UTBILDNING. Nästa höst ska Canvas införas på bred front vid Sahlgrenska akademin. På fysioterapeutprogrammet, som redan börjat använda den nya lärplattformen – ger man tummen upp.
Införandet av Canvas vid Sahlgrenska akademin har diskuterats och samordnats i en övergripande arbetsgrupp, där representanter för alla utbildningsprogram ingått och där även studenter engagerat sig i frågorna kring Canvas. Arbetsgruppen har lagt fram förslag om hur den nya lärplattformen ska införas vid fakulteten till Utbildningsrådet (UR), som beslutat att alla Sahlgrenska akademins program ska använda Canvas från hösten 2019.
Canvas ger framför allt nya möjligheter att samarbeta.

– GUL har varit lite fyrkantigt att arbeta med. Med Canvas kan studenterna samarbeta och diskutera med varandra och med lärarna på ett helt annat sätt. De kan till exempel dela och arbeta i samma dokument på plattformen och ha möten online i webkonferensverktyg som finns integrerat i Canvas, säger den pedagogiska utvecklaren Mattias von Feilitzen, som är sammankallande för Utbildningsrådets arbetsgrupp kring Canvas.
Som verktyg anses Canvas vara så enkel att det inte krävs en särskild kurs för att lära sig den. För den som vill finns det dock utbildningar om Canvas, både i nätbaserad form och som fysiska träffar.
Kurs för kurs
Canvas fokuserar bara på kurserna, och ger inte utrymme för information på programnivå som i GUL. Därför kommer den samlade informationen om programmen att göras tillgänglig i Studentportalen istället. I Canvas får varje kurs automatiskt sitt eget kursrum, baserat på Ladok, som de kursansvariga sedan fyller med innehåll. Innehållet i GUL exporteras alltså inte automatiskt över till Canvas.
– Canvas är mer tilltalande och enklare att använda. Inledningsvis kommer bytet till ett nytt system att innebära en liten arbetspuckel, men när övergången är klar kommer man snabbt att se stora fördelar med Canvas, tror Mattias von Feilitzen.
För att skapa en sammanhållen struktur för programmen får varje program välja ett av två olika alternativ, som kurserna sedan håller sig till.

– Studenterna ska känna igen sig när en ny kurs börjar, och inte behöva sätta sig in i hur just den här kursen använder Canvas. Det ska till exempel finnas ett enhetligt sätt som används för att kommunicera med studenterna och viktiga dokument ska finnas på samma ställe genom hela programmets kurser, säger Rikard Zeilon, utbildningshandläggare vid Sahlgrenska akademins kansli som ingår i arbetsgruppen som representant för läkarprogrammet.
Fysioterapeuterna först ut
Fysioterapeutprogrammet har kommit längst i sitt arbete att ersätta GUL med Canvas. Nu till våren körs programmets hela första termin i Canvas. Eva Holmgren, som är programansvarig, har redan börjat använda Canvas för sin egen kurs FYS105, som ligger på fysioterapeutprogrammets andra termin.

– Vi börjar med att introducera Canvas i en kurs redan den här terminen för att skaffa oss lite administrativ erfarenhet och för att låta några studenter få prova och komma med synpunkter på upplägget. Det kommer förhoppningsvis underlätta för övriga medarbetare när lite erfarenhet finns hos en del och vi kan hjälpas åt med backup, utöver den support vi får från PIL, säger Eva.
Även den arbetsgrupp som utsetts av UR kommer att fortsätta fungera som stöd för kursansvariga och lärare i drygt två år till, tills efter det att GUL släckts ned sommaren 2020.
Översyn av kursens struktur
Den viktigaste anledningen till att fysioterapeutprogrammet väljer att införa Canvas redan efter jul är att övergången till den nya lärplattformen ska bli så smidig övergång som möjligt. Att Canvas fått goda vitsord från kollegor vid fysioterapeutprogram vid andra lärosäten där lärplattformen redan införts spelade också roll för beslutet att snabba på införandet.
Inför övergången till Canvas för kursen FYS105, som alltså redan körs i Canvas, har Eva Holmgren och hennes kollegor sett över kursens struktur, baserat på ABC-metoden för kursutveckling. Hon tycker att många av funktionerna i GUL också finns i Canvas, men i uppdaterad form:
– Canvas är lättare att arbeta i, och det är betydligt mer användarvänligt än vad GUL någonsin har varit, anser jag. Det blir också bättre för våra studenter, som får en betydligt bättre överblick av vad som sker i kursen och hur allt hänger ihop.
Här kan du läsa det förslag som beslutas i UR: https://gubox.box.com/s/btm32bwyre1p5a2dw81a74p0n94wut1a
Här kan du läsa mer om införandet av Canvas vid Göteborgs universitet: https://pil.gu.se/projekt/inca
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN