SAMVERKAN. AI Innovation of Sweden, som nyligen invigdes i Göteborg, är en av landets största satsningar inom artificiell intelligens. Satsningen finansieras av Vinnova och Västra Götalandsregionen, tillsammans med en lång rad partners, bland andra både Göteborgs universitet och Chalmers.
AI Innovation of Sweden har sitt säte på Lindholmen Science Park, där den officiella invigningen skedde den 6 februari. Ambitionen är att skapa en ledande miljö för samarbeten inom artificiell intelligens. Hittills ingår över 40 partners från akademi, näringsliv och offentliga aktörer, bland andra Chalmers, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen. Det är ett nationellt samverkanscentrum som ska accelerera innovation och forskning inom AI med fokus på praktisk tillämpning. Aktörer inom centrumet kan träffas i Göteborg, eller på co-location sites i Stockholm och i Skåne.
– Det nya centret AI Innovation of Sweden gör det möjligt för näringsliv och organisationer att delta i utvecklingen och höja kompetensen inom AI. Om centret lyckas nå ut kan det få en stor betydelse för Sveriges framtida effektivitet och konkurrenskraft, sade Anders Carlberg, FoU-chef, Regional utveckling i VGR, i samband med invigningen.
Vid invigningen presenterades också den web-baserade kursen The Elements of Artificial Intelligence, som lär ut grunderna i artificiell intelligens. Bakom kursen står Helsingfors universitet.
– I Finland har så många som en procent av befolkningen redan tagit kursen. Den är gratis och öppen för alla, och jag vill uppmana alla som är intresserade av AI att gå webkursen, säger Henrik Hagberg.
Här hittar du kursen The Elements of Artificial Intelligence: https://www.elementsofai.com/.
SCAPIS först ut
Life Science är ett av fyra områden som omfattas av AI-satsningen. De andra tre områdena är samhälle, teknik och finans.
– Initiativet kommer från Lindholmen Science Park, som jobbat stenhårt för att skapa en struktur som ger oss en gemensam datafabrik, där vi ska kunna gå in med stora informationsmaterial för databehandling, säger Henrik Hagberg, prodekan för Sahlgrenska akademin som sitter med i styrgruppen för AI Innovation of Sweden.
Ett av de första forskningsprojekten att genomförs på AI Innovation of Sweden blir ett delprojekt inom den unika forskningsstudien SCAPIS, som leds från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet, och som samlat enorma mängder data om över 30 000 personer.
– SCAPIS är en unik studie som samlat stora mängder data, som vi bedömer kommer fungera mycket bra som en pilot inom Life Science för AI Innovation of Sweden. SCAPIS är alltså först ut, men redan nu under våren tror jag att vi kommer att se att fler projekt med medicinsk anknytning blir aktuella, säger Henrik Hagberg.
Här kan du läsa en intervju med SCAPIS föreståndare Göran Bergström om de studier som planeras att genomföras med data från SCAPIS inom AI Innovation of Sweden.
För AI Innovation of Sweden representeras Life Science området även av Mikael Elam, Justin Schneiderman, Lars Lindsköld och Jenny Almkvist.
Stort potential för vården
Artificiell Intelligens handlar om att använda maskininlärning för att träna datorer att bearbeta mycket stora mängder data. Programmen lär sig av misstag. Jämfört med vanliga, statiska datorprogram har AI dynamiska algoritmer, det vill säga matematiska instruktioner som den fått från sin programmerare.
– Programmet är inte konstruerat för att göra allt rätt, som ett vanligt datorprogram, utan för att kunna lära sig en uppgift genom övning. När programvaran väl är upplärd blir maskinen aldrig trött och kan jobba på obekväm arbetstid. Läkare och annan vårdpersonal får istället tid till att titta extra på de mer komplicerade fallen, och till att träffa patienter, säger Jan Kilhamn, som är FoU-chef inom hälso- och sjukvården, Västra Götalandsregionen.
Han fortsätter:
– Vi ser redan nu att AI kommer in brett inom bilddiagnostik, exempelvis för att tolka röntgen- och endoskopibilder. På sikt räknar vi också med att AI kommer att bli en del av kliniska beslutsstöd och därmed förbättra precision och snabbhet i diagnostiken.
Redan idag pågår flera olika AI-projekt inom VGR. Ett exempel är det beslutsstöd för karies baserat på röntgenbilder, där Folktandvården deltar. Hittills träffar modellen rätt i 75 procent av fallen, vilket är i nivå med riktiga tandläkare. Ett annat exempel är ett projekt vid Södra Älvsborgs sjukhus som genomfördes 2017, där syftet var att försöka förutse risk för allvarlig lunginflammation och därmed förlängd vårdtid. En modell i projektet, som undersökte hur väl det gick att förutsäga vårdtidens längd redan när patienten lades in, visade sig fungera bra även för andra diagnoser och i ett nytt projekt undersöks nu om modellen kan användas bredare.
Vid invigningen av AI Innovation of Sweden var Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, en av talarna. Hon poängterade att AI kommer att få en allt större betydelse för vården, och att satsningen därför är viktig för både Sahlgrenska Universitetssjukhuset och för andra som är involverade i sjukvård:
– AI kommer att ingå i våra standardbehandlingar och i vår standarddiagnostik. Vi har också någonting som är viktigt för alla som är inblandade i AI Innovation of Sweden – nämligen våra patienter och även patientdata, sade hon.
Ann-Marie Wennberg menade att AI kommer att förenkla och förbättra mycket inom sjukvården:
– Det kommer att hjälpa oss med en av de stora utmaningar vi har, nämligen patienttillgänglighet. Vi kommer att på ett helt annat sätt kunna kommunicera med våra patienter, och vi som vårdgivare kommer att bli mer lättillgängliga.
AI Innovation of Swedens webbplats: https://www.ai.se/en
SCAPIS webbplats: http://scapis.se/
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN / MADELENE SZABÓ
FOTO: LINDHOLMEN SCIENCE PARK / MALIN ARNESSON/ MADELENE SZABÓ