BIDRAG. Tanmoy Mondal, är forskarassistent på avdelningen för medicinsk biokemi och cellbiologi, startar nu sin egen grupp inom långa icke-kodande RNA och cancer. Han har blivit beviljad VR Starting Grant, som ger honom totalt sex miljoner kronor de närmaste fyra åren.
Vanligtvis meddelar Vetenskapsrådet bidragsbesluten under oktober, men Tanmoy fick sitt glädjande besked först nu i februari. I utvärderingen fick hans ansökan mycket höga poäng, och när det nu visat sig att en av dem som fick positivt besked i höstas inte kunde ta emot anslaget kontaktade finansiären istället Tanmoy:
– Det kunde inte komma lägligare för mig. Detta var sista chansen för mig att få Starting Grant, för nästa år har det gått för lång tid sedan min disputation. Jag tvekade naturligtvis inte att tacka ja, säger Tanmoy, som firade anslaget med sina närmsta kollegor på avdelningen.
Explosion av upptäckter
Tanmoy Mondals forskning handlar om långa icke-kodande RNA i relation till cancer:
– Det är ett stort forskningsfält, där vi nu vet att det finns fler molekyler av icke-kodande RNA än det RNA som kodar för proteiner. För en del icke-kodande RNA känner vi till funktionen, men för de flesta är det ännu okänt. Det finns mycket att beforska inom fältet, och just nu exploderar det av nya upptäckter, säger han.
Hans fokus är neuroblastom, som är den vanligaste formen av barncancer i det perifera nervsystemet, det vill säga den del av nervsystemet som inte är hjärna eller ryggmärg. Sjukdomen kan uppstå i bröst, nacke, buk och binjurar, och även sprida sig till ryggraden. Svårighetsgraden av sjukdomen varierar mycket, där den mildaste formen kan läka ut av sig själv och den mest aggressiva är den dödligaste formen av barncancer. För barn som får den mest aggressiva formen av neuroblastom lyckas behandlingen i mindre än hälften av fallen.
Neruroblastom tros uppstå under nervsystemets tidiga utvecklingen, på grund felaktig differentiering i neurallistceller.
– Min forskning handlar om genen MYCN, som är en onkogen som vi vet är förstärkt i neuroblastom. Jag vill förstå dess roll i den tidiga förvandlingen av humana neurallistceller till neuroblastomtumörceller, säger Tanmoy.
Ett annat långsiktigt mål är att bidra till utvecklingen av nya möjliga läkemedel som slår mot MYCN, och att identifiera långa icke-kodande RNA som är betydelsefulla för neurallistcellers funktion.
Mot bättre tekniker
Tanmoy Mondal vill också förfina och förbättra de tekniker som idag används för att studera icke-kodande RNA i cancer.
– Vi undersöker intracellulär lokalisering av de icke-kodande RNA och vilka proteiner de interagerar med, men de tekniker som är tillgängliga idag är inte tillräckligt känsliga. Parallellt med min övriga forskning planerar jag därför att utveckla tekniker som är bättre på att ge ledtrådar om funktionen för icke-kodande RNA.
Han planerar nu att rekrytera två personer till sin grupp, sannolikt en postdoktor och en doktorand.
– Eftersom min forskning handlar om långa icke-kodande RNA-molekyler i cancer finns en rad framgångsrika grupper både på min avdelning och andra avdelningar inom Sahlgrenska akademin att som jag kan samarbeta med, konstaterar Tanmoy, som är uppvuxen i östra Indien, och som doktorerade vid Uppsala universitet.
Han kom till Göteborg 2012, då han blev postdoktor i Chandrasekhar Kanduris grupp på Medicinareberget. Nyligen kunde gruppen identifiera två RNA-molekyler som kan användas som biomarkörer för att tidigt avgöra om den form av neuroblastom som ett barn har är den aggressiva formen, som kräver en tuffare behandling. Tanmoy Mondal var försteförfattare till arbetet som förra året publicerades i tidskriften Cancer Cell. Forskningen genomfördes i samarbete med grupper på KI och i Tyskland.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN