FORSKNING SOM PÅVERKAR. När FN: s generalförsamling samlades i New York förra veckan gick ledande läkemedelsindustrier frivilligt med på att tillämpa utsläppsgränser för antibiotika i sina tillverkningskedjor. Industrierna baserar i stor utsträckning dessa mål på principer och utsläppsgränser som förslagits av forskare vid Sahlgrenska akademin.
Det har gått drygt tio år sedan Joakim Larsson och hans medarbetare avslöjade enorma utsläpp av antibiotika från läkemedelstillverkning i Indien:
– Regelverk kring antibiotikautsläpp till miljön fanns inte då och finns tyvärr fortfarande inte, varken i Indien eller i andra delar av världen, säger han, och tillägger att det är märkligt att utsläpp fortfarande är oreglerade, med tanke på de risker som ökad antibiotikaresistens medför.
Både han och Johan Bengtsson-Palme, båda forskare vid avdelningen för infektionssjukdomar och aktiva inom Centrum för Antibiotikaresistensforskning (CARe) vid Göteborgs universitet menar att utsläppen måste begränsas. För två år sedan publicerade de därför tillsammans en vetenskaplig artikel med förslag på gränsvärden för över hundra olika antibiotika.
När de ledande företagen inom den globala läkemedelsindustrin nu frivilligt och gemensamt deklarerat att de ska begränsa sina utsläpp av antibiotika till miljön lutar de sig har i stor utsträckning mot de principer och utsläppsgränser som föreslagits av CARe-forskarna.
Joakim Larsson, som också är föreståndare för CARe, kommenterar initiativet:
– Det här är ett viktigt och mycket välbehövligt initiativ från industrin, särskilt när tillsynsmyndigheterna världen över ännu inte tagit sitt ansvar och tillämpat rättsligt bindande utsläppsgränser för antibiotika. Jag hoppas att lagstiftning snart kommer att följa så att utsläppsgränserna kommer att gälla alla.
Han fortsätter:
– Med detta initiativ ser jag också ökade möjligheter för bland annat inköpare av läkemedel runt om i världen att specifikt be att få läkemedel från leverantörer där dessa utsläppsgränser är uppfyllda. Jag ser också fram emot att se enskilda företag som offentligt börjar visa data på deras faktiska utsläppsnivåer, och därmed bekräftar att de lyckats med att genomföra sina avsikter.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN