BIDRAG. När Vetenskapsrådet i veckan offentliggjorde vilka som får bidrag inom utlysningen för naturvetenskap och teknik gick 52 miljoner kronor till forskare vid Göteborgs universitet. Två av de beviljade projekten utförs av forskare vid Sahlgrenska akademin: Peter Bernhardt och Anders Ranegaard Clausen. Och av de sex GU-forskare som får VR-bidrag inom utbildningsvetenskap är en hemmahörande på Gillbergcentrum: Jakob Åsberg Johnels.
För Peter Bernhardt, professor i radiofysik vid institutionen för kliniska vetenskaper, var detta första gången han sökte bidrag från VR inom naturvetenskap och teknik. Han får 3,2 miljoner kronor till sitt projekt om nya responsmodeller och analystekniker för behandling med radioaktiva läkemedel.
– Projektet är en fortsättning på vår pågående forskning, och handlar om att försöka beskriva hur metastaser sprids och hur vi med hjälp av detta kan uppskatta respons eller svaret på behandling med radioaktiva läkemedel. Dessa modeller, över metastasspridning, kommer vi även kunna använda för att designa optimala behandlingsstrategier för radioaktiva läkemedel, förklarar Peter Bernhardt.
Han kommer också att vidareutveckla forskargruppens simuleringsmetod för att förbättra bildkvalitén i SPECT, det vill säga, tredimensionella bilder av fördelning av radioaktiva läkemedel i kroppen.
AI som hjälp för att spåra tumörer
– Här använder vi AI, artificiell intelligens, med deep learning algoritmer, för att förbättra bildkvalitén samt minska insamlingstiden av bilderna. Idag tar det cirka 30 minuter för en undersökning, vi tror att vi kan halvera denna tid med bibehållen bildkvalitet, säger Peter Bernhardt.
Han och hans kollegor hoppas fortsätta förbättra sin metodik, maskininlärning och deep learning, för att förbättra spårning av tumör i nuklearmedicinska bilder, det vill säga bilder som återger funktionen eller metabolismen hos ett organ eller en vävnad.
Hur nära är det i tiden innan dessa modeller och tekniker leder till nya möjligheter att diagnostisera och nya behandlingsmetoder inom cancerområdet?
– Svårt att säga hur lång tid implementeringen tar, men i slutet av anslagstiden tror jag det kan vara rimligt att vissa av de deep-learning-tekniker vi utvecklar kommer att kunna användas i sjukvården.
Den andra forskaren vid Sahlgrenska akademin som tar del av Vetenskapsrådets projektmedel inom naturvetenskap och teknik är Anders Ranegaard Clausen, som är forskarassistent vid institutionen för biomedicin. Han får 3,2 miljoner kronor till sitt projekt, med titeln Funktionen av DNA polymerase eta under syntesen av hela genomet.
Dyslexi och ansiktsavläsning
Även inom VR:s utlysning för utbildningsvetenskap fick forskare vid Sahlgrenska akademin ta del av medlen. Jakob Åsberg Johnels, docent vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi och forskare på Gillbergcentrum, får drygt 2,7 miljoner kronor till sitt projekt, som handlar om att läsa av ansikten och ord hos skolbarn med och utan dyslexi.
Det är glädjande att även övriga fakulteter får bidrag i denna utlysning, tycker Åke Ingerman som är dekan vid den Utbildningsvetenskapliga fakulteten :
– Det visar på bredden inom det utbildningsvetenskapliga fältet, konstaterar han.
Listan över samtliga forskare vid Göteborgs universitet som fick bidrag ur VR:s utlysning inom naturvetenskap och teknik kan du läsa på Naturvetenskapliga fakultetens webbplats: https://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//52-miljoner-fran-vr-inom-natur–och-teknikvetenskap.cid1592811
Lista över samtliga forskare vid Göteborgs universitet som fick bidrag ur VR:s utlysning inom utbildningsvetenskap kan du läsa på Utbildningsvetenskapliga fakultetens webbplats: https://uf.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//54-miljoner-fran-vr-till-forskningsprojekt-och–skolor-inom-utbildningsvetenskap.cid1592776
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN / SUSANNE LJ WESTERGREN
FOTO: JOHAN WINGBORG