Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Lyckad USA-resa bar frukt direkt

28 februari, 2019

INTERNATIONALISERING. En intensiv vecka på USAs östkust resulterade i ett ämnesövergripande utbytesavtal, hängavtal och massor med nya idéer och kontakter.
– Vi hann knappt landa på svensk mark igen förrän vi fick förfrågan om samarbete, säger Agneta Holmäng, dekan på Sahlgrenska akademin.

En delegation bestående av tretton representanter från Göteborgs universitet reste under sportlovsveckan till ambassaden i Washington, och till de två nya partneruniversiteten i North Carolina och South Carolina. I delegationen ingick bland annat dekaner och prodekaner från humanistiska, naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga fakulteten, Sahlgrenska akademin, Handelshögskolan, samt rektor.
– Det ger en väldig styrka att komma med en så här bred delegation. Vi visar att hela vårt universitet har intresse av att samarbeta, och det imponerar på dem vi besöker, säger Agneta Holmäng.

Nytt ämnesövergripande avtal

Resan var en del i en utarbetad strategi att öka möjligheterna för Göteborgs universitets studenter och anställda att göra utbyten i Nordamerika. En av resans höjdpunkter var därför när det nya ämnesövergripande avtalet med University of South Carolina undertecknades.

Hängavtal inom medicin

Fakultetsrepresentanterna hade också enskilda möten med sina motsvarigheter vid de amerikanska universiteten.
– Det är viktigt att träffa blivande samarbetspartners, personkemin måste stämma och man behöver känna att man har gemensamma intressen. University of North Carolina at Chapel Hill är väldigt intresserade av att knyta internationella kontakter, och besöket där har redan resulterat i ett Memorandum of Understanding med deras School of Dentistry. Utbytesavtal med School of Pharmacy och Medical School vid både Chapel Hill och University of South Carolina är också på gång, säger Agneta Holmäng.

Handelshögskolan förhandlar om utbyte

Även Handelshögskolan har fått konkreta resultat av resan, berättar dekan Per Cramér.
– Vi knöt mycket intressanta kontakter på Chapel Hill Law School och Kenan-Flagler Business School och håller nu på att förhandla om student- och lärarutbyte, säger han.

Många idéer

Från Humanistiska fakulteten var prodekan Göran Larsson representant. Han tycker att resan var mycket lyckad, och fick många konkreta idéer.
– Bland annat fick vi se hur man kan skapa multidisciplinära, kreativa miljöer. Humanistiska fakulteten är i slutfasen av sin ombyggnation, och nu har vi fått nya tankar om att skapa kreativa ytor och platser i lokalerna, säger han.

Fakulteten kommer också att se över sitt kursutbud och fundera på om något behöver förändras för att göra utbildningarna mer attraktiva för internationella studenter.
– Jag tror att vi har mycket att lära oss av våra amerikanska partners, både när det gäller betydelsen av internationella studenter, och hur man arbetar systematiskt med sina alumner och med det omgivande samhället. För oss är till exempel en sådan sak som fundraising främmande, men i USA är universiteten beroende av tidigare studenter som blivit framgångsrika, och människor har en enorm stolthet kring sina utbildningar och lärosäten. Det är spännande, säger han.

Alumnevent

Betydelsen av alumner är något som också Agneta Holmäng framhåller.
– Vi hade en alumnkväll på ambassaden i Washington. Att vara alumn i USA är något helt annat än att vara alumn i Sverige. Där ansluter man sig till alumn-nätverk där man är mycket aktiv och gör reklam för det universitet man studerat vid. För Göteborgs universitet innebär det mycket goodwill att ha goda relationer till sina alumner i USA, säger hon.

Agera tillsammans

Tre av resans dagar tillbringades i Washington, där universiteten i Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg och Umeå visade upp enad front för den amerikanska publiken, med syftet att främja svensk utbildning och forskning i USA.
Hans Abelius, enhetschef på International Centre vid Göteborgs universitet, framhåller vikten av att svenska lärosäten agerar tillsammans.
– Det är bra att tala med en enad röst i den amerikanska kontexten. Lägger vi ihop våra styrkor utgör vi en stark forsknings-och utbildningsnation, vilket också den svenska ambassadören underströk. Nu ska vi fundera över hur vi kan gå vidare med våra nya kontakter och utöka samarbetet med Nordamerika inom forskning och utbildning, säger han.

TEXT: HANNA WEDEL

Av: Elin Lindström
Taggat med: Internationalisering, North Carolina, Rektor, Samverkan, South Carolina, USA

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Emma Eckernäs: Nu kartlägger universitetet arbetsmiljön även för doktorander

24 januari, 2023

KRÖNIKA. För första gången innehåller arbetsmiljöundersökningen vid Göteborgs universitet (ARK) en underenkät särskilt inriktad mot doktorander. N … [Read More...]

Ny lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Ny EU-lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar fasas in de närmsta åren. Inom kort måste alla nya ansökningar … [Read More...]

Färre operationer vid fotledsfraktur med tydlig behandlingsrutin

24 januari, 2023

NY AVHANDLING. Andelen fotledsfrakturer som opereras har visat sig kunna minska rejält, från drygt 30 till 10 procent vid vanligaste typen av f … [Read More...]

Kraftsamling för forskning om astma, allergi och luftvägar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nu lanseras ”Breathe Sweden” - en digital plattform för forskare som samlar studier om sjukdomar som drabbar luftvä … [Read More...]

Dags att nominera till pris för Årets avhandling 2022

23 januari, 2023

PRIS. Känner du till en riktigt bra avhandling som försvarades under förra året? Fram till den 7 februari kan du nominera till Sahlgrenska aka … [Read More...]

Till minne av Bo Lundbäck

23 januari, 2023

MINNESORD: Den 6 december gick professor Bo Lundbäck bort efter en tids sjukdom, vid en ålder av 74 år. Han var seniorprofessor i lungmedicin vid … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor