BIDRAG. Centrum för etik, juridik och mental hälsa (CELAM) vid Göteborgs universitet får 15 miljoner från Forte till ett forskningsprogram för att arbeta med utveckling av evidensbaserad praktik inom rättpsykiatrin. Det stora forskningsbidraget ses som ett kvitto på att det tvärvetenskapliga arbetssättet inom centrumbildningen har slagit väl ut.
Satsningen från Forte ger möjligheter att ha nationella möten och samla företrädare för de rättspsykiatriska enheterna i landet, och ger också förutsättningar att lyfta den rättspsykiatriska forskningen i Göteborg ytterligare.
– Äntligen kan vi ta oss fram till uppföljningsstudier av de rättspsykiatriska patienterna för att hitta kliniska markörer, och sedan ta dem till behandlingsstudier. Det rättspsykiatriska fältet ligger långt efter andra medicinska områden, och jag tror att vi relativt snabbt kan nå långt med ganska enkla medel. Den rättspsykiatriska behandlingen i Sverige kan äntligen bli mer evidensbaserad och där kommer vi att bidra med ett antal delar, säger Peter Andiné, som är överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och universitetslektor i rättspsykiatri med inriktning mot experimentell neurobiologi.
Programmets fullständiga titel är Utveckling av evidensbaserad praktik inom rättspsykiatri: tvärvetenskaplig kartläggning och metodutveckling för en mångfacetterad och sårbar patientgrupp. Projektledare är Märta Wallinius, som är disputerad psykolog och forskare vid dels Centrum för etik, juridik och mental hälsa (CELAM), Göteborgs universitet, och dels vid Lunds universitet.
Svensk rättspsykiatri har i nationella översikter nyligen fått svidande kritik för brist på insyn i verksamheten och avsaknad av evidensbaserad praktik. Det nu beviljade programmet ska skapa förutsättningar för, och påbörja utvecklingen av, en evidensbaserad praktik inom svensk rättspsykiatri. Programmet ska identifiera viktiga behandlingsområden, klarlägga förutsättningarna för patientdelaktighet, utveckla och utvärdera behandlingsinterventioner för rättspsykiatriska patienter samt även initiera en nationell forskningsplattform för tvärvetenskaplig rättspsykiatrisk forskning.
Från Sahlgrenska akademin deltar, förutom Peter Andiné, även Thomas Nilsson. Båda är de hemmahörande vid sektionen för psykiatri och neurokemi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
– Det stora stöd som dåvarande prefekt Agneta Holmäng och sektionschef Henrik Zetterberg har givit rättspsykiatri har varit ovärderligt. Sahlgrenska akademin blir nu den organisation där forskningen och utvecklingen av en mer evidensbaserad rättspsykiatri i Sverige ska börja ta form, säger Peter Andiné, som särskilt lyfter fram inrättandet av den professur som Henrik Anckarsäter tillträdde 2008 som en viktig milstolpe för rättspsykiatrin i Göteborg.
– Programanslaget är ett kvitto på att den långsiktiga satsning som akademin har gjort på tvärvetenskaplig rättspsykiatrisk forskning har varit rätt. Det är ett bevis på att vi med vår tvärvetenskapliga approach, med allt från neurobiologi till filosofi, är på rätt väg, säger Thomas Nilsson, som är universitetslektor i psykologisk bedömning inom rättspsykiatri, och rättspsykolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN