INIGNING. På eftermiddagen den 17 januari invigs Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum (KAT) på Medicinareberget i Göteborg. Centrumet har byggts upp i samverkan av Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det är det första i sitt slag i Sverige där man använder donerade kroppar både till anatomiundervisning för studenter och färdighetsträning med wetlab-kurser för kirurger.
Många studier har visat att sådan träning ger bättre kirurgiska resultat, och därmed en ökad patientsäkerhet.

– I våra grannländer har man liknande centrum sedan länge och vi har bland annat inspirerats av verksamheten vid Panum-institutet i Köpenhamn, som även kommer att presenteras under vår invigning. Deras verksamhet, liksom vår, bygger på frivilliga helkroppsdonationer från allmänheten, där enskilda individer känner en vilja att göra nytta för medicinsk forskning, för utbildningen av läkarstudenter och den kirurgiska träningen av läkare, säger Margareta Berg, ortoped och kurssamordnare för KAT.
Vetenskaplig validering
Invigningen sker i kombination med ett halvdagsseminarium, där kommer man bland annat kommer presentera juridiken och etiken bakom helkroppsdonationer. Det kommer också finns möjlighet till diskussion i slutet av eftermiddagens program*.
– Vi arbetar också med att skapa en tvärvetenskaplig forskningsgrupp, som fokuserar på att vetenskapligt validera metoder för manuell kirurgisk träning. Denna typ av övergripande forskning engagerar även den Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och olika kliniska forskare inom alla kirurgiska specialiteter, säger professor Magnus Braide, institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin.
Magnus Braide är föreståndare för KAT och den som är ansvarig från Göteborgs universitet, medan FoU-chefen Anna Nilsdotter är den ansvariga från Sahlgrenska Universitetssjukhusets sida. Grundavtalet för KAT innebär för närvarande att kliniker inom Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan organisera kurser, och att Göteborgs universitet står för lokaler och preparat.
Men redan i augusti 2018 påbörjades verksamheten, då arrangerades kurs åt Karolinska sjukhuset och Svensk Kirurgisk Förening.
Halvdagsseminarium*
Tid: kl 13.00-16.30 i hörsal Ivan Östholm, Medicinaregatan 131, där bland annat professor Henrik Malchau, Sahlgrenska universitetssjukhuset, professor Jörgen Tranum-Jensen, Köpenhamns universitet, dekanus Agneta Holmäng, Göteborgs universitet, doktor Fredrika Lagergren-Wahlin, vicerektor för samverkan, Göteborgs universitet, professor Magnus Braide och Dr Margareta Berg kommer att prata.
Anmälan till invigningen mailas till lovisa.schmidt@gu.se (OSA 181220, men det går fortfarande att anmäla sig)
TEXT: SUSANNE LJ WESTERGREN