DEBATT. Den ensamkommande barn och unga som lever i Sverige är en synnerligen sårbar och utsatt grupp. Aktuell forskning visar att över 80 procent av dem upplevt livshotande händelser och att risken för självmord är tiofaldigad. I en debattartikel i Sydsvenskan skriver Henry Ascher, Åsa Backlund, Titti Mattsson och Christian Munthe att de insatser som ges för att stötta dessa barn och unga inte matchar det stöd som forskningen säger att de behöver.
De fyra debattörerna skriver i Sydsvenskan att situationen för ensamkommande förändrats sedan 2016, där de tidigare permanenta upphållstillstånden ersatts av tillfälliga och familjeåterförening blivit undantag. De skriver att de ensamkommande barnen och ungdomarna hamnar i kälm mellan statens och kommunernas ansvar, och att mottagningssystemet ofta misslyckas i sitt omhändertagande av dem.
Debattörerna är alla sakkunniga för en aktuell systematisk forskningsöversikt som presenterades av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU. Arbetet har tagit två och ett halvt år, där de sakkunniga gått igenom över 2000 abstracts. Genomgången visar att det saknas kontrollerade effektstudier av stödinsatser för gruppen. Det finns dock forskning som berör ensamkommande barns och ungas erfarenheter och upplevelser av vad som främjar och hämmar deras sociala integrering, deras psykiska och fysiska hälsa och funktionsförmåga, och i detta sitt översiktsarbete har de sakkunniga identifierat sju teman, som de delar in i tre övergripande kategorier: grundläggande säkerhet och överlevnad, svårigheter och möjligheter i vardagen och vikten av att få ihop tillvaron på ett övergripande plan.
Både Henry Ascher och Christian Munthe är professorer vid Göteborgs universitet, Åsa Backlund är disputerad forskare vid Stockholms universitet och Titti Mattsson är professor vid Lunds universitet. Deras genomgång visar att det saknas kontrollerade effektstudier av stödinsatser för de ensamkommande barnen och ungdomarna. Behovet av att stödja forskning om insatsers effekter inom detta område är därför stort.
Här kan du läsa debattartikeln i Sydsvenskan: https://www.sydsvenskan.se/2018-11-26/utvecklingen-gar-i-en-annan-riktning-an-vad-forskningen-visar-kravs-for-att-stodja-ensamkommande-barn-och-unga
Här kan du läsa en sammanfattning av forskningsöversikten Ensamkommande barn och unga – effekter, erfarenheter och upplevelser: https://gubox.box.com/s/q4pe9ytrry1i8lgzhs0tu9yhoc5mve1h
Här kan du läsa hela forskningsöversikten: https://gubox.box.com/s/4xciww9qsqi2s197qcbsgfcu0rinbyv2
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN