PRIS. Patrik Rorsman, professor i cellulär endokrinologi vid Göteborgs universitet, är en av två mottagare av årets Nordiska Medicinpris. Han får priset för sina grundläggande studier om cellulär och molekylär reglering av hormonproduktion av olika celler i bukspottkörteln, och för att han klargjort hur dessa celler reagerar på förändringar av blodsockerkoncentration.
I år går det Nordiska Medicinpriset alltså till Patrik Rorsman vid Göteborgs universitet, och även till Juleen R. Zierath vid Karolinska Institutet och vid Köpenhamns universitet. Styrelsen för det Nordiska Medicinpriset skriver i sin motivering att de båda bedriver ”internationellt ledande forskning om diabetes som skapat en omfattande vetenskaplig bas rörande grundläggande mekanismer bakom uppkomst av diabetes, vilket skapat förutsättningar för nya behandlingsmöjligheter vid denna sjukdom.”
Många – och unga – medarbetare
Efter en längre period utomlands är Patrik Rorsman sedan fyra år tillbaka i Göteborg. Här leder han arbetet vid enheten för metabol fysiologi, där omkring 25 personer i studerar metabolism ur olika aspekter.
– Vetenskap är väldigt mycket ett lagarbete, och det är trevligt att vårt arbete uppmärksammas. Jag hoppas att mina medarbetare verkligen känner att de har en del av priset, säger Patrik Rorsman som tänker fira genom att ta med kollegorna på lunch.
Forskarna inom metabol fysiologi är framgångsrika både när det gäller att föra sin forskning framåt och att attrahera externa bidrag. Det stora VR-anslag som gjorde det möjligt för Patrik Rorsman att komma tillbaka till Göteborg har han i hög utsträckning satsat på de yngre forskarna i gruppen, som sedan dess fått egna stora bidrag både från Vetenskapsrådet och Wallenberg Center för Molekylär och Translationell Medicin (WCMTM).
– Vår forskargrupp är påfallande ung och internationell. Just ungdomen bidrar faktiskt till att man känner sig lite yngre själv, vilket man kan behöva nu när man närmar sig 60-årsdagen!
Olika cellsystem
Tillsammans undersöker de metabolism ur olika aspekter, från fettväv via insulinproducerande celler till hur känslan av hunger och mättnad regleras i hjärnan.
– Just det att vi arbetar med olika cellsystem är stimulerande. Diabetes är en sjukdom som påverkar alla vävnader i kroppen, och genom att fokuserar på ett cellslag riskerar man att förlora helhetsbilden, säger Patrik Rorsman.
Under mer än 30 år har han arbetat med de olika cellslagen i de langerhanska öarna, och då inte bara de celler som producerar insulin, utan även på celler som kallas alfa- och delta-celler, de som producerar glukagon och somatostatin.
– De senare cellerna är särskilt intressanta, eftersom de mer och mer framstår som en viktig regulator av de langerhanska öarna, och eftersom de kanske kan påverkas av mediciner på ett sätt som kanske kan förbättra behandlingen av diabetiker, funderar han.
Den stora nöten inom diabetesforskningen i ett större perspektiv är, paradoxalt nog, att definiera vad diabetes är:
– Det har nyligen framkommit rapporterats av våra kollegor och vänner i Malmö att diabetes utgörs av fem undergrupper som kan och bör behandlas på olika sätt. Varje undergrupp kanske behöver olika mediciner, men det ar inte något som undersökts speciellt mycket tidigare. Vi försöker dra vårt strå till denna stack, säger Patrik Rorsman.
Ett av Nordens största medicinpriser
Den andra pristagaren, professor Juleen R. Zierath, får priset för sina translationella studier om cellulära och molekylära mekanismer bakom utveckling av insulinresistens vid diabetes typ 2, samt för klarläggande av molekylära mekanismer bakom positiva effekter av fysisk träning på glukosmetabolism och genuttryck i skelettmuskulatur.
Nordiska medicinpriset delas ut årligen av Stiftelsen för Nordiska Medicinpriset i samarbete med Folksam. Det är ett av Nordens största medicinpriser. Prissumman är 750 000 kronor, som delas mellan de båda pristagarna. Pristagare utses efter ett omfattande nomineringsförfarande där de medicinska fakulteterna vid universiteten i Norden inbjuds att föreslå pristagare. Prisutdelning kommer ske i slutet av januari i Stockholm.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN