Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Canvas införs nästa höst – men fysioterapeuterna har redan smygstartat

23 november, 2018

UTBILDNING. Nästa höst ska Canvas införas på bred front vid Sahlgrenska akademin. På fysioterapeutprogrammet, som redan börjat använda den nya lärplattformen – ger man tummen upp.

Införandet av Canvas vid Sahlgrenska akademin har diskuterats och samordnats i en övergripande arbetsgrupp, där representanter för alla utbildningsprogram ingått och där även studenter engagerat sig i frågorna kring Canvas. Arbetsgruppen har lagt fram förslag om hur den nya lärplattformen ska införas vid fakulteten till Utbildningsrådet (UR), som beslutat att alla Sahlgrenska akademins program ska använda Canvas från hösten 2019.

Canvas ger framför allt nya möjligheter att samarbeta.

Mattias von Feilitzen

– GUL har varit lite fyrkantigt att arbeta med. Med Canvas kan studenterna samarbeta och diskutera med varandra och med lärarna på ett helt annat sätt. De kan till exempel dela och arbeta i samma dokument på plattformen och ha möten online i webkonferensverktyg som finns integrerat i Canvas, säger den pedagogiska utvecklaren Mattias von Feilitzen, som är sammankallande för Utbildningsrådets arbetsgrupp kring Canvas.
Som verktyg anses Canvas vara så enkel att det inte krävs en särskild kurs för att lära sig den. För den som vill finns det dock utbildningar om Canvas, både i nätbaserad form och som fysiska träffar.

Kurs för kurs

Canvas fokuserar bara på kurserna, och ger inte utrymme för information på programnivå som i GUL. Därför kommer den samlade informationen om programmen att göras tillgänglig i Studentportalen istället. I Canvas får varje kurs automatiskt sitt eget kursrum, baserat på Ladok, som de kursansvariga sedan fyller med innehåll. Innehållet i GUL exporteras alltså inte automatiskt över till Canvas.
– Canvas är mer tilltalande och enklare att använda. Inledningsvis kommer bytet till ett nytt system att innebära en liten arbetspuckel, men när övergången är klar kommer man snabbt att se stora fördelar med Canvas, tror Mattias von Feilitzen.

För att skapa en sammanhållen struktur för programmen får varje program välja ett av två olika alternativ, som kurserna sedan håller sig till.

Rikard Zeilon

– Studenterna ska känna igen sig när en ny kurs börjar, och inte behöva sätta sig in i hur just den här kursen använder Canvas. Det ska till exempel finnas ett enhetligt sätt som används för att kommunicera med studenterna och viktiga dokument ska finnas på samma ställe genom hela programmets kurser, säger Rikard Zeilon, utbildningshandläggare vid Sahlgrenska akademins kansli som ingår i arbetsgruppen som representant för läkarprogrammet.

Fysioterapeuterna först ut

Fysioterapeutprogrammet har kommit längst i sitt arbete att ersätta GUL med Canvas. Nu till våren körs programmets hela första termin i Canvas. Eva Holmgren, som är programansvarig, har redan börjat använda Canvas för sin egen kurs FYS105, som ligger på fysioterapeutprogrammets andra termin.

Eva Holmgren

– Vi börjar med att introducera Canvas i en kurs redan den här terminen för att skaffa oss lite administrativ erfarenhet och för att låta några studenter få prova och komma med synpunkter på upplägget. Det kommer förhoppningsvis underlätta för övriga medarbetare när lite erfarenhet finns hos en del och vi kan hjälpas åt med backup, utöver den support vi får från PIL, säger Eva.

Även den arbetsgrupp som utsetts av UR kommer att fortsätta fungera som stöd för kursansvariga och lärare i drygt två år till, tills efter det att GUL släckts ned sommaren 2020.

Översyn av kursens struktur

Den viktigaste anledningen till att fysioterapeutprogrammet väljer att införa Canvas redan efter jul är att övergången till den nya lärplattformen ska bli så smidig övergång som möjligt. Att Canvas fått goda vitsord från kollegor vid fysioterapeutprogram vid andra lärosäten där lärplattformen redan införts spelade också roll för beslutet att snabba på införandet.

Inför övergången till Canvas för kursen FYS105, som alltså redan körs i Canvas, har Eva Holmgren och hennes kollegor sett över kursens struktur, baserat på ABC-metoden för kursutveckling. Hon tycker att många av funktionerna i GUL också finns i Canvas, men i uppdaterad form:
– Canvas är lättare att arbeta i, och det är betydligt mer användarvänligt än vad GUL någonsin har varit, anser jag. Det blir också bättre för våra studenter, som får en betydligt bättre överblick av vad som sker i kursen och hur allt hänger ihop.

Här kan du läsa det förslag som beslutas i UR: https://gubox.box.com/s/btm32bwyre1p5a2dw81a74p0n94wut1a

Här kan du läsa mer om införandet av Canvas vid Göteborgs universitet: https://pil.gu.se/projekt/inca

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor