SAMVERKAN. Nya forskare och entreprenörer kommer att behöva vara doktor både i medicin och teknik. Digitaliseringsvågen ställer helt nya krav på svenska universitet. Det framfördes av dekan Agneta Holmäng på Park Annual nyligen.
Den som ska forska och produktutveckla tjänster och produkter inom digital hälsa, eller health tech, behöver hög kunskapsnivå inom både medicin och teknik. Forskarutbildningarna behöver täcka in båda perspektiven. Det var budskapet från Sahlgrenska akademins nya dekan Agneta Holmäng när hon talade på den internationella life science-konferensen Park Annual, som arrangerades av Sahlgrenska Science Park.
– Vi behöver skyndsamt utveckla utbildning som innehåller digital hälsa och AI, för att bygga både breda och extraordinära kompetensbaser. Samarbete med näringslivet och den offentliga sektorn måste prioriteras, sa Agneta Holmäng.
Det globala kunskapssamhället förflyttar sig snabbt in i det nya digitala landskapet. Det förhållandevis stängda svenska nationella utbildningssystemet måste därför öppnas upp för att attrahera kompetens, talanger och resurser.
– Svenska universitet måste stärka sin globala profil och bli attraktiva miljöer för kunskap och utveckling.
Då duger det inte med skarpa gränser mellan discipliner som teknik, ekonomi, humaniora och medicin, enligt Agneta Holmäng som lyfte Stanford som exempel. Där har programmet Biomechanical Engineering (BME) skapats genom att biologi och klinisk medicin integrerats med ingenjörsutbildning och datavetenskap.
I Västsverige har första steget tagits i samma riktning genom ett samarbete mellan Chalmers, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen. Doktorander från Chalmers och Sahlgrenska akademin arbetar sida vid sida med projekt inom digital hälsa och AI.
Digitaliseringen och det stora omställningen av life science-branschen var ett genomgående tema vid årets upplaga av Park Annual.
TEXT: KENNY GENBORG
Här kan du se en intervju med Agneta Holmäng från Park Annual 2018: