Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Från vänster Amaury Alibaux, Sverigechef L’Oréal AB, Lena Sommestad, ordförande, Svenska Unescorådet, Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, FWIS-pristagare Eleni Stavrinidou, biträdande professor i organisk elektronik, Linköpings universitet, Aishe Sarshad, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, Maria Tenje, ordf. Sveriges unga akademi. Foto: Erika Petersdotter

Aishe Sarshad tog emot fint pris för kvinnliga forskare

8 mars, 2019

PRIS. Aishe Sarshad har fått The L’Oréal-UNESCO For Women in Science Award, ett pris som delas ut till två unga kvinnliga forskare i Sverige varje år. Aishe är sedan i höstas forskare på avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, där hon nu etablerar en forskningslinje som kombinerar RNA-biologi med stamcellsbiologi.

The L’Oréal-UNESCO For Women in Science Award är ett pris som delas ut i många länder, till kvinnor som visat stor potential inom naturvetenskap och teknik. I Sverige delas priset ut i samarbete med Sveriges unga akademi, efter en gedigen granskningsprocess.  Priset är på 150 000 kronor, och delades ut av forskningsministern Matilda Ernkrans torsdagen den 7 mars i Stockholm.

– Jag har följt priset länge. I USA, där jag arbetat, är det jättestort! Att bli forskare har varit min dröm sedan min barndom och därför är det en stor ära att jag nu får erkännande för min forskning, säger Aishe.

Genreglering i stamceller

Aishe Sarshad får priset för att hon identifierat en ny mekanism för reglering av genuttryck i stamceller. Hon kunde visa att en grupp av proteiner som kallas Argonaute också finns i cellkärnan hos just stamceller, vilket tidigare inte varit känt. Argonaute laddas med mikro-RNA och kan sedan stänga av andra RNA-molekylers uttryck i cellen.

Aishe Sarshad trivs i laboratoriet, men ägnar just nu mycket av sin tid åt att förbereda stora ansökningar. Foto: Elin Lindström Claessen

– Tidigare har man antagit att Argonaute-proteinerna bara finns utanför cellkärnan, i cytoplasman, och där är det idag välkänt hur Argonaute-mikroRNA fungerar. Men i cellkärnan vet vi nästan inget om proteinets biologiska funktion, säger Aishe, och berättar om fyndet som hon och hennes kollegor publicerade i ett arbete i tidskriften Molecular Cell:

– Vi kunde visa att Argonauter finns i cellkärnan hos stamceller och även ge en första insikt om vilken funktion de har i kärnan. Jag planerar nu att fortsätta undersöka vilken betydelse det har för stamceller att ha Argonaute-proteinerna i kärnan, säger Aishe, som använder olika cellodlingssystem i sin forskning om RNA-reglering.

Koppling till cancer

Huvudspåret för forskningen är alltså basvetenskaplig, och ska öka förståelsen om hur RNA regleras i stamcellers kärnor. Genom att kombinera RNA- och proteinsekvenseringsmetoder planerar hon att studera omfattningen och betydelsen av Argonaute-proteiner i stamcellernas kärna och kartlägga deras funktion. Hennes forskningsplan har också har en koppling till cancer:

– Den kan ge ledtrådar om Argonaute spelar en roll i utvecklingen av cancer, eftersom man sett att Argonaute går in i cellkärnan för vissa cancertyper. Vore det i så fall möjligt att manipulera protein-RNA komplexet och på så vis hindra cancerutvecklingen? Funderar Aishe.

Hon kommer ursprungligen från Iran, och kom till Sverige med familjen som barn i samband med revolutionen i hemlandet. Redan under uppväxten i Falkenberg var hennes sikte tydligt inställt på att bli forskare.

– Jag övervägde ett tag att läsa medicin, men jag kom fram till att jag inte är rätt personlighetstyp för att arbeta med patienter. Jag gillar att dra på mig en labrock och fokusera på forskning, säger hon.

Aishe Sarshad, porträtterad inför prisutdelningen av fotografen Emma Burendahl.

Valde Göteborg för hela familjen

Hon disputerade vid Karolinska Institutet 2014 med en avhandling om genreglering, och var sedan postdoktor under fyra år vid National Institutes of Health (NIH), Laboratory of RNA Biology, i Bethesda, Maryland, där hon bytte forskningsinriktning, och istället fokuserade på RNA-bindande proteiner. Under sin tid som postdok fick Aishe ett treårigt bidrag från Vetenskapsrådet, som förvaltades av Göteborgs universitet.

I Augusti 2018 återvände Aishe till Sverige.  När det var dags att välja vilket lärosäte som hon skulle återanvända till valde hon och hennes make tillsammans Göteborg.

– Eftersom båda jag och min man är forskare ställer det höga krav på det lärosäte vi väljer, för det måste finnas bra samarbeten för oss båda två, säger Aishe, som berättar att hon fått bra kontakt med flera forskare på institutionen, bland andra Erik Larsson Lekholm, Maria Falkenberg och Ruth Palmer.

Hjälpsamma kollegor

Både Aishe Sarshad och David Angeletti, som är forskare inom immunologi, trivs i sin nya hemstad som de tycker blir en bra plats för deras dotter att växa upp på. De har också fått ett mycket bra bemötande av sina nya kollegor:

– Folk är väldigt hjälpsamma. Jag får exempelvis tillgång till all utrustning jag behöver just nu av forskare i min avdelning, och jag får också mycket goda råd, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar att labba, men just nu sitter jag mest vid datorn och förbereder ansökningar för att få in mer medel så att jag kan etablera min grupp, som hittills består av mig själv och en student. Även om jag kan sakna att jobba i laboratoriet känns det också bra att ta jag kan ta mig tid att verkligen tänka ut min framtida forskningsplan, som jag gör nu.

Även Eleni Stavrinidou vid Linköpings universitet får årets L’Oréal-UNESCO For Women in Science Award. Priset ges för att stötta kvinnor tidigt i deras forskarkarriär och för att uppmuntra fler kvinnor att satsa på forskning.

Årets två mottagare avThe L’Oréal-UNESCO For Women in Science Award Aishe Sarshad och Eleni Stavrinidou. foto: Emma Burendahl.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, cellbiologi, grundforskning, institutionen för biomedicin, Priser och utmärkelser, Sveriges Unga Akademi, The L'Oréal-UNESCO For Women in Science Award

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor