BIDRAG. Nyligen bjöds studenter som fått resestipendier från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur under 2018 in till stiftelsens officiella utdelning. Bland de 43 mottagarna fanns en rad studenter på apotekar-, läkar-, och tandläkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin.
Resestipendierna ges till västsvenska studenter i samband med deras examensarbeten på mastersnivå. Stipendierna ska möjliggöra för studenterna att gästa utländska universitet och skapa egna internationella nätverk. Stipendiet är 30 000 kronor, och ska täcka resor och boende. 2018 års studenter har besökt universitet och lärosäten över hela världen, bland annat i Japan, USA, Uganda, England, Indien och Australien.
Förutom Sahlgrenska akademin kom studenterna även från Handelshögskolan, Humanistiska fakulteten och Samhällsvetenskapliga fakulteten, och även från Chalmers.
Reené Alhayek går apotekarprogrammet sedan augusti 2014. Hon har under fyra månader varit i Melbourne, Australien där hon studerade vid Monash University. Godartad prostataförstoring är en utav de vanligaste urologiska sjukdomarna bland äldre män. Det är associerat med nedre urinvägssymptom och det finns få läkemedel mot symtomen, alla förknippade med många biverkningar. I denna studien undersöktes Mirabegrons, en beta 3-adrenoceptor, effekt på prostatans glatta muskulatur då den visat relaxera urinblåsans glatta muskulatur. Inte tillräckligt med data var erhållna för att dra slutsatser om läkemedlets effekt och signalväg, men med framtida studier kan detta vara en lovande farmakologisk behandling.
Haniyeh Davanian går apotekarprogrammet sedan augusti 2014. Hon spenderade fyra månder i San Diego på University of California där hon studerade en viss typ av celler, så kallade fibroblaster, som har en viktig roll i sjukdomsorsaken till reumatoid artrit (RA). RA är en autoimmun sjukdom som påverkar omkring 1 % av befolkningen och är vanligare hos kvinnor än män. De läkemedel som finns idag ger inte alltid en respons och därför finns det ett stort behov av att komplettera dagens behandlingar. Förutom att hon erhållit erfarenhet inom flera laboratorietekniker har hon också fått chansen att knyta kontakter i ett land med stor framgång inom forskning.
Jacob Rasmussen tar examen från läkarprogrammet nu i januari. Han har under två månaders tid studerat antibiotikabehandling av lunginflammation på ett sjukhus i Uganda, Östafrika. Landet har ett stort problem med infektionssjukdomar, däribland lunginflammation som har hög dödlighet bland små barn, och där studier på antibiotikaanvändning är få. Syftet med studien var att beskriva hur man använde antibiotika när man behandlade lunginflammation och utreda om behandlingen följde nationella riktlinjer. Han studerade också hur och med vilka hjälpmedel diagnosen ställdes. 72 patienter som på akutmottagningen fått diagnosen lunginflammation inkluderades i studien.
Wilhelm Sjöland går på apotekarprogrammet sedan augusti 2014. Han tillbringade fyra månader på Kyoto Universitet i Japan. På departementet för Strålningsgenetik genererade han bröstcancerceller med mutationer i gener som är involverade i DNA-felparningsreparation. Utöver detta analyserade han effekten av ultraviolett strålning på kromosomer och dess effekt på lagning av DNA. Tiden i Kyoto har varit givande på både ett professionellt och personligt plan och i framtiden vill han fortsätta inom forskning.
TEXT: STENA STIFTELSEN
FOTO: MAGNUS GOTANDER