HÅLLBAR UTVECKLING. Roddbåtar för minskade utsläpp och ökad hälsa, inspiration till mer vegetarisk kost och sammanträdesrum för ”gröna möten”. Det är tre av sammanlagt sexton projekt som får pengar frånGU:s interna klimatfond för att minska universitetets klimatpåverkan. Biomedicinska biblioteket får pengar för att inrätta ett sammanträdesrum för videokonferensmöten.
För att balansera anställdas koldioxidutsläpp från tjänsteresor med flyg klimatkompenserar universitetet i GU:s interna klimatfond. Varje år kan anställda och studenter söka medel ur fonden för projekt som minskar utsläpp av växthusgaser från universitetets verksamhet. Det kan handla om direkta åtgärder som projekt för energieffektivisering eller resfria möten, men också informationsspridning eller tillämpning av forskning.
Fler mätningar trots färre exkursioner med båt
I år får 16 projekt dela på 1,7 miljoner kronor. Mest pengar, drygt 364 000 kronor, får Louise Biddle, forskare vid institutionen för marina vetenskaper, för att köpa in ett mätinstrument som kan observera hur tjockleken på Antarktis havsis förändras över tid. I vanliga fall krävs det att personal landsätts på isen för att få samma information.
– Under en typisk forskningsresa kan det bara ge en handfull mätningar längst fartygets rutt, vilket både tar mycket tid och bränsle i anspråk. Att placera ut en boj som kan mäta isens tjocklek går snabbt. Den kommer att kunna användas tills havsisen har smält bort helt och skickar hem information till Sverige varje timma, säger Louise Biddle.
Beroendet av marina forskningsresor för att samla information kommer att minska, samtidigt som insamlad data kan användas för att tekniskt förbättra fjärranalysen som uppskattar isens tjocklek.
– I förlängningen kan det leda till ett kraftigt minskat antal skeppsbaserade observationer, vilket kommer att spara massor av bränsle.
Gröna möten sparar tid och miljö
Tjärnö Marina laboratorium får pengar att köpa in roddbåtar som både ska bidra till att minska utsläpp och öka personalens hälsa. Sahlgrenska Academy Students for Sustainability får medel för stadsnära odling och Biomedicinska biblioteket får pengar för att inrätta ett sammanträdesrum för videokonferensmöten.
– Förutom själva miljöaspekten, att vi minskar vårt resande, är det en möjlighet för oss att minska restider. Eftersom UB är utspritt över hela stan kan gröna möten spara mycket tid. Nationellt har vi också samarbeten med andra universitetsbibliotek och även om vi alltid åker tåg är det här ytterligare en vinst, säger Ellika Riise, biträdande bibliotekschef vid Biomedicinska biblioteket.
Här kan du läsa listan över alla ansökningar som beviljas medel: https://gubox.box.com/s/xmuml97bbhm765t7fsmbyraaiwvp6gye
TEXT: CALLE BJÖRNED