INTERNATIONALISERING. En intensiv vecka på USAs östkust resulterade i ett ämnesövergripande utbytesavtal, hängavtal och massor med nya idéer och kontakter.
– Vi hann knappt landa på svensk mark igen förrän vi fick förfrågan om samarbete, säger Agneta Holmäng, dekan på Sahlgrenska akademin.
En delegation bestående av tretton representanter från Göteborgs universitet reste under sportlovsveckan till ambassaden i Washington, och till de två nya partneruniversiteten i North Carolina och South Carolina. I delegationen ingick bland annat dekaner och prodekaner från humanistiska, naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga fakulteten, Sahlgrenska akademin, Handelshögskolan, samt rektor.
– Det ger en väldig styrka att komma med en så här bred delegation. Vi visar att hela vårt universitet har intresse av att samarbeta, och det imponerar på dem vi besöker, säger Agneta Holmäng.
Nytt ämnesövergripande avtal
Resan var en del i en utarbetad strategi att öka möjligheterna för Göteborgs universitets studenter och anställda att göra utbyten i Nordamerika. En av resans höjdpunkter var därför när det nya ämnesövergripande avtalet med University of South Carolina undertecknades.
Fakultetsrepresentanterna hade också enskilda möten med sina motsvarigheter vid de amerikanska universiteten.
– Det är viktigt att träffa blivande samarbetspartners, personkemin måste stämma och man behöver känna att man har gemensamma intressen. University of North Carolina at Chapel Hill är väldigt intresserade av att knyta internationella kontakter, och besöket där har redan resulterat i ett Memorandum of Understanding med deras School of Dentistry. Utbytesavtal med School of Pharmacy och Medical School vid både Chapel Hill och University of South Carolina är också på gång, säger Agneta Holmäng.
Handelshögskolan förhandlar om utbyte
Även Handelshögskolan har fått konkreta resultat av resan, berättar dekan Per Cramér.
– Vi knöt mycket intressanta kontakter på Chapel Hill Law School och Kenan-Flagler Business School och håller nu på att förhandla om student- och lärarutbyte, säger han.
Många idéer
Från Humanistiska fakulteten var prodekan Göran Larsson representant. Han tycker att resan var mycket lyckad, och fick många konkreta idéer.
– Bland annat fick vi se hur man kan skapa multidisciplinära, kreativa miljöer. Humanistiska fakulteten är i slutfasen av sin ombyggnation, och nu har vi fått nya tankar om att skapa kreativa ytor och platser i lokalerna, säger han.
Fakulteten kommer också att se över sitt kursutbud och fundera på om något behöver förändras för att göra utbildningarna mer attraktiva för internationella studenter.
– Jag tror att vi har mycket att lära oss av våra amerikanska partners, både när det gäller betydelsen av internationella studenter, och hur man arbetar systematiskt med sina alumner och med det omgivande samhället. För oss är till exempel en sådan sak som fundraising främmande, men i USA är universiteten beroende av tidigare studenter som blivit framgångsrika, och människor har en enorm stolthet kring sina utbildningar och lärosäten. Det är spännande, säger han.
Betydelsen av alumner är något som också Agneta Holmäng framhåller.
– Vi hade en alumnkväll på ambassaden i Washington. Att vara alumn i USA är något helt annat än att vara alumn i Sverige. Där ansluter man sig till alumn-nätverk där man är mycket aktiv och gör reklam för det universitet man studerat vid. För Göteborgs universitet innebär det mycket goodwill att ha goda relationer till sina alumner i USA, säger hon.
Agera tillsammans
Tre av resans dagar tillbringades i Washington, där universiteten i Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg och Umeå visade upp enad front för den amerikanska publiken, med syftet att främja svensk utbildning och forskning i USA.
Hans Abelius, enhetschef på International Centre vid Göteborgs universitet, framhåller vikten av att svenska lärosäten agerar tillsammans.
– Det är bra att tala med en enad röst i den amerikanska kontexten. Lägger vi ihop våra styrkor utgör vi en stark forsknings-och utbildningsnation, vilket också den svenska ambassadören underströk. Nu ska vi fundera över hur vi kan gå vidare med våra nya kontakter och utöka samarbetet med Nordamerika inom forskning och utbildning, säger han.
TEXT: HANNA WEDEL