KRÖNIKA. Arbetet med att hitta ersättningslokaler för medarbetare som så småningom behöver lämna sina lokaler i Medicinarlängan pågår, men måste ske med hänsyn till enskilda behov. Det skriver Eric Hanse i en krönika, där han också konstaterar att de första sprängningarna märkts mer än han själv trodde att de skulle göra.
Markarbetet för Naturvetenskap Life har nu gått in i en mer intensiv fas, genom det sprängarbete som inletts. För oss som har våra arbetsplatser nära byggplatsen gick de första sprängningarna inte obemärkt förbi. Många förvånades över hur märkbara salvorna var, med tanke på att vi fått veta att sprängningarna ska genomföras med stor försiktighet. Akademiska Hus konstaterar att sprängningarna gick enligt plan, och att de vibrationer som uppmätts höll sig långt under de riktvärden som satts upp för fastigheterna. Men med tanke på att sprängningen var påtaglig för oss i närheten behöver vi undersöka närmare om djur, människor eller maskiner påverkats.
de vibrationer som uppmätts höll sig långt under de riktvärden som satts upp
Många undrar hur det går med arbetet med att hitta nya permanenta eller tillfälliga lokaler för de verksamheter i Medicinarelängan som på sikt kommer att behöva lämna sina lokaler. Frågan är mer komplicerad än vi först trodde och det har behövts en tät dialog med många olika verksamheter. I det här arbetet behövs hänsyn till varje verksamhets behov av att få fungerande lokaler att flytta till och minimera störningarna som uppstår i samband med flytten. Det är också viktigt att behålla närheten mellan de verksamheter som samarbetar med varandra. Att flytta lab är mer komplicerat än att flytta en verksamhet som i huvudsak arbetar med administration, och därmed en svårare fråga att knäcka. Därför har projektet prioriterat att lösa frågan om ersättningslokaler för laboratorieverksamheterna först och sedan gå vidare med att lösa lokalfrågan för administrativa verksamheter.
dialog med verksamheterna för att bli klara med hela pusslet
Under arbetets gång har det visat sig att de lokaler som idag står tomma inte är räcker till för att lösa hela problemet. Akademiska hus har därför lämnat in en bygglovsansökan för paviljonger som ska placeras på parkeringen vid Lundberg lab. Tanken är att man via en gång enkelt ska kunna röra sig mellan paviljong och byggnad utan att behöva gå utomhus. Vi behöver nu invänta besked från Göteborgs stad innan vi kan ta nästa steg i processen. Under tiden fortsätter vi att föra dialog med verksamheterna för att bli klara med hela pusslet.
Parallellt med arbetet att skapa goda ersättningslokaler kan jag också berätta att vår utredningsförstudie om forskningslokaler på Medicinareberget är klar om cirka en månad. Denna utredningsförstudie blir ett stöd för oss när vi ska skapa prognoser för våra behov av forskningslokaler på längre sikt.
tvärande arbetsgrupper som bildas för forskningslokaler, translationella kluster, utbildningslokaler och näringsliv i Sahlgrenska Life
När det gäller Sahlgrenska Life har nu även Sahlgrenska akademin tecknat avtal med Virtartes och går in i programskedet för hus 2 och 3. Här gläds jag åt att det nu bildas en sådan övergripande samordningsgrupp som vi länge efterfrågat, och som ska koordinera arbetet från de tvärande arbetsgrupper som bildas för forskningslokaler, translationella kluster, utbildningslokaler och näringsliv i Sahlgrenska Life. I hög utsträckning är det de medarbetare som tidigare varit involverade i Sahlgrenska Life som också kommer ingå i arbetsgrupperna. Det ser nu formellt ut som att universitetet blir hyresgäst för en betydligt mindre yta än Västra Götalandsregionen, men detta kan komma att arbetas om. Programskedet drivs av fastighetsägarna Västfastigheter och Virtates, och vi väntar nu också på att Higab, som äger Odontologen, ska gå in i detta programskede.
Vi har nu också tecknat ett avtal med Akademiska Hus om att gå in i en tvådelad byggförstudie för renovering och eventuell tillbyggnad av EBM. Till skillnad från den utredningsförstudie som redan är klar involverar denna förstudie även fastighetsägaren. Den första delen av förstudien blir ett fördjupat arbete om EBM:s framtida behov av renovering och eventuell tillbyggnad, och ska enligt planen vara klar före sommaren. Därefter ska förstudien undersöka vad som är ekonomiskt och byggtekniskt realistiskt att genomföra.
vi samlar ihop bilden när det gäller behoven för både utbildning och forskning på sjukhusets campus
Inom några veckor ser vi också resultatet från den utredningsförstudie som handlar om de akademiska miljöerna på Östra sjukhuset, där vi samlar ihop bilden när det gäller behoven för både utbildning och forskning på sjukhusets campus. Som ni säkert vet pågår flera stora byggprojekt på Östra, där en del byggnader redan kommit en bra bit på väg och andra fortfarande ligger på ritbordet. I dessa projekt är också representanter för Sahlgrenska akademin involverade, och vår utredningsförstudie kommer att bli ett övergripande stöd för dem när de lyfter fram hur utbildning och forskning ska beaktas i Östras nya miljöer. Akademiliv kommer att ge mer information både från denna utredningsförstudie och den om våra forskningslokaler på Medicinareberget.
Eric Hanse