Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Fyra unga forskare fick stipendier från SSMF

12 oktober, 2018

BIDRAG. Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning har beslutat att ge stipendier till totalt 32 unga, extra lovande forskare i Sverige. Fyra av dessa är verksamma vid Sahlgrenska akademin: Frank Liang, Furqan Ali Shah, Sjoerd van der Post och Olle Werlenius.

Frank Liang är postdoktor hos Ulf Yrlids grupp på avdelningen för mikrobiologi och immunologi, vid institutionen för biomedicin. Hans projekt handlar om kolorektal cancer, där han ska undersöka om det går att identifiera vilka patienter som gynnas av immunterapi, baserat på sammansättningen av vissa immunceller med förmåga att döda tumörceller. Både antalet immunceller och deras funktion kan ge en bild av  patientens förmåga att bekämpa sin cancer i tjocktarm eller ändtarm.

Frank Liang. Foto: privat.

– Jag tycker att den funktionella statusen hos dessa immunceller från tumörer och metastaser är extra intressant, och det är väldigt roligt att utforma experiment som bäst ger svar för våra och andras frågeställningar, säger Frank, som också tycker det de samarbeten som projektet medför ger oerhört givande interaktioner med andra forskargrupper på GU, inklusive Jonas Nilssons grupp på Sahlgrenska Cancer Center samt Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Han hoppas att projektet kommer att bidra till att immunterapi i högre utsträckning kan användas som behandling mot avancerad tjocktarms- eller ändtarmscancer.

– Ibland kan tillgången på patientprover för forskningen vara begränsad, och då måste vi prioritera vilka experiment som är viktigast, och det vara klurigt och utmanande. Men oftast får vi ändå tillräckligt med patientprover för att kunna genomföra alla de experimentet vi vill göra, tillägger han.

Benvävnadens struktur och funktion

Furqan Ali Shah är forskare på avdelningen för biomaterialvetenskap vid institutionen för kliniska vetenskaper. I sitt projekt ska han studera benvävnadens struktur och funktion, med fokus på naturliga gränszoner och omvandlingsprocessen av oorganiserat ben till organiserat ben under benläkning.

Vårt skelett nybildas, underhålls och bryts ned i en ständigt pågående process, där olika benceller har olika roller. Bensubstans bildas av osteoblaster, som också syntiserar extracellulär matrix, det vill säga den substans som finns mellan cellerna.

Furqan Ali Shah. Foto: privat.

– Man kan säga att Osteoblasterna ”drunknar” i extracellulär matrix som de själva syntetiserar och då utvecklas de till osteocyter, vars uppgift är att underhålla bensubstansen. Osteocyterna står i förbindelse med varandra och blodkärlen genom cellutlöparna som finns i ett kanalära nätverk. Jag vill bättre förstå den fysikaliska och kemiska grunden för benvävnadens stabilitet, vilket jag hoppas ska öka kunskapen om hur benets funktion påverkas när vi blir gamla eller sjuka, berättar Furqan.

I sitt projekt söker han svar på fyra huvudfrågor: Finns det en minsta möjlig mineraliseringsgrad som krävs för att osteoblaster ska börja producera extracellulär matrix under benbildningen? Kan ämnen transporteras via osteocyternas kanalära nätverk och kan sådan intercellulär transport påverkas av åldrande och sjukdom? Påverkas benvävnadens struktur av sjukdom och åldrande och hur stor är skillnaden i tidigt oorganiserat ben? Påskyndar mekanisk stimulering omvandlingen av oordnat ben till organiserat ben?

Sjoerd van der Post. Foto: Jessica Behring.

Fria radikaler som budbärare

Sjoerd van der Post, forskare vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, institutionen för biomedicin, studerar hur fria radikaler, som produceras i tarmens stamceller, påverkar cellförnyelse och därmed reglerar tarmbarriären. I förlängningen kan forskningen bidra med kunskap som ger ökad förståelse av inflammatorisk tarmsjukdom.

– Fria radikaler är något som människor ofta associerar med cancer och kardiovaskulära sjukdomar, men vad många inte vet är att fysiologiska nivåer av fria radikaler fungerar som viktiga signaleringsmolekyler genom att reglera funktionen av ett stort antal proteiner, säger Sjoerd, som studerar Redox-reglering av normala cellfunktioner:

– Det är ett väldigt spännande och outforskat forskningsområde. I mitt projekt kommer jag studera hur ett enzym vars enda funktion är att producera fria radikaler reglerar tarmens stamceller.

I ett av projekten planerar han att använda optogenetik för att uttrycka ett ljusaktiverat protein  i primära tarmceller:

– Det här proteinet producerar fria radikaler när det utsätts för ljus, och genom att uttrycka proteinet i olika delar av cellen kan vi studera hur lokala förändringar i mängden fria radikaler påverkar olika cellfunktioner, säger Sjoerd och fortsätter:

– Optogenetik har aldrig använts tidigare för att studera redox-reglering, och min förhoppning är att de här försöken kan öka kunskapen kring hur redox-signalering i olika delar av cellen påverkar dess funktion.

Immunterapi vid leukemi

Olle Werlenius disputerade för tre år sedan på Sahlgrenska akademin, och är läkare på Hematologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Som forskare är han knuten till Fredrik Bergh Thoréns grupp på Sahlgrenska Cancer Center. Hans forskning handlar om immunterapi vid leukemi. I projektet ska han i kliniska försök utvärdera immunterapi mot blodcancertypen KMML. Behandlingen kommer att utvärderas både när det gäller säkerhet, klinisk effekt och påverkan på immunsystemet.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: avdelningen för biomaterialvetenskap, immunterapi, inflammatorisk tarmsjukdom, institutionen för biomedicin, institutionen för kliniska vetenskaper, leukemi, Post Doc, postdoktor, Sahlgrenska Cancer Center (SCC), SSMF, Svenska sällskapet för medicinsk forskning, Unga forskare

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor