Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Varje år drabbas cirka 1600 personer i Sverige av cancer i bukspottskörteln. Nu ger Sjöbergsstiftelsen bidrag till två forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, som båda kan bidra till att behandlingarna för cancerformen blir bättre. Bilden kommer från bildbyrån iStock.

Totalt nio miljoner kronor från Sjöbergsstiftelsen till cancerforskning vid Sahlgrenska akademin

18 januari, 2019

BIDRAG. Sjöbergsstiftelsen har nyligen beslutat att stödja två grupper inom cancerforskning vid Sahlgrenska akademin med totalt nio miljoner kronor. Störst bidrag får en studie som kan öppna för användningen av immunterapi som behandling mot cancer i bukspottskörteln.

Peter Naredi är huvudsökande för det ena projektet, som får sex miljoner kronor från Sjöbergsstiftelsen. Projektet är translationellt, och handlar om att förbättra diagnostik och behandling av patienter med bukspottkörtelcancer. Idag har de flesta patienter med avancerad pankreascancer ingen eller liten nytta av medicinsk tumörbehandling, och i laboratoriet hoppas forskarna kunna identifiera vilken behandling som fungerar på patientens tumör, vilket sedan förhoppningsvis ska komma patienten till nytta i kliniska studier. Vid återfall kan då denna behandling komma att ges till patienten i kliniska studier. Det andra syftet i projektet är att kunna identifiera tumörmarkörer i blod från personer med förstadier eller tidigt stadie av pankreascancer.

Immunstimulerande behandling

Peter Naredi. Foto: Johan Wingborg.

– I kliniken samlar vi blodprover och tumörvävnad i samband med att vi opererar bort tumörer. Blodproverna använder vi för att identifiera tumörmarkörer. Tumörvävnaden används för att bygga upp en så kallad pdx-biobank hos möss med pankreascancer, berättar Peter Naredi, och fortsätter:

– Vi gör genetiska analyser av cancercellerna och cellerna odlas också för tester av nya läkemedelssubstanser. Hos mössen med pankreascancer från olika patienter testar vi om de har förmåga att svara på immunstimulerande behandling. Dessa försök gör att vi planerar för kliniska studier med riktad cancerbehandling till de patienter som får återfall av sin cancer.

Öppnar för immunterapi

Att utnyttja kroppens immunförsvar mot cancerceller är ett område där utvecklingen gått starkt framåt, och idag har flera effektiva immunterapeutiska behandlingar nått patienterna. När det gäller pankreascancer anses dock immunterapi sällan eller aldrig fungera, men forskargruppen vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har resultat som kanske kan möjliggöra mer effektiv immunterapi även vid denna cancerform.

– Vi har preliminära data från våra experimentella försök att patientens egna T-celler kan vara effektiva mot pankreastumörer om de stimuleras på rätt sätt. Att kunna fortsätta med dessa studier och sedan få starta tidiga kliniska studier är både intressant och spännande, säger Peter Naredi.

Det första större anslaget

Ett flertal forskare krävs för att kunna driva projektet, och Peter Naredi konstaterar att bidraget från Sjöbergsstiftelsen betyder mycket. Från avdelningen för kirurgi ingår även forskarna Lisa Nilsson, Johan Bourghardt Fagman, Cecilia Engström och Caroline Vilhav och från avdelningen för onkologi deltar Changyan Chen, Daniel Giglio och Lars Ny.

– Det krävs mycket resurser och mångas insatser för att systematisk kunna samla pankreascancervävnad vid operation och sedan få denna att växa i en så kallad pdx-modell. Kostnaderna för de försök och analyser vi gör är höga och de läkemedel vi kommer att använda i de kliniska studierna är mycket dyra. Sjöbergstiftelsens anslag är det första större anslag vi fått och kan delfinansiera projektet, säger Peter Naredi.

Cellgiftsbehandling först

Även det projekt som Svein Olav Bratlie är huvudsökande för, och som får tre miljoner kronor från Sjöbergsstiftelsen, handlar om cancer i bukspottkörteln. Efter bedömning i multidisciplinär terapikonferens bedöms idag drygt var tredje patient vara kandidat för kurativt syftande behandling. Behandlingen innebär först kirurgi, där tumörer opereras bort, och därefter en kompletterande cellgiftsbehandling. Kirurgin kan dock leda till komplikationer, som innebär att patienterna inte får den cellgiftsbehandling som planerats, och uppemot 15 till 20 procent av de patienter som opererats drabbas av återfall inom ett år.

Projektet handlar om studien NorPACT-1 (Nordic Pancreatic Cancer Trial), som är en klinisk internationell multicenter behandlinsgstudie. I studien utvärderar forskarna om cellgiftsbehandling given före kirurgin gör att fler patienter slipper tidigt återfall. Patienterna kommer att lottas till att först få cellgiftsbehandling och därefter kirurgi, eller kirurgi direkt. 

Svein-Olav Bratlie

– Vi tror att strategin med cellgift inför kirurgi leder till att fler patienter får den tänkta kombinationsbehandlingen, och att förbehandling med cellgifter slår ut eventuella mikrometastaser vilket i sig skulle minska risk för tidigt återfall i sjukdomen, säger Svein Olav Bratlie och fortsätter:

– I NorPACT-1 önskar vi studera om vi ser en överlevnadsvisnst vid att ge cellgift inför istället för efter kirurgi. Det generösa bidraget från Sjöbergstiftelsen hjälper oss att genomföra den svenska delen av denna viktiga och efterfrågade studie.

Framtida skräddarsydd behandling

Behandlingsstudien ger också en unik tillgång till ett patientunderlag som gör det möjligt att studera blod och tumörvävnad. 

– Med bidraget från Sjöbergstiftelsen kan vi nu, via vårt upparbetade nätverk och genom translationell forskning, få svar på frågor om vilka faktorer i tumören som påverkas av given cellgiftsbehandling. I experimentella modeller och i cellodling kan vi försöka få fram unika tumöruttryck som sedan kan leda oss på vägen mot en skräddarsydd onkologisk systembehandling för den unika drabbade cancerpatienten.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, bukspottskörteln, cancer, Cancerforskning, institutionen för kliniska vetenskaper, kirurgi, Klinisk forskning, NorPACT-1, onkologi, pankreas, Sjöbergstiftelsen, translationell forskning

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED FEB 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Läkemedel i kombination med livsstilsförändringar tycks positivt vid prediabetes

20 mars, 2023

NY STUDIE. En intensiv behandling som kombinerar läkemedel med livsstilsförändringar kan eventuellt motverka flera negativa sjukdomsprocesser för … [Read More...]

Regeringen tillsätter särskild utredning om ALF-avtalet

20 mars, 2023

UTREDNING. Konkurrenskraftig klinisk forskning är ett av målen för regeringen när de nu ger en särskild utredare uppdrag att utreda ALF-avtalet. U … [Read More...]

Njurforskning uppmärksammades med samtal på Kungliga Slottet

17 mars, 2023

SAMVERKAN. Professor Jenny Nyström var en av fyra njurforskare som nyligen bjöds in till Kungliga Slottet, där Prins Daniel fick ta del av nya fo … [Read More...]

Viktigt att beakta sociala och socioekonomiska aspekter i behandling av epilepsi

17 mars, 2023

AVHANDLING. Epilepsi är en grupp diagnoser av störningar i hjärnan som ger återkommande epileptiska anfall. Anfallen kan bestå av exempelvis medv … [Read More...]

För alla forskare – webbaserad utbildning om forskningsetik

16 mars, 2023

FORSKNINGSETIK. De sju medicinska fakulteterna i landet har gemensamt tagit fram en webbaserad utbildning om forskningsetik på engelska. … [Read More...]

Även lite alkohol kan vara skadligt för blodtryck och hjärta

15 mars, 2023

FORSKNINGSRAPPORT. En ny rapport av en internationell forskargrupp om alkoholens betydelse för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom visar på enba … [Read More...]

Val av dekan och prodekan – nu kan du nominera kandidater

14 mars, 2023

DEKANVAL. Sahlgrenska akademins valberedning bjuder nu in alla anställda att nominera kandidater till uppdragen som dekan och prodekan för m … [Read More...]

Christopher Gillberg och Svenny Kopp prisas för artikel om adhd hos kvinnor

14 mars, 2023

UTMÄRKELSE. Christopher Gillberg och Svenny Kopp, båda knutna till Gillbergcentrum vid Göteborgs universitet, har tagit emot priset för 2022 års b … [Read More...]

Nominera till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2023 – senast den 5 maj

13 mars, 2023

NOMINERA. Har du lärare i din närhet som utvecklat och genomfört en framgångsrik och innovativ pedagogisk idé i undervisningen? Eller en eller fle … [Read More...]

Lyckad dag för forskning i primär och nära vård

13 mars, 2023

SAMVERKAN. För första gången ordnade Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet och Regionhälsans FoUUI-organisation … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor