JUBILEUM. På GLS jubileumssymposium den 6 november delas priser ut till två framstående forskare som bedriver medicinsk forskning med i huvudsak klinisk inriktning. Ett av dessa går till en etablerad forskare – Eva Haglind, universitetssjukhusöverläkare, verksam inom kirurgi på Östra sjukhuset. I en intervju från SU:s Pulsen berättar hon mer om sin forskning.¢
Priserna delas ut efter nominering inom Sahlgrenska akademin och extern sakkunnighetsgranskning. De båda pristagarna får 50 000 kronor var och det är Sahlgrenska akademins dekan Agneta Holmäng som överlämnar priserna under Jubileumssymposiet.
– Jag känner mig väldigt hedrad och glad, säger Eva Haglind, universitetssjukhusöverläkare inom kirurgi på SU och aktiv forskare vid avdelningen för kirurgi, institutionen för kliniska vetenskaper på Sahlgrenska akademin.
Hon var under en lång period verksam inom en av de absolut största studierna av screening vid kolorektalcancer. Hon har också varit del av två multinationella studier där man kunde visa att laparaskopisk kirurgi var säkert och medförde patientfördelar vid operation av kolorektalcancer. Numera är tekniken en del av rutinsjukvården.
Just nu följer hon upp en stor studie av män med prostatacancer som opererats med robot respektive öppen kirurgi. Patienterna följs under tio år efter operationen och studien är nu inne på sitt åttonde år.
– Vi har lärt oss oerhört mycket, inte bara om operationsteknikerna utan också om patientens liv efter operationen, bland annat om kroppsfunktioner, oro och ångest, välbefinnande och livskvalitet, säger Eva Haglind.
Ett annat forskningsområde för henne är träning inför operation. Här studeras tre diagnosgrupper – kolorektalcancer, bröstcancer och obesitas. I varje patientgrupp får den ena halvan råd om fysisk aktivitet ett par veckor före och lika länge efter operation medan kontrollgruppen behandlas som vanligt. Resultat börjar komma i början av nästa år.
–Hypotesen är att fysisk aktivitet före och efter operation gör att patienten återhämtar sig fortare och att risken för komplikationer minskar, säger Eva Haglind och indikerar att fysisk aktivitet kan bli den tredje livsstilsfaktorn, efter rökning och alkohol, som patienten får råd om inför en operation.
–Det finns väldigt lite forskning gjort på detta område, konstaterar hon.
Det andra jubileumspriset går till en yngre lovande forskare. Marcus Lind är verksam som överläkare inom medicin i NU-sjukvården, och forskare på avdelningen för molekylär och klinisk medicin, Institutionen för medicin. Hans forskningsområde är diabetes, både typ 1 och typ 2.
TEXT: KATARINA HALLINGBERG / SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET
Akademiliv återkommer med bilder från dagens jubileumssymposium.