Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Varje år drabbas cirka 1600 personer i Sverige av cancer i bukspottskörteln. Nu ger Sjöbergsstiftelsen bidrag till två forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, som båda kan bidra till att behandlingarna för cancerformen blir bättre. Bilden kommer från bildbyrån iStock.

Totalt nio miljoner kronor från Sjöbergsstiftelsen till cancerforskning vid Sahlgrenska akademin

18 januari, 2019

BIDRAG. Sjöbergsstiftelsen har nyligen beslutat att stödja två grupper inom cancerforskning vid Sahlgrenska akademin med totalt nio miljoner kronor. Störst bidrag får en studie som kan öppna för användningen av immunterapi som behandling mot cancer i bukspottskörteln.

Peter Naredi är huvudsökande för det ena projektet, som får sex miljoner kronor från Sjöbergsstiftelsen. Projektet är translationellt, och handlar om att förbättra diagnostik och behandling av patienter med bukspottkörtelcancer. Idag har de flesta patienter med avancerad pankreascancer ingen eller liten nytta av medicinsk tumörbehandling, och i laboratoriet hoppas forskarna kunna identifiera vilken behandling som fungerar på patientens tumör, vilket sedan förhoppningsvis ska komma patienten till nytta i kliniska studier. Vid återfall kan då denna behandling komma att ges till patienten i kliniska studier. Det andra syftet i projektet är att kunna identifiera tumörmarkörer i blod från personer med förstadier eller tidigt stadie av pankreascancer.

Immunstimulerande behandling

Peter Naredi. Foto: Johan Wingborg.

– I kliniken samlar vi blodprover och tumörvävnad i samband med att vi opererar bort tumörer. Blodproverna använder vi för att identifiera tumörmarkörer. Tumörvävnaden används för att bygga upp en så kallad pdx-biobank hos möss med pankreascancer, berättar Peter Naredi, och fortsätter:

– Vi gör genetiska analyser av cancercellerna och cellerna odlas också för tester av nya läkemedelssubstanser. Hos mössen med pankreascancer från olika patienter testar vi om de har förmåga att svara på immunstimulerande behandling. Dessa försök gör att vi planerar för kliniska studier med riktad cancerbehandling till de patienter som får återfall av sin cancer.

Öppnar för immunterapi

Att utnyttja kroppens immunförsvar mot cancerceller är ett område där utvecklingen gått starkt framåt, och idag har flera effektiva immunterapeutiska behandlingar nått patienterna. När det gäller pankreascancer anses dock immunterapi sällan eller aldrig fungera, men forskargruppen vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har resultat som kanske kan möjliggöra mer effektiv immunterapi även vid denna cancerform.

– Vi har preliminära data från våra experimentella försök att patientens egna T-celler kan vara effektiva mot pankreastumörer om de stimuleras på rätt sätt. Att kunna fortsätta med dessa studier och sedan få starta tidiga kliniska studier är både intressant och spännande, säger Peter Naredi.

Det första större anslaget

Ett flertal forskare krävs för att kunna driva projektet, och Peter Naredi konstaterar att bidraget från Sjöbergsstiftelsen betyder mycket. Från avdelningen för kirurgi ingår även forskarna Lisa Nilsson, Johan Bourghardt Fagman, Cecilia Engström och Caroline Vilhav och från avdelningen för onkologi deltar Changyan Chen, Daniel Giglio och Lars Ny.

– Det krävs mycket resurser och mångas insatser för att systematisk kunna samla pankreascancervävnad vid operation och sedan få denna att växa i en så kallad pdx-modell. Kostnaderna för de försök och analyser vi gör är höga och de läkemedel vi kommer att använda i de kliniska studierna är mycket dyra. Sjöbergstiftelsens anslag är det första större anslag vi fått och kan delfinansiera projektet, säger Peter Naredi.

Cellgiftsbehandling först

Även det projekt som Svein Olav Bratlie är huvudsökande för, och som får tre miljoner kronor från Sjöbergsstiftelsen, handlar om cancer i bukspottkörteln. Efter bedömning i multidisciplinär terapikonferens bedöms idag drygt var tredje patient vara kandidat för kurativt syftande behandling. Behandlingen innebär först kirurgi, där tumörer opereras bort, och därefter en kompletterande cellgiftsbehandling. Kirurgin kan dock leda till komplikationer, som innebär att patienterna inte får den cellgiftsbehandling som planerats, och uppemot 15 till 20 procent av de patienter som opererats drabbas av återfall inom ett år.

Projektet handlar om studien NorPACT-1 (Nordic Pancreatic Cancer Trial), som är en klinisk internationell multicenter behandlinsgstudie. I studien utvärderar forskarna om cellgiftsbehandling given före kirurgin gör att fler patienter slipper tidigt återfall. Patienterna kommer att lottas till att först få cellgiftsbehandling och därefter kirurgi, eller kirurgi direkt. 

Svein-Olav Bratlie

– Vi tror att strategin med cellgift inför kirurgi leder till att fler patienter får den tänkta kombinationsbehandlingen, och att förbehandling med cellgifter slår ut eventuella mikrometastaser vilket i sig skulle minska risk för tidigt återfall i sjukdomen, säger Svein Olav Bratlie och fortsätter:

– I NorPACT-1 önskar vi studera om vi ser en överlevnadsvisnst vid att ge cellgift inför istället för efter kirurgi. Det generösa bidraget från Sjöbergstiftelsen hjälper oss att genomföra den svenska delen av denna viktiga och efterfrågade studie.

Framtida skräddarsydd behandling

Behandlingsstudien ger också en unik tillgång till ett patientunderlag som gör det möjligt att studera blod och tumörvävnad. 

– Med bidraget från Sjöbergstiftelsen kan vi nu, via vårt upparbetade nätverk och genom translationell forskning, få svar på frågor om vilka faktorer i tumören som påverkas av given cellgiftsbehandling. I experimentella modeller och i cellodling kan vi försöka få fram unika tumöruttryck som sedan kan leda oss på vägen mot en skräddarsydd onkologisk systembehandling för den unika drabbade cancerpatienten.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, bukspottskörteln, cancer, Cancerforskning, institutionen för kliniska vetenskaper, kirurgi, Klinisk forskning, NorPACT-1, onkologi, pankreas, Sjöbergstiftelsen, translationell forskning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor