NATURVETENSKAP LIFE. Ingenjörsgeologen Romina Lobos är en eftertraktad arbetsledare, känd för sin förmåga att genomföra sprängningsarbete som påverkar omgivningen så lite som möjligt. Med sig till sitt senaste projekt Naturvetenskap Life har hon den borrare, sprängare och grävare som hon särskilt begärt att få arbeta med. ”Jag arbetar med de bästa killarna, och jag har hela tiden stenkoll på läget”, konstaterar hon.
Inom kort inleds det sprängarbete som ska förbereda platsen för bygget av Naturvetenskap Life. Eftersom projektet ska genomföras med så stor försiktighet som möjligt kommer markarbetet att ta sin tid. Under 18 månader kommer borrningar och sprängningar att pågå, och det är ingenjörsgeologen Romina Lobos som leder arbetet på plats på Medicinareberget. Hon arbetar för konsultföretaget Norconsult, på uppdrag av Skanska och Akademiska Hus.
Handplockade medarbetare
Förutom planering och samordning av markarbetet på platsen är det Romina som bedömer bergets egenskaper och som tillsammans med sprängaren avgör hur djupt dynamiten ska placeras i berget. Det är också Romina som, med viss förtjusning, trycker på knappen för sprängsalvorna.
Redan för ett år sedan hörde Akademiska Hus av sig till Romina för att få hennes synpunkter kring projektet. Hon är glad över att äntligen få påbörja arbetet på Medicinareberget:
– Jag kommer lägga all min tid här under ett och ett halvt år. Jag älskar att arbeta med de killar som ingår i arbetslaget här. Vi förstår varandra nästan utan ord, och litar på varandra, säger hon med sin karakteristiska spanska brytning.
De killar hon talar om är borraren Victor Åkesson, grävaren Rickard Hessle, och sprängaren Masen.
– De kallar mig HSB, det står för ”Hon Som Bestämmer”, säger Romina och skrattar:
– Vi har jobbat ihop förr och de är handplockade av mig till det här projektet. De använder sina huvuden när de jobbar, och tillsammans löser vi de problem vi ser på ett bra sätt.
Ett gäng perfektionister
Att göra ett bra bergarbete är lite som att baka en kaka, menar hon. Ett recept kan vem som helst följa, men kakan blir inte alls lika god om bagaren saknar fingertoppskänsla. Ett väl genomfört sprängningsarbete ger alltså inte alls lika stora störningar, och för Romina är det helt avgörande att arbeta med rätt personer:
– Både min borrare och min grävmaskinist är riktiga perfektionister. Victor borrar alltid exakt på millimetern så djupt som vi behöver, och Rickard kan konsten att täcka en salva och lägga de tunga sprängmattorna försiktigt på plats, så att kabeln inte går av. Jag kallar de ”mina experter” och tillsammans kallar vi oss ”världsklass”.
– Sprängaren är den som planerar och anpassar sprängningarna efter bergets förutsättningar detta kräver mycket fantasi och vilja att tänka, men det viktigaste är erfarenhet och det har han.
Eftersom Romina också har sprängkort blir det ofta diskussioner mellan henne och Masen om vilken strategi som är den bästa i ett visst läge. De förstår varandra väl, och vet hur den andra tänker.
Börjar spränga i februari
Sprängningarna startar i början av februari (vecka 7), inledningsvis så långt borta från Medicinarlängan som möjligt. Ett fyrtiotal känsliga vibrationsmätare har placerats ut i lokalerna intill byggplatsen, och Romina är en av de personer som får direktlarm om mätarna ger utslag.
Sprängningarna kommer att ske två gånger i veckan, vid en tidpunkt som Romina och hennes kollegor kommer överens med verksamheten om. Den tidpunkt som just nu är överenskommen är tisdag och torsdag klockan 12:30, med reservtid klockan 15.
För mer detaljerad information om de sprängningar som planeras, se Rominas presentation från informationsmötet som hölls den 17 januari 2019: https://play.gu.se/media/0_qgviq1zx (Vi rekommenderar att du ser filmen i Firefox eller Explorer. Rominas presentation börjar cirka 11 minuter in i filmen).
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN