Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Ann Wennerberg är ny vicedekan för internationalisering och samverkan

2 oktober, 2018

LEDNINGSUPPDRAG. Efter nästan tio år i Malmö är Ann Wennerberg sedan en tid tillbaka i Göteborg. Här har hon nu fått uppdraget som vicedekan för internationalisering och samverkan.

– Jag tyckte det lät som ett spännande uppdrag och något nytt för mig att ge mig in i. Jag är ju i slutet av min karriär, och jag vill gärna arbeta för akademin och få en mer översiktlig bild av viktiga frågor för fakulteten, svarar Ann på min fråga om vad det var som lockade henne att anta uppdraget som vicedekan för internationalisering och samverkan.

Entusiastiska medarbetare

Internationalisering är ett väletablerat område för Sahlgrenska akademin. Här finns en välfungerande organisation, där Rådet för internationalisering bland annat driver ett strategiskt partnerarbete och skapar förankring för internationaliseringsarbetet i andra delar av fakultetens organisation. Inom Sahlgrenska akademins kansli finns också Sahlgrenska International Office (SAIO), där internationella samordnare är experter på att ge studenter, doktorander och lärare stöd i praktiska frågor i samband med vistelse vid partneruniversitet.

– Jag kan konstatera att SAIO har entusiastiska medarbetare, med en stark vilja att göra något bra, säger Ann och fortsätter leende:
– Det är verkligen inspirerande att samarbeta med dem, och de har tagit emot mig med stor vänlighet och hjälpsamhet.

Arbetar strategiskt med internationalisering

För fakultetens internationaliseringsarbete arbetar rådet med att uppdatera en handlingsplan som anger vilka aktiviteter som ska genomföras den närmsta tiden. På längre sikt vill Rådet för internationalisering se över de samarbetsavtal som finns med olika universitet för att garantera att dessa håller en  hög kvalitet och identifiera andra lärosäten som är intressanta att utveckla samarbeten med.

– Det är viktigt att vi ser till att avtalen är aktuella och att utbytena håller hög kvalitet, och därför behöver vi en strategi för vilka länder vi vill rikta oss mot, och vad det är vi vill få ut av våra internationella samarbeten, säger Ann.

Sahlgrenska akademin har ett hundratal olika internationella utbytesavtal, där många avtal skapats på våra institutioner. Utbytesavtalen har en stor spännvidd.

– Vi har samarbeten med flera prestigeuniversitet, där utbytena ger oss möjlighet att ta del av deras tekniker och arbetssätt, och vi har också samarbeten med länder i exempelvis Afrika och Asien, som ger oss en nyanserad syn på världen och där ett viktigt syfte också är att stödja utvecklingen av högre utbildning och forskning i landet.

Ökat fokus på samverkan

– Internationalisering handlar ju i stor utsträckning om samverkan, men samverkan är ju betydligt bredare än så, och något som sker på så många olika nivåer, säger Ann Wennerberg.

Sahlgrenska akademin har därför breddat vicedekanuppdraget till att även omfatta samverkan. Första steget blir att få en bild av hur vår samverkan ser ut idag och föreslå hur arbetet ska fokuseras och organiseras framöver. Rådet för internationalisering omfattar inte samverkan.

– Vi behöver definiera mer exakt vad vi menar med samverkan och vad min roll som vicedekan för samverkan ska vara. En viktig partner är ju Västra Götalandsregionen, där har vi välfungerande organ för samverkan i form av Medi-sam och Odont-sam. Men samverkan pågår ju inom utbildning, näringsliv och omgivande samhälle också.

Ann Wennerberg

Biomaterial som kroppen tar hand om själv

Ann Wennerberg disputerade vid avdelningen för biomaterial 1996, och har sedan dess alltid samarbetat med Chalmers:

– För att kunna undersöka vad som karakteriserar olika ytor behöver jag tekniska samarbeten med ingenjörer. I mitt tidiga avhandlingsarbete hade jag också förmånen att ha goda kontakter med SKF som är jättebra på ytor.

Hon är idag en framgångsrik forskningsledare, som dragit in flera stora forskningsanslag. Hennes forskning handlar om implantat och vävnadsförankring. I samarbete med forskarkollegor både på Chalmers och i Tyskland driver hon bland annat ett stort projekt om resorberbara material, som fått mångmiljonfinansiering av Vetenskapsrådet. Målet är att utveckla biomaterial som kroppen själv gör sig av med när implantatet inte längre behövs, för att undvika att patienter behöver utsättas för ännu en operation när skruvar och andra delar ska tas bort.

För tio år sedan fick hon ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till från Högskolan i Malmö, där hon blev professor 2008. Under alla dessa år har hon veckopendlat hon till Skåne, för hon flyttade aldrig från Göteborg. Sedan september förra året är hon nu tillbaka på Odontologen igen, som professor i oral protetik.

 

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Fotnot: I sin svanesång gav den tidigare vicedekanen Gunnar Tobin gav en historisk tillbakablick på internationaliseringens utveckling vid akademin i Akademiliv (http://130.241.135.136/2018/06/50207/). 

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för odontologi, Internationalisering, ledningsuppdrag, Samverkan, vicedekan, vicedekan för internationalisering och samverkan

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor