BIDRAG. Professorerna Henrik Zetterberg och Staffan I. Lindberg vid Göteborgs universitet får ytterligare fem års finansiering genom karriärprogrammet Wallenberg Academy Fellows. Anslaget uppgår till 8,75 miljoner kronor per forskare.
Staffan I. Lindberg och Henrik Zetterberg utnämndes till forskare inom programmet Wallenberg Academy Fellows för fem år sedan. Programmet finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och stödjer några av landets – och världens – mest lovande, unga forskare inom medicin, naturvetenskap, teknik, humaniora och samhällsvetenskap.
Det femåriga anslaget, på mellan 5 och 14 miljoner kronor, ger unga forskare en möjlighet att etablera sig i forskningskonkurrensen. Efter den första periodens slut har forskarna möjlighet att söka stöd för ytterligare fem års finansiering. Och det är det som Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap, och Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, nu har fått.
Mer kunskap om Alzheimers
Henrik Zetterberg har inom ramen för programmet undersökt en ny hypotes till varför människor får Alzheimers. Med hjälp av en rad olika metoder, och genom internationella samarbeten, har han detaljstuderat hur utfällningar i hjärnan som förknippas med sjukdomen, ett slags plack, förändras under sjukdomsförloppet och hur hjärnans egna immunceller, mikroglia, reagerar på dessa förändringar.
– Vi har visat att beta-amyloid börjar ansamla sig väldigt tidigt i sjukdomsförloppet, mellan tio eller tjugo år innan man blir dement. Man skulle då kunna tro att beta-amyloidförändringarna inte är så viktiga, om man kan leva med dem i många år utan att de orsakar skada, men så är det inte. Om man har sådana förändringar löper man en kraftigt ökad risk att få Alzheimers sjukdom, men det kan dröja många år innan det blir kliniskt tydligt.
Resultaten talar alltså för att placken uppstår mycket tidigt i sjukdomsförloppet, att de i början är inte är skadliga men att de med tiden övergår till en mer toxisk form, får mer spjälkade och modifierade amyloid-peptider, som är ett protein i placken. Forskningen pekar också på att uppkomsten av sådana förändringar samvarierar med överaktivering av mikroglia och nervcellsskada.
− Under de kommande åren kommer vi att utveckla känsliga blodtester för Alzheimers sjukdom och andra hjärnsjukdomar. Vår förhoppning är att dessa kommer att underlätta utredningen av patienter med misstänkt demenssjukdom, och även göra det lättare att genomföra kliniska prövningar av nya läkemedel, säger Henrik Zetterberg.
Olika aspekter av demokrati
Som Wallenberg Academy Fellow har Staffan I. Lindberg som en av fem forskningsledare drivit det världsomspännande programmet Varieties of Democracy (V-Dem) vidare. Han har varit med och byggt upp V-Deminstitutet vid Göteborgs universitet vilket nu är institutets internationella huvudkvarter.
− Vi har också byggt en avancerad forskningsinfrastruktur där en gigantisk databas för demokratisforskning genereras. Med hjälp av den utforskas olika förklaringar till hur varianter på demokrati formas och förändras. Det nya Wallenberg Academy Fellows-anslaget gör att jag kan samla in ytterligare data och sätta samman ännu ett forskningsteam kring demokratisk tillbakagång och auktoritära regimer, säger Staffan I. Lindberg.