Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Göran Bergström, professor vid Sahlgrenska akademin och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, leder den nationella forskningsstudien SCAPIS.

Radiologer lär algoritm analysera hjärtbilder

19 februari, 2019

ARTIFICIELL INTELLIGENS. Den unika forskningsstudien SCAPIS blir utgångspunkt för ett av de första projekten inom Life Science att genomföras på samverkansplattformen AI Innovation of Sweden. I ett första steg ska datorerna lära sig analysera hjärtbilder tagna av datortomograf, och det är radiologer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som står för facit.

AI Innovation of Sweden, som nyligen invigdes på Lindholmen Science Park, ska bli en ny ledande miljö för samarbeten inom artificiell intelligens. Vinnova står för en stor del av finansieringen, och i satsningen ingår över 40 olika partners, bland andra Västra Götalandsregionen, Chalmers och Göteborgs universitet. Life Science är ett av fyra stora forskningsområden som ingår i satsningen, och som ett första pilotprojekt är det alltså SCAPIS som öppnar dörren för de projekt som sedan ska följa.

Komplexa datamängder

Inom SCAPIS har enorma mängder data om 30 000 personer samlats in vid sex universitetssjukhus i Sverige, där varje studiedeltagare kartlagts med olika prover och undersökningar och även fått svara på en mängd frågor i enkäter. De analyser som påbörjats av materialet ska ge svar på varför sjukdomar som stroke, KOL, plötsligt hjärtstopp och hjärtinfarkt uppstår, varför vissa får dem och andra inte, och hur man kan förhindra att de uppstår.

Göran Bergström

– Artificiell intelligens ger oss ett nytt redskap att hantera en så här stor datamängd. Med kraften från de algoritmer som utvecklas med maskininlärning är det möjligt att väga in många variabler samtidigt, vilket gör att vi kan titta på komplexa datamängder på ett helt nytt sätt jämfört med mer traditionella statistiska metoder, säger Göran Bergström, professor vid Sahlgrenska akademin och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och den som leder den nationella forskningsstudien SCAPIS, som genomförs med finansiering från Hjärt-Lungfonden.

Lär sig analyser bilder av hjärta

SCAPIS har identifierat tre olika delprojekt som passar att genomföra inom AI Innovation of Sweden. I det första projektet ska algoritmerna lära sig analysera bilder av hjärta, tagna med datortomograf, där avbildningen av hjärtats kärl prioriteras eftersom det inte finns något AI-beslutsstöd för dessa bilder i världen.

– För en tränad radiolog tar det en timme att analysera en hjärt-CT-undersökning. I vårt material har vi ju 30 000 bilder, och vi kan därför spara mycket tid på vi kan få stöd av AI i dessa analyser, konstaterar Göran Bergström.

I projektet ska ett helautomatiskt analysverktyg utvecklas, där en AI-modell matas med bildinformation och samtidigt som den får facit för om det avbildade hjärtat är friskt eller om det finns tecken på sjukliga förändringar.

– Facit kommer från duktiga radiologer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som på bilderna markerar vad som är normal hjärtvävnad, om bilden innehåller något som bör undersökas mer noga eller om den visar på sjukliga förändringar. Till att börja med skapar radiologerna 80 facitbilder, och sedan testar programmerarna hur bra algoritmen lärt sig. Radiologerna fortsätter att mata algoritmen med korrekta bildanalyser tills vi är nöjda med algoritmens nivå, förklarar Göran Bergström.

Konsekventa analyser

Det är den framtida praktiska tillämpningen som står i fokus för de projekt som genomförs inom AI Innovation of Sweden. När algoritmen blivit duktig på att analysera bilderna kan de bli ett bra beslutsstöd för radiologer, och de kommer minska risken för misstag.

– Om man låter tjugo duktiga radiologer analysera samma bildmaterial kommer de till viss del att göra olika bedömningar. Människans förmåga att analyser bilder är i mycket unik men påverkas av trötthet, hunger eller dagsform, men de tränade nätverken levererar alltid samma resultat. Med stöd av AI kommer vi få snabbare och mer konsekvent bedömning av bilderna, tror Göran Bergström, och tillägger att radiologerna sedan kan fokusera på de mer svårtolkade bilder där algoritmen går bet.

Jan Kilhamn. Foto: privat.

Även Jan Kilhamn, som är FoU-chef hälso- och sjukvård inom Västra Götalandsregionen, håller med om att projektet kan förbättra förebyggande, upptäckt och behandling av hjärtkärlsjukdom:

– Den utvidgade analys som nu görs med AI kring röntgenbilder av hjärtan kan förhoppningsvis bidra till att tydligare och tidigare identifiera riskpatienter, och även ge ledning kring vilken som är den bästa behandlingen för specifika patientgrupper, säger han.

Klusteranalys och prediktion

Forskare inom SCAPIS planerar för ytterligare två AI-projekt, som dock inte ska köras på plattformen AI Innovations of Sweden.: Det ena projektet handlar om  sjukdomsprediktion och det andra fokuserar på en ny diagnostik med klusteranalyser. Det projektet ska  oleda till ett verktyg som kan gruppera olika faktorer som kännetecknar personer med risk för olika sjukdomar.

– När det gäller diabetes delar vi dag in den sjukdomen i två typer, typ 1 och typ 2. Nyligen föreslog forskare i Lund att det kanske istället rör sig om fem olika typer av diabetes. Det är ett exempel där jag tror att data från SCAPIS med hjälp av klusteranalys skulle kunna hjälpa till, säger Göran Bergström.

Sjukdomspredikation, som också är SCAPIS viktigaste mål, handlar om att kunna förutsäga vem som kommer att bli sjuk i framtiden. AI kan förutsättningslöst väga samman många variabler som förhoppningsvis kan förbättra de prediktionsmodeller som finns idag.

– Dagens riskmodeller är ganska dåliga. Genom att lägga till omics-data och kombinera med nya markörer och bilddata kan vi få en bättre bild av vilka grupper vi bör intervenera mot, säger Göran Bergström.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: AI Innovation of Sweden, Artificiell intelligens (AI), FoU, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Scapis, Västra Götalandsregionen

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor