MEDICNIAREBERGETS FRAMTID. Sedan två månader har universitetet en projektledare på plats, med samlat ansvar för alla de byggprojekt som berör Medicinareberget.
– I större projekt är det inte ovanligt att det måste fattas beslut där olika behov måste vägas mot varandra. En viktig del av mitt uppdrag är att skapa mig en god bild av de behov som finns och söka tillmötesgå dem, säger Mats Lilja, som närmast kommer från uppdraget som projektledare för Biomedicum på Karolinska Institutet.
Mats Lilja har arbetat med olika lokalrelaterade projekt inom universitetsvärlden de senaste tjugo åren – först i Uppsala, sedan på Karolinska Institutet och nu alltså i Göteborg. Här har han och hans kollega Anna Walske båda uppdrag som ansvariga för universitetets stora byggprojekt, där Mats Lilja ansvarar för projekt som omfattar våta laboratorier, det vill säga Medicinareberget.
Han konstaterar att mötena avlöst varandra sedan september, då han började som projektledare vid universitetets centrala enhet för strategisk fastighetsutveckling. Inledningsvis fokuserar han mycket på att lyssna in var projekten står. Bland annat har han träffat ledamöter i olika styrgrupper, presenterat sig vid prefektrådet och besökt Lundberglab. Nu tycker han att han börjar få grepp om Göteborgs universitet och de aktuella projekt han ska ansvara för.
– Jämfört med KI och Uppsala är det min bild att GU är ett mer decentraliserat universitet, vilket sannolikt påverkar hur arbetet med större lokalutvecklingsprojekt fungerar, säger Mats och tillägger att han ännu inte fullt ut ser på vilket sätt den decentraliserade strukturen påverkar projekten vid GU.
Intensiv utveckling
Hela Göteborgs universitet befinner sig i en intensiv period, där flera fakulteter bedriver projekt med syfte att utveckla sina verksamheter och det planeras för ett antal separata nybyggnadsprojekt. Projekten ska ge nya rum för lärande, fler studieplatser, bättre forskningsmiljöer, utbildningslokaler för ny pedagogik, mötesplatser och att skapa trivsamma arbetsplatser som är attraktiva vid rekryteringar.
På Medicinareberget pågår flera olika projekt och arbeten i olika grupperingar parallellt. Som en första konkret uppgift har Mats Lilja tagit på sig att skapa en aktivitetsplan som på ett övergripande sätt beskriver hur dessa parallella spår rör sig framåt och går vidare i byggprocessen, och vilka beröringspunkter som uppstår mellan dem efter vägen. En viktig uppgift för honom som universitetets projektledare är just att följa utvecklingen inom de olika projekten, så att han tidigt kan flagga för om det finns risk för förseningar. Då får ledningen bättre förutsättningar att fatta välgrundade beslut.
Behoven i centrum
Det är alltid verksamhetens behov som ska driva på projekten, poängterar Mats:
– Det är alldeles för vanligt att man fastnar i en viss lösning, utan att ställa sig frågan varför man vill se just den lösningen. Jag uppfattar att ni jobbar på rätt sätt inom Sahlgrenska akademin när det gäller Sahlgrenska Life, där ni undersökt hur ni vill bedriva er verksamhet inom forskning och undervisning i framtiden och sedan formulerat era framtida behov, som kan uppfyllas inom byggprojektet.
Under den första tiden kommer Mats fokusera mycket på Naturvetenskap Life, som kommit längst i byggprocessen och nu är inne i sitt systemhandlingsskede. Akademiska Hus och dess byggentreprenörer börjar nu förbereda inför byggskedet. Under hösten kommer sly att röjas undan på den plats där Naturvetenskap Life ska byggas. Samtidigt fortsätter arbetet med att skydda de instrument och pågående försök som kan störas av bygget.
– Det har gjorts ett mycket gediget arbete med att inventera alla känsliga instrument och annan utrustning som behöver dämpas inför bygget. Nu genomförs de planerade åtgärderna, säger Mats.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN