FORSKNING. Nu är andra omgången av styrelsens strategiska satsning Sahlgrenska Visiting Professorship öppen för nominering. En av dem som rekryterades inom programmet förra året är professor Sören Paludan, en världsledande expert inom medfödd anti-viral immunitet i danska Århus. Att knyta honom till Göteborg har hittills infriat alla förhoppningar, menar hans värd i Göteborg, professor Kristina Eriksson.
I augusti 2017 stod det klart att Sahlgrenska akademin knöt fem internationellt framgångsrika forskningsledare till sig som gästprofessorer, däribland Sören Riis Paludan, professor vid Århus universitet. Det var Kristina Eriksson, professor i viral immunpatogenes vid institutionen för medicin, som tog initiativet att bjuda in honom. Hon konstaterar att det ökade samarbetet med Sören är ett vitaliserande tillskott för forskningen inom herpes, virologi och immunologi vid Göteborgs universitet:
– Sören är en oerhört begåvad och kreativ forskare, och det är väldigt inspirerande att samarbeta med honom. De kliniska samarbeten, och de patientprover och reagenser som vi kan erbjuda här på Sahlgrenska akademin är i sin tur bra komplement för hans translationella forskning.
Tid att hitta samarbeten
Eftersom Sören är anställd på 20 procent vid Göteborgs universitet kunde han vara huvudsökande för ett VR-projekt, som han också fick 6,3 miljoner till i höstens bidragsbeslut från Vetenskapsrådet. I projektet ska de försöka identifiera nya antivirala restriktionsfaktorer i centrala nervsystemet, och det involverar forskare från tre av Sahlgrenska akademins institutioner – förutom medicin även biomedicin samt neurovetenskap och fysiologi.
Under Sörens första år som gästprofessor har mycket tid används för att lyssna in varandra och att skapa nya samarbeten. Tidigt i våras bjöd Kristina tillsammans med professor Tomas Bergström vid avdelningen för infektionssjukdomar in till ett symposium om infektion och inflammation i centrala nervsystemet, där Sören och forskare från tre av Sahlgrenska akademins institutioner fick insyn i varandras forskning.
– Det var ett mycket lyckat symposium. Jag fick en tydligare bild av den palett av forskning som anknyter till min egen forskning, och hur våra metoder och våra material kompletterar varandra, säger Sören.
Symposiet blev startskottet för ett intensivt arbete att etablera de samarbeten, som var grunden för det VR-projekt som hela tiden ingått i planen, sedan institutionen för medicins dåvarande prefekt Hans Carlsten nominerade Sören som gästprofessor inom Sahlgrenska Visting Professors i början av 2017.
Det tidiga infektionssvaret
Sörens forskning handlar om det medfödda immunsystemet, som utnyttjar speciella receptorer för att känna igen infektioner och starta antivirala immunreaktioner. När kroppen infekteras av virus är de signalmolekyler som kallas typ I-interferoner särskilt betydelsefulla, men denna typ av signalmolekyler kan också vara skadliga, eftersom de visats kunna driva på utvecklingen av autoimmuna sjukdomar.
– Vi försöker förstå mekanismerna som är inblandade i både den immunitet som är beroende av interferon och den antivirala immunitet som inte är det, och även interaktionerna mellan dessa aktiviteter. Vi har nyligen bland annat identifierat två tidigare okända mekanismer som ingår i det larmsystem som celler använder för att upptäcka infektion, vilket är helt nya upptäckter som vi nu arbetar vidare med, berättar Sören när jag frågar honom om hans forskning i Århus.
Ett mångårigt samarbete
Kristina och Sören har samarbetat i 15 år.
– Jag hade fått veta att Kristina arbetade med en intressant musmodell för en specifik infektion och som jag ville använda i ett av mina projekt. Jag skickade över en doktorand till Göteborg som kunde lära sig modellen, och sedan dess har vårt samarbete fortsatt, berättar Sören, som nu kommer till Göteborg någon gång i månaden:
– Mycket av vårt samarbete sker på distans, så jag är inte på plats i Göteborg 20 procent av min tid. Men med det nya direktflyget mellan Århus och Göteborg är det faktiskt enklare för mig att ta mig hit än till Köpenhamn. I morse tog det tre timmar, från dörr till dörr!
Prefekten nominerar
Just nu pågår den andra ansökningsomgången av Sahlgrenska akademins gästprofessorsprogram. Sista nomineringsdag är den 15 februari, 2019. Programmet har en hög ambitionsnivå, som kräver en aktiv rekryteringsprocess. Den officiella nomineringen görs av prefekt. Här kan du läsa mer om programmet: https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/samverkan-internationellt-samarbete/internationell-samarbete/sahlgrenska-visiting-professorship
Här kan du läsa mer om Sören Riis Paludans grupp vid Århus universitet, Danmark: http://www.paludanlab.dk/
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN