkringsarbetet. Projektet genomförs i samarbete med Karolinska Institutet, och samtliga lärosäten som utbildar biomedicinska analytiker kommer att bjudas in att vara med i en pilotomgång av ett gemensamt slutprov. Pilotomgången ska förhoppningsvis kunna genomföras om ett år, våren 2020.

Ett spår för akademiskt skrivande

Lena Björck är huvudsökande för ett projekt som tar fasta på studier som visat att studenter har problem att skriva akademiska texter. Tillsammans med Sofie Jakobsson och Åsa Axelsson har hon utarbetat ett strukturerat spår för akademiskt skrivande, som tidigt ska ge studenter på avancerad nivå förutsättningar för att skriva texter och hantera källor. Spåret ska inledningsvis införas i begränsad omfattning, och sedan utvärderas och utvecklas innan akademiskt skrivande implementeras inom samtliga utbildningar på avancerad nivå.

Dramapedagogik inom specialistsjuksköterskeprogrammet

Margret Lepp och hennes kollegor Linda Berg, Stina Larsson, Helena Wigert och Susanna Arveklev-Höglund får också pedagogiska utvecklingsmedel till sitt projekt. De ska utveckla examinationsformer och undervisningsmaterial med fokus på mellanmänskliga relationer i möten med patienter, närstående och vårdteam med dramapedagogik vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdom. Margret Lepp, Linda Berg, Stina Larsson och Helena Wigert har tidigare tilldelats Sahlgrenska akademins pedagogiska pris för att de utvecklat och implementerat dramapedagogik som undervisningsform inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen.

Hela listan – de fick pedagogiska projektmedel 2019:

Anna Eriksson, institutionen för medicin
Kunskaper om läkemedelsbehandling hos sistaterminsstudenter vid läkarprogrammet – ett delprojekt i ett europeiskt samarbete som syftar till att examinerade läkare ska vara väl förberedda inför förskrivningsrätten som ingår i yrkesrollen.
75 000 kronor

Annica Almståhl, institutionen för odontologi, och Zahra Ebrahimi, institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Interprofessionellt lärande om oral hälsa och munvård för sjuksköterskestudenter involverande tandhygieniststudenter
156 000 kronor

Camilla Hesse, institutionen för biomedicin
Nationell slutexaminiation för biomedicinska analytikerstudenter
81 500 kronor

Lena Björck, Sofie Jakobsson och Åsa Axelsson, institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Akademiskt skrivande på avancerad nivå
117 500 kronor

Margret Lepp, institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Mellanmänskliga färdigheter av betydelse för god vård. Lärande med drama för specialistsjuksköterskestudenter.
20 000 kronor

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: biomedicinska analytikerprogrammet, dramapedagogik, förskrivningsrätt, institutionen för biomedicin, institutionen för medicin, institutionen för odontologi, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, klinisk farmakologi, läkarprogrammet, pedagogisk utveckling, pedagogiska utvecklingsmedel, specialistsjuksköterskeprogrammet, specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdom, tandhygienistprogrammet, Utbildningsrådet (UR)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor