BYGGNATION. På uppdrag av Akademiska Hus har arkitektbyrån Kanozi nu tagit fram bilder som visar hur fasaden på den nya byggnaden Naturvetenskap Life kan se ut. Samtidigt fortsätter det förberedande arbetet på bergsknallen där byggnaden ska stå.
År 2023 ska enligt planen tre naturvetenskapliga institutioner flytta ihop i Naturvetenskap Life, som ett viktigt steg i universitetets strategi att samla livsvetenskaper på Medicinareberget. Under hösten har dessa institutioner kartlagt sina behov, och behoven har nu omsatts till rumsbildningar i den nya byggnaden. Alla planer och skisser har skickats över till Akademiska Hus för vidare projektering. Systemhandlingen, som förväntas vara klar före sommaren, kommer bland annat att innehålla ritningar, rumsbeskrivningar, och tekniska lösningar. Detta underlag behövs för att kunna kalkylera en hyreskostnad.
Minimerar påverkan
För att hålla tidsplanen har de förberedande markarbetena inletts. I januari bjuds medarbetare in till ett öppet möte på Wallenberg konferenscenter om det fortsatta arbetet på byggplatsen, där en expert som arbetar för Akademiska Hus bland annat kommer att beskriva hur det inledande sprängarbetet ska genomföras för att minimera påverkan för forskningen. Tidslinjer för sprängningar kommer att presenteras i början av nästa år. Enligt Charlotte Odbratt, projektledare för Akademiska Hus, har det avsatts extra tid för att sprängningarna ska kunna genomföras försiktigt och påverka intilliggande verksamheter så lite som möjligt.
– Vi har varit extra måna om att rekrytera maskinister och sprängare som har förståelse för att det finns känslig verksamhet intill, och som är experter på att arbeta på ett sådant sätt att vibrationer och andra störningar minimeras. Jag har själv mycket stort förtroende för de personer som genomför sprängningar och annat markarbete.
Staket skyddar gående
Entreprenören Skanska arbetar med att inhägna byggområdet. För att öka säkerheten för gående i området kommer det att sättas upp skyltar och staket med reflexer. En provisorisk väg från korsningen vid Wallenberg konferenscenter upp mot byggplatsen har anlagts, för att möjliggöra transporter. Arbetet med att avtäcka berget med hjälp av grävmaskin fortsätter, och träd och sly körs bort.
Den nya anläggningen för fjärrkyla hade behövts byggas på Medicinareberget under alla omständigheter, och är alltså helt oberoende av projektet Naturvetenskap Life. Denna nya kylanläggning är nu så gott som klar, och arbetet med att riva den gamla kylanläggningen och dess kulvert är igång. Nedmonteringen görs bit för bit, för att minska risken för störningar.
Känsliga vibrationsmätare
För att ha kontinuerlig kontroll på störningar som kan påverka känsliga instrument har lokaler i Medicinarelängan utrustats med vibrationsmätare, som larmar långt under gränsvärdena. Mätarna signalerar redan om vibrationerna når hälften av de nivåer som de allra känsligaste instrumenten tål.
– Om vibrationsmätarna signalerar upphör allt arbete på berget, så att vi kan undersöka vad det är som orsakar vibrationerna, och vad vi kan göra för att minska dessa, säger Charlotte Odbratt.
Så kan det se ut
Vid det senaste styrgruppsmötet för Naturvetenskap Life presenterades också skisser på fasad och våningar. Skisserna ska ingå i den systemhandling som ska bli klar före sommaren. Bilderna är framtagna av Arkitektbyrån Kanozi på Akademiska Hus.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
Stina Lassesson skriver
Solpaneler på taket?
Elin Lindström Claessen skriver
Hej Stina! Tydligen är det faktiskt så att det är tanken att det ska finnas solpaneler, men enligt projektledaren på Naturvetenskapliga Fakulteten är det ännu för tidigt att säga mer exakt hur dessa ska se ut.
/Elin – red.
Eva Jennische skriver
Är det verkligen nödvändigt att skövla all vacker natur på Medicinareberget för detta bygge?
En gigantisk grävskopa håller nu på att förstöra allt i dess väg:
Helen Easterling skriver
Byggnaden uppförs för att skapa en ny forsknings- och utbildningsmiljö för delar av den Naturvetenskapliga fakulteten. Den specifika platsen för huset valdes för att skapa närhet till andra av universitetets verksamheter och därigenom möjliggöra synergier mellan dem. Som vid alla större byggprojekt görs kompromisser när det gäller kringliggande natur. Så mycket grönska som är möjligt kommer att bevaras under uppförandet av huset.
/Helen (kommunikatör Byggprojektet)
Elin Lindström Claessen skriver
Hej Eva! Tack för din fråga. Vi vidarebefordrar den till vår frågeadress medicinareberget@gu.se, så att du kan få svar!
Jag önskar dig en trevlig jul!
/Elin – red.