BIDRAG. Som medsökande i ett europeiskt forskningssamarbete får Stina Simonsson nu drygt 5 miljoner kronor till sin forskning. Hon är en av tio forskningspartners i det stora projektet, som går ut på att hitta nya sätt att behandla knäskador med hjälp av nya avancerade tekniker.
Det stora EU-projektet kallas RESTORE. Projektet får drygt fem och en halv miljoner Euro under de tre och ett halvt år som det förväntas pågå. Projektet koordineras av ett forskarlag i Porto, Portugal. Dessutom deltar forskare från Finland, Tyskalnd, Island, Spanien, Norge, Italien och Sverige.
Stina Simonsson, som är docent i cellbiologi vid Göteborgs universitet och som leder den svenska delen av projektet, får drygt fem miljoner kronor av EU-medlen.
– Jag var inbjuden att hålla ett fördrag i Lissabon i Portugal, och blev då tillfrågad om jag ville samarbeta, säger Stina Simonsson, som är expert inom bioprintning av broskvävnad i 3D med stamceller:
– Vi arbetar bland annat med minimodellsystem, där vi försöker göra knän i provrör, som vi sedan kan använda för att screena för olika substanser, som exempelvis läkemedel, och även för att studera sjukdomsmekanismer.
Printade stamceller
Förra året fick Stina Simonssons forskarlag ett genombrott, när de lyckades skapa broskvävnad genom att skriva ut stamceller med en 3D-printer. Inte nog med att stamcellerna överlevde att skrivas ut på det sättet; dessutom förökade sig cellerna och differentierade till brosk i den utskrivna strukturen. Forskningen genomfördes i samarbete med kollegor på Chalmers och forskare inom ortopedi i Kungsbacka.
– I en inte alltför avlägsen framtid skulle vi kunna använda 3D-printer för att ta fram brosk baserat på egna, backade stamceller, för att laga broskskador, eller använda som en behandling vid artros, som innebär att brosk i leder degenereras och bryts ned, tror Stina Simonsson.
De knäsjukdomar som Stina och det europeiska konsortiet siktar in sig på att hitta nya behandlingar för är mycket vanliga. Av alla svenskar över 45 drabbas en av fyra av artros i någon grad.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: BILDBYRÅN ISTOCK / PORTRÄTTBILD MALIN ARNESSON
Lars Kölby skriver
Grattis Stina!